Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά τα όπλα, η Ελλάδα θα στείλει και μαχητικά, αν το αποφασίσει το ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά τα όπλα, η Ελλάδα θα στείλει και μαχητικά, αν το αποφασίσει το ΝΑΤΟ
Μαχητικά αεροσκάφοι RAFALE sooc

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε ο Γ.Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών και πιλότων στην Πολωνία ως μία απάντηση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, να συμμετάσχει και η Ελλάδα, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Οικονόμου απάντησε: “Όπως γνωρίζετε η χώρα μας είναι ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και συμμάχους της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω”.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συνεδριάζουν αυτή την ώρα με τηλεδιάσκεψη για το θέμα της Ουκρανίας, ενώ στις 18:30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη κορυφής υπό την ονομασία «Quint élargi», στην οποία θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, καθώς και οι ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ.

Η τηλεδιάσκεψη κορυφής αυτή έχει ως στόχο το συντονισμό των ενεργειών ΝΑΤΟ – ΕΕ, καθώς η Συμμαχία (δηλαδή βασικά οι ΗΠΑ) φαίνεται να θέλει πιο δυναμική δράση, ενώ οι Βρυξέλλες είναι πιο επιφυλακτικές.

Σημειωτέον ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκονται σήμερα στο Παρίσι για να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και ενδέχεται να λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εν τω μεταξύ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δήλωσε ότι οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν την υποστήριξη στο Κίεβο με πυραύλους αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πάντως σήμερα στο BBC Radio 4 ότι η ΕΕ δεν θα συνεχίσει την κλιμάκωση με τη Ρωσία, μετά την απόφαση Πούτιν να θέσει σε ετοιμότητα τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες.

Και πολιτικός πόλεμος για την Ουκρανία αύριο στην ελληνική Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση, στη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες για τις εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

“Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα , με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση”, δήλωσε σχετικά ο κ.Οικονόμου.

“Ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας, τον οποίο ο Πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να στηρίξει θεωρητικά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα, είναι δομικά αναχρονιστικός. Μας γυρίζει βίαια σε ένα θολό παρελθόν, πόνου και στερήσεων. Σε ένα παρελθόν βίας και πολέμου, σε ένα παρελθόν εθνικισμού. Η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνώς συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανένα τρόπο: Ούτε de jure, ούτε de facto. Αν η τάση αυτή δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες, σε κάθε επίπεδο”, συνέχισε και πρόσθεσε:

“Τα ιστορικά μαθήματα δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεχαστούν σε έναν κόσμο ο οποίος σήμερα, στο παρόν, μοιάζει όλο και περισσότερο με το παρελθόν. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά αφελής και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν και με κανένα τρόπο να θίξει τα δίκαια και τα συμφέροντά της.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης: “Είμαστε και θα παραμείνουμε παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται. Η στάση μας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και διασφάλισης των εθνικών μας δικαίων.”

Υποστήριξε μάλιστα ότι: “Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες- μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- που έθεταν επιτακτικά την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η άμυνα είναι όχι απλώς αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα.”

Ο κ.Οικονόμου επισήμανε ότι: “Όπως και στην αρχή της πανδημίας -έτσι και τώρα- η κυβέρνηση διείδε τις εξελίξεις και διάβασε σωστά το νέο περιβάλλον, προχωρώντας εγκαίρως σε δράσεις που οι καιροί κελεύουν: Δηλαδή σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών για τη θωράκιση της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Τώρα ακολουθούν, η μια μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη.”

Και κατέληξε:

“Η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν είναι απλά αυτοσκοπός. Ήταν και είναι όρος ύπαρξης της Πατρίδας και όρος επιβίωσης και ευημερίας του ελληνισμού. Το ιστορικό και γεωγραφικό υπόστρωμα της περιφέρειάς μας είναι εν δυνάμει επικίνδυνο. Για αυτό και διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η ασφάλεια, σε κάθε επίπεδο, είναι το μέγιστο ζητούμενο και η απόλυτη προτεραιότητα. Και ούτως ή άλλως, η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας την κάνει παράγοντα με τεράστια επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα