Τσίπρας: “Success story” Μητσοτάκη, ενώ έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών

Τσίπρας: “Success story” Μητσοτάκη, ενώ έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών
O Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής. Eurokinissi

Παλινωδίες και αντιφάσεις και διαχειριστική ανικανότητα καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής.

Για επιμονή σε ένα «success story» όπως αυτό που είχαν οι κυβερνήσεις του Αντώνη Σαμαρά, την ίδια στιγμή που οι πολίτες έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλά εξέφρασε την διαφωνία του με την αναγωγή των self – test ως βασικό εργαλείο για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, ενώ ζήτησε να αναζητηθούν τρόποι για μεγαλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια. Έκανε μάλιστα λόγο για αντιφάσεις και παλινωδίες κυβερνητικών στελεχών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως σήμερα βρίσκεται «από τη μια μεριά η κοινωνία, οι φορείς των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Ο πραγματικός κόσμος που αγωνιά και αναζητά λύσεις. Και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης και όσοι τον περιστοιχίζουν. Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται σαν φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας. Ή, ακόμα χειρότερα, με μια αλχημεία μακάβρια μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής εμφανίζονται σχεδόν ειδυλλιακά».

Μάλιστα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κύριε Μητσοτάκη όταν παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας; Ποια εμπιστοσύνη όταν σας βλέπουν να μοιράζετε χαμόγελα και διαβεβαιώσεις ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν την εκτόξευση; Ότι με ένα μαγικό τρόπο θα μας μεταφέρετε σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, από την Ελλάδα των χιλιάδων θανάτων στην Ελλάδα του 2.0; Ποια εμπιστοσύνη όταν έξι μήνες τώρα λέτε τα ίδια και τα ίδια; Τα ίδια στα τέλη Οκτώβρη, όταν ήμασταν μια χώρα που σε καιρό πανδημίας είχαν χαθεί 600 ζωές σε 8 μήνες. Τα ίδια και σήμερα, που είμαστε μια χώρα που τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν χαθεί 7.500 χιλιάδες ζωές και μάλιστα πέντε μήνες στους οποίους εφαρμόζουμε το πιο σκληρό lockdown στην Ευρώπη ;».

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφέστατος ως προς τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι αναπροσαρμόζει την τακτική της έναντι της πανδημίας. Επισήμανε πως «κάθε μέρα προετοιμάζετε το λάθος της επόμενης. Τραγικά λάθη στη στρατηγική. Στα 1000 κρούσματα lockdown, στα 4.500 άνοιγμα δραστηριοτήτων. Τραγική υποτίμηση του ΕΣΥ, 1200 κλίνες ΜΕΘ μας λέγατε ότι δημιουργήσατε, από τα 600 γεμάτα κρεβάτια είχαμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ,να περιμένουν στη λίστα και να πεθαίνουν. Αντί να κάνετε κάτι, μας είπατε ότι το 20% που πεθαίνει εκτός ΜΕΘ είναι φυσιολογικό ποσοστό».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ιλαροτραγωδία και δείγμα επικίνδυνης, θανάσιμης θα μπορούσα να πω, τσαπατσουλιάς, ακόμα και στα μηνύματα που εκπέμπετε. Ο ένας υπουργός να λέει κλείνουμε ο άλλος να λέει ανοίγουμε. Σε διαρκή βάση.Το ίδιο και με τα εμβόλια: 18 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα, 15 Ιανουαρίου, κ. Μητσοτάκη εσείς μας είπατε τελικά 2 εκατομμύρια μέχρι το Μάρτιο. Τελείωσε ο Μάρτης και αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είναι μόλις 600.000».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην οικονομία σημειώνοντας πως «μοιράσατε υποσχέσεις για άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα, χρεώθηκαν οι μικρομεσαίοι με εμπόρευμα, τους έμειναν τα χρέη. Τώρα εξαγγέλλετε άνοιγμα της αγοράς για το Πάσχα ή μετά το Πάσχα, χωρίς να ξέρουμε πρώτον αν θα το κάνετε και δεύτερον ποια είναι η εξασφάλιση που δίνετε ότι δεν θα τα κλείσετε ξανά όλα πάλι σε λίγο καιρό. Ειλικρινά, αδυνατεί κανείς να κατανοήσει τι ακριβώς κάνετε Η απλή αλήθεια είναι ότι Δεν ξέρετε που πατάτε και πού βρίσκεστε».

Επικριτικός ήταν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το ζήτημα των εμβολίων λέγοντας ότι έπρεπε να είχαν αναζητηθεί και άλλες πηγές προμήθειας.. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα: «Έχετε μήπως κάτι να διδαχτείτε από γειτονικές χώρες όπως η Σερβία, που πλέον υποδέχεται και πολίτες από άλλες χώρες για να εμβολιαστούν; Ή από το Ισραήλ που έχει εμβολιάσει πλήρως σχεδόν το 60% του πληθυσμού του; Πόσοι θα είχαν σωθεί από αυτούς που χάσαμε από την αρχή του έτους αν η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει εμβόλια και από άλλες πηγές;».

Στα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησε με την λογική των self –test ως βασικό εργαλείο. Όπως είπε «πρέπει επιτέλους να υπάρξει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και αξιόπιστα δεδομένα. Ο τρόπος είναι ένας: Μαζικά μοριακά τεστ, με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε μεγάλη κλίμακα. Δευτέρα και Παρασκευή έλεγχος σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες που συρρέουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι. Το ίδιο και στα σχολεία. Η στρατηγική του selftesting από μόνη της είναι αδιέξοδη και δυνητικά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη». Έθεσε παράλληλα θέμα επίταξης ιδιωτικών κλινικών. Τόνισε ότι πρέπει «να σταματήσετε επιτέλους τα κόλπα με τις ιδιωτικές κλινικές. Επίταξη σημαίνει άμεση διάθεση των απαραίτητων μονάδων στην εθνική προσπάθεια να σωθούν ζωές. Δε σημαίνει διαλογή περιστατικών, δε σημαίνει δωράκια, ούτε φυσικά σημαίνει κουνάω το δάχτυλο στο γιατρό της γειτονιάς αλλά στους μεγάλους ομίλους της ιδιωτικής περίθαλψης, κάνω την πάπια».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα