Τρία νομοσχέδια και τέσσερα ταξίδια Μητσοτάκη σε ενάμιση μήνα – Στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο

Τρία νομοσχέδια και τέσσερα ταξίδια Μητσοτάκη σε ενάμιση μήνα – Στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και τις πρώτες επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες και με το βλέμμα στα πρωτογενή, παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Πότε θα έρθει η κατάργηση του ασύλου, ο ΕΝΦΙΑ και οι ρυθμίσεις για ΟΤΑ.

Τα πρώτα τρία νομοσχέδια της κυβέρνησης και τα πρώτα τέσσερα ταξίδια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Ξεκινά μία νέα εποχή με όραμα, σχέδιο και προοπτική. Εντολή του λαού είναι να αλλάξουμε πορεία. Οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται αλλά το όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη. Με την πρόοδο τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Για το επιτελικό κράτος θα έρθει στις 24 Ιουλίου, θα είναι στην Επιτροπή στις 25 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Το νομοσχέδιο για τις πρώτες μειώσεις φόρων που είναι ο ΕΝΦΙΑ και η ρύθμιση των 120 δόσεων θα έρθει με μορφή κατ’ επείγοντως στις 26 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.

Επίσης, θα έρθει ένα διυπουργικό, το οποίο θα περιέχει διατάξεις όπως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα κατατεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

Μεγαλύτερες οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη

Ειδικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μειώσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 180.000 ευρώ. «Είναι σαφές ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Τέλος, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Αύριο, Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 11:30, το Μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξει τις πύλες του σε 15 νέους μαθητές, οι οποίοι θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα, στις 10:30, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα τον αντικαπνιστικό νόμο.

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου, στις 9:30, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις στο Μαξίμου για το Ελληνικό, ενώ οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 9:30 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσο για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, θα ξεκινήσουν από την Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου. Στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, ενώ προγραμματίζεται επίσκεψή του στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.

Ερωτηθείς εάν στα ταξίδια του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα τεθεί το θέμα των πρωτογενών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι σκοπός των επισκέψεων σε Βερολίνο και Παρίσι είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική Δημοκρατία και να παρουσιαστούν οι προτεραιότητες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο είναι σε γνώση των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών.

Τόνισε δε ότι κορυφαίο είναι το ζήτημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και πρόσθεσε: “Προχωράμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και μετά προχωράμε στη συζήτηση για τα πρωτογενή σε πιο ρεαλιστική βάση”.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα