Τσίπρας για Ουκρανία: Θα ζητήσει πολιτική αρχών με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας στη Βουλή

Τσίπρας για Ουκρανία: Θα ζητήσει πολιτική αρχών με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας στη Βουλή
Θα καταδικάσει και από το βήμα της Βουλής σήμερα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με αξιοποίηση της διπλωματίας αναμένεται να ταχθεί σήμερα ο αρχήγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών

Την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία από θέσεις αρχών, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα της χώρας και εργαλείο την διπλωματία αναμένεται να εκφράσει σήμερα στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, στην συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα ασκήσει κριτική στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του τελευταίου διαστήματος, όπως η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία που από τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη κίνηση».

Θέσεις αρχών

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει στην Βουλή την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική της χώρας σε αυτή την φάση, όπως την περιέγραψε και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Είχε επισημάνει ότι «η χώρα δεν μπορεί να έχει ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής το «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσης προς την Ανατολή, όπως είπε ο κος Μητσοτάκης. Αλλά πρέπει, ιδιαίτερα τώρα, να παραμείνει και να ενισχύσει το δόγμα της «γέφυρας» ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, του «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή». Τόνισε επίσης ότι αυτό απαιτεί «μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που θα δίνει το βάρος στη διπλωματία. Δεν αγνοούμε την ανάγκη της επαρκούς άμυνας και των αναγκαίων εξοπλισμών, αλλά δεν μπορεί η στρατηγική της χώρας να είναι μόνο εξοπλισμοί και όχι διπλωματία, μόνο εξοπλισμοί και όχι διάλογος, όχι αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των διαφορών μας στα πεδία που αυτό ορίζει».

ADVERTISING

Όχι σε στρατιωτική εμπλοκή

Με βάση αυτό το πνεύμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ταχθεί κατά των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με στρατιωτική εμπλοκή της χώρας σε τέτοιου είδους κρίσεις. Θυμίζοντας μάλιστα ότι ανάλογη τακτική τήρησε όχι μόνον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκαν της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη, όπως για παράδειγμα αυτές του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει – θυμίζουμε- ότι η χώρα πρέπει «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά ως μία χώρα με διακριτή ταυτότητα, που παλεύει για την ειρήνη και τη διπλωματία».

Ενδεικτική για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ουκρανική κρίση ήταν η αναφορά που έκανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνοντας σε δημόσιες δηλώσεις του πως «άν ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση θα στέλναμε πολλαπλάσιο ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία, αντί για στρατιωτικό εξοπλισμό». Τονίζοντας παράληλα ότι «η Ελλάδα θα πρέπει, στο βαθμό που της αναλογεί και χωρίς μικρομεγαλισμούς, να διαδραματίσει ένα παρόμοιο ρόλο, υπέρ της ειρήνης και διπλωματίας και κατά του πολέμου».

Απαντήσεις

Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και την κριτική που ασκεί στην αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση περί «ουδετερότητας» όσον αφορά την ουκρανική κρίση. Ενδεικτική είναι η αναφορά που έκανε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι μπορεί να συγκρούεται για να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, όταν επί κυβέρνησής του προχώρησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, καθώς υπήρχαν στοιχεία για την ενεργό εμπλοκή τους στη διοργάνωση των κινητοποιήσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Τσίπρας για Ουκρανία: Θα ζητήσει πολιτική αρχών με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας στη Βουλή
Ο ΣΥΡΙΖΑ ώς κυβέρνηση έχει συγκρουστεί για τα συμφέροντα της χώρας, απελεύνοντας όταν χρειάστηκε και Ρώσους διπλωμάτες δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος EUROKINISSI

Επίσης σε ανακοίνωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Ρωσία. Τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Προέδρου του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι πάντα στάση αρχών». Συνέστησε μάλιστα στην κυβέρνηση «να διαβάζει καλύτερα τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα που μιλάνε εδώ και μέρες για "εξάντληση κάθε διπλωματικού μέσου" από την ΕΕ, άρα και κυρώσεις».

Το ενεργειακό ζήτημα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μην αφήσει εκτός της συζήτησης που θα διεξαχθεί στην Βουλή το ζήτημα των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης στην ενεργειακή ακρίβεια. Επισημαίνοντας τη πρόθεση της κυβέρνησης να «κρυφτεί» πίσω από αυτά τα γεγονότα ώστε να ξεχαστούν οι καθοριστικές ευθύνες της στο κύμα ανατιμήσεων που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πολίτες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση θα αξιώσει από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα παρέμβασης, ίσως και με πλαφόν στις ενεργειακές τιμές, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στη Ουκρανία οδηγούν όχι απλά σε όξυνση του φαινομένου της ακρίβειας αλλά σε αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Ουκρανία, Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network