Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων με τέταρτο μνημόνιο

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα σενάρια για συμμετοχή του ΔΝΤ σε νέο πρόγραμμα με επιπλέον μέτρα και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Ράις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που φέρνει και τέταρτο μνημόνιο μετά το τρίτο, απάντησε η ΝΔ δια Κουμουτσάκου

Τα σενάρια που μιλούν για συμμετοχή του ΔΝΤ σε τέταρτο μνημόνιο με τη λήψη πρόσθετων μέτρων διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ.Τζανακόπουλος στάθηκε στις δηλώσεις που έκανε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις πως "Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα". Εξήγησε ότι το Ταμειο συμμετέχει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος και υπενθύμισε ότι η πάγια πρακτική είναι η κυβέρνηση να υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με Ευρωπαίους και ΔΝΤ, καμία όμως δε θεωρήθηκε επιπλέον μνημόνιο.

"Η συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου 2015 εξακολουθεί να ισχύει και είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να ισχύει. Δεν υπάρχει πρόθεση για τη λήψη νέων μέτρων ή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη συμφωνία που πιθανόν να προκύψει, αν το ΔΝΤ αποδεχθεί να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χαρακτήρισε κρίσιμο σημείο άλλωστε την έκθεση της Eurostat, απαντώντας στο ερώτημα εάν οι αναφορές Ράις στα πλεονάσματα θα έφερναν νέα μέτρα, καθώς όπως είπε από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θεωρεί ότι τα υπάρχοντα μέτρα ικανοποιούν τους στόχους δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων.

"Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της Συμφωνίας", είπε αναφερόμενος στις δηλώσεις Ράις και εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ:

"Αλλαγή της Συμφωνίας και 4ο Μνημόνιο επιδιώκει μόνη η ΝΔ, διακαής πόθος της οποίας είναι η αποτυχία του τρέχοντος προγράμματος.

Στόχος της είναι να επιβάλλει μια σκληρή ατζέντα λιτότητας και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους. Η πολιτική της αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα και για την ίδια την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή την εξέλιξη και θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της ρύθμισης του χρέους μαζί με τους εταίρους της στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα."

Ο κ.Τζανακόπουλος επανέλαβε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι την 5η Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να συζητηθούν από εκεί και πέρα τα μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τις κατηγορίες περί τετάρτου μνημονίου επέστρεψε στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση δια του εκπροσώπου τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου.

"Όλοι γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την καταστροφική διαπραγμάτευση του 1ου εξαμήνου του 2015, οδήγησε τη χώρα στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο. Με την ανικανότητά της οδήγησε ξανά την οικονομία στην ύφεση. Με τις ιδεοληπτικές εμμονές της επέλεξε να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την αναποτελεσματικότητά της έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών.

Και τώρα, αφού χάθηκαν 2 χρόνια, αυτοί που επέβαλαν το 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, άρχισαν να μιλούν για 4ο Μνημόνιο. Προσπαθούν, όπως και πέρυσι, να αποδώσουν σε άλλους αυτά που οι ίδιοι απεργάζονται. Η ΝΔ πιστεύει ότι για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδά της χρειάζεται μια άλλη πολιτική", δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ, Μνημόνιο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΔΝΤ προς Eurogroup: Συμφωνούμε για το χρέος αλλά μειώστε τα πλεονάσματα

SHARE:

24Media Network