Τσίπρας κατά Σημίτη: Θα βρούμε μαύρο χρήμα από το Χρηματιστήριο

Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και οι Βουλευτές του Κόμματός του και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτης (Πάνος) Καμμένος και οι Βουλευτές του Κόμματός του, για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση με αντικείμενο την διερεύνηση των όσων εκτίθενται στην ανωτέρω πρότασή τους προς την Βουλή των Ελλήνων, με την οποία αναφέρονται στις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και οι Βουλευτές του Κόμματός του και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτης (Πάνος) Καμμένος και οι Βουλευτές του Κόμματός του, για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση με αντικείμενο την διερεύνηση των όσων εκτίθενται στην ανωτέρω πρότασή τους προς την Βουλή των Ελλήνων, με την οποία αναφέρονται στις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ- ΝΔ μέσω Σημίτη. Διεμήνυσε ότι η προανακριτική για Παπαντωνίου θα ελέγξει το βρώμικο χρήμα για όλα τα σκάνδαλα του παρελθόντος και για το χρηματιστήριο. Αναφορά σε Βενιζέλο-Λοβέρδο. Καταλόγισε φυγομαχία σε Γεννηματά-Μητσοτάκη.

Ξεκάθαρο μήνυμα στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή προαναγγέλλοντας ότι η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής δεν θα ελέγξει μόνο την υπόθεση των εξοπλιστικών, αλλά όλο το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε μέσω των σκανδάλων των προηγούμενων ετών. Μέσω της σφοδρής επίθεσης στον Κώστα Σημίτη, ο κ.Τσίπρας όμως στόχευε τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη Νέα Δημοκρατία, η σημερινή ηγεσία της οποίας κατηγορείται για "φλερτ" με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

«Ψάχνοντας όλο και κάτι βρίσκεις». Με την αναφορά αυτή ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Προανακριτική Επιτροπή που συγκροτείται στη Βουλή δεν πρόκειται να περιοριστεί στις έρευνες για το μαύρο χρήμα που κατηγορείται ότι διακίνησε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου. «Θα ξεκουκουλώσουμε όλες τις υποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε με νόημα ότι μπορεί να ξεκινήσει να ψάχνει κανείς για τα εξοπλιστικά και να υπάρξουν ευρήματα για άλλες υποθέσεις πχ για μαύρο χρήμα από το Χρηματιστήριο. «Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της διερεύνησης θα ακουστούν πολλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Όσοι λένε ότι αποφασίζουμε την προανακριτική για λόγους εντυπωσιασμούς, λένε ανοησίες. Είπε και ανέφερε ότι υπάρχει ηθική υποχρέωση να διερευνηθούν οι μίζες της περιόδου των κυβερνήσεων των παχιών αγελάδων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «και ιδιαίτερα της περιόδου της διακυβέρνησης του κ. Σημίτη». Ο πρωθυπουργός μίλησε, μάλιστα για σειρά υποθέσεων όπου είχαν εμπλακεί στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε «στα εξοπλιστικά, στα Δημόσια Έργα, στα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων που οδηγήθηκαν στη χρηματιστηριακή φούσκα, στην απίστευτη ρεμούλα ολυμπιακών έργων και στο τραπεζικό χρήμα που πλούτισε χωρίς εγγυήσεις τους βαρόνους των ΜΜΕ». Αναφέρθηκε, όμως, και στην κυβέρνηση Καραμανλή μιλώντας για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και υπενθύμισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν λάβει θαλασσοδάνεια πάνω από 200 εκ. ευρώ.

Αναφορές σε Βενιζέλο - Λοβέρδο

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά από τη συζήτηση καταλογίζοντάς τους ότι «φυγομάχησαν». Κατηγόρησε μάλιστα την κυρία Γεννηματά ότι «φρόντισε να αφήσει τον κ. Λοβέρδο ως συνήγορο υπεράσπισης του κ. Παπαντωνίου». «Την ίδια σιωπή και απουσία επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης» είπε υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ θα μπορούσε να επιλέξει άλλη πτήση για να μεταβεί στην Μάλτα προκειμένου να μετάσχει αύριο και μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα. Εξαπέλυσε, όμως, επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, εμπνευστή του νόμου περί ευθύνης υπουργών λέγοντας ότι με αυτή τη συνταγματική διάταξη, που ψηφίστηκε μαζί με τη ΝΔ, παράσχει «ασπίδα» και «προστασία» στον Γ. Παπαντωνίου και τη διαπλοκή. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε όμως ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν καλύπτει την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αποδίδεται στον κ. Παπαντωνίου.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας καταλόγισε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «εξαναγκάστηκαν να τοποθετηθούν θετικά» στην Προανακριτική. «Δεν σας ξεπλένει η ψήφος σας στην Προανακριτική» ανέφερε και υπενθύμισε ότι «έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια και μόλις σήμερα καλείται η Βουλή να συγκροτήσει προανακριτική». «Ο ελληνικός λαός περιμένει μια καθαρή απάντηση από τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και σήμερα ζητάνε και τα ρέστα» συμπλήρωσε.

Την επόμενη εβδομάδα η Εξεταστική για Novartis

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis οπού εμπλέκονται υπουργοί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Όσο έχουμε εμείς την πλειοψηφία δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω" είπε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε επίσης θεσμικές παρεμβάσεις, μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης, για την αποτελεσματικότερη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει. Μίλησε μάλιστα για φαντάσματα του παρελθόντος, που ζητούν εκλογές, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον κ.Σημίτη, ο οποίος στη συνέντευξη του απόψε στο Σκάι κάνει μεταξύ άλλων σχετική δήλωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ
SHARE: