Βόρεια Μακεδονία: Σεβόμαστε τις Πρέσπες, υποχρέωση και των δύο πλευρών η εφαρμογή τους

Διαβάζεται σε 2'
Υποστηρικτές του VMRO-DPMNE
Υποστηρικτές του VMRO-DPMNE Associated Press

Ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εφαρμογή της αποτελεί υποχρέωση τόσο των Σκοπίων όσο και της Αθήνας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τις διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή της αποτελεί υποχρέωση και για τα δύο μέρη» αναφέρεται σε αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην υλοποίηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ολοκληρώνοντας και αναβαθμίζοντας με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει για την ένταξη στην ΕΕ, ως κορυφαία προτεραιότητά μας στην εξωτερική πολιτική», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Μητσοτάκης: Όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους

Σημειώνεται πως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις νέες προκλήσεις της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που -όπως είπε- αποσκοπούν στην «ντε φάκτο επιβολή διπλής ονομασίας της χώρας».

«Ενημέρωσα, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα