Τσακαλώτος: "Ανησυχώ για την απόφαση του Eurogroup"

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας "Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας", την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος EUROKINISSI

Την ανησυχία του για την οικονομία και ειδικότερα μετά την απόφαση του Eurogroup, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την ανησυχία του για την οικονομία και ειδικότερα μετά την απόφαση του Eurogroup, σε σημερινή συνέντευξή του, μέσω Skype, στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι χρειάζονται πιο ισχυρά μέτρα.

Μεταξύ αυτών υπογράμμισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα να υλοποιηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καταβολή από το κράτος ολόκληρου του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν.

ADVERTISING

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι μια στιγμή ευθύνης και ότι υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη αυτές τις μέρες, τονίζοντας τη σημασία της βοήθειας προς τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για την οικονομία και ειδικότερα μετά την απόφαση του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι “το 1% είναι πολύ μικρό, πολύ λιγότερο από ό,τι χρειάζεται όπως τονίζουν και οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες όπως οι Financial Times”.

Σχολίασε ότι δεν βοηθάει η προσέγγιση "Θα αφήσουμε τα πράγματα και θα κάνουμε κάτι αν χρειαστεί", αλλά ότι “πρέπει να δράσουμε πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις”.

Προσέθεσε πως ήταν η στιγμή να ζητήσει η Ελλάδα μείωση του στόχου στο 2% και σε αυτόν τον στόχο να μην μετράνε οι δαπάνες που θα γίνουνε σε σχέση με τον ιό. “Αυτό θα μας εξασφάλιζε σχεδόν 5 δισ.”, ανέφερε. Είπε ότι αν ήταν εκείνος στο Eurogroup, θα είχε προτείνει την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας. Σημείωσε ότι τώρα αποδεικνύεται απαραίτητο “το μαξιλάρι που τόσο χλευάστηκε” και προσέθεσε: “Αυτό θα μας επέτρεπε: Να κάνουμε περισσότερα για τους εργαζόμενους. Να κάνουμε περισσότερα για την ρευστότητα. Να δώσουμε ένα έκτακτο επίδομα στους ανθρώπους που χρειάζονται να κάνουν αγορές τώρα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα”.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι “η σοφή διαχείριση αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε το πλεόνασμα να μειωθεί και να κάνουμε τις δαπάνες που χρειάζονται” και “αν δημιουργηθεί πρόβλημα στα δημοσιονομικά έχουμε το μαξιλάρι που μας δίνει ασφάλεια”.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες δαπάνες για την υγεία πολύ πριν τον κορονοϊό και πως “πρέπει να ξοδέψουμε πολλά τώρα, να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζόμενους”.

Ανέφερε ότι μόνο στην κρίση καταλαβαίνει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κράτος, για να σχολιάσει ότι “ακόμα και οι ιδεολόγοι του νεοφιλελευθερισμού ξεχνούν την ιδεολογία τους και μιλούν για το κράτος”. Αν αποφασιστεί να ξοδευτούν λίγα τώρα, η ύφεση θα γίνει κρίση και η κρίση δράμα, τόνισε. Σημείωσε δε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ “να καλυφθεί από το κράτος ολόκληρος ο μισθός των εργαζόμενων για όσο χρειάζεται, αντί να υπάρχει ένα μικρό επίδομα στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων όπως ακούγεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση”.

Βασική θέση του κ. Τσακαλώτου είναι ότι “όταν περάσει ο ιός και σταθούμε ξανά όλοι και όλες όρθιοι, δεν πρέπει να έχουμε εργαζόμενους και οικογένειές με μεγάλη οικονομική αδυναμία, που δεν θα μπορούν να καταναλώσουν και άρα θα επεκταθεί αυτή η κρίση”.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Eurogroup
SHARE:

24Media Network