Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 30/10 – 3/11

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 30/10 – 3/11
vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν επίκαιρα ζητήματα, όπως είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η θέση της χώρας μας, αλλά και εσωτερικά θέματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο, όπως είναι η οικονομία, η παιδεία και η υγεία, καθώς και η εργασιακή αυθαιρεσία που παρατηρείται. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 217 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 52, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 50, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 43, η Νέα Δημοκρατία με 31, το Κ.Κ.Ε. με 25, ύστερα ακολουθούν, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 6 και τέλος οι Σπαρτιάτες με 4 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 129 Ερωτήσεις, 54 Αναφορές, 30 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Επίκαιρη Επερώτηση.

Δευτέρα 30.10.2023

Πλεύση Ελευθερίας: Η επίσκεψή σας στο Ισραήλ.

Η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την αυθημερόν επίσκεψή του στο Ισραήλ, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας με σκοπό την δήλωση συμπαράστασης στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Επισημαίνεται ότι η επίσκεψη έλαβε χώρα την ώρα που το Ισραήλ ετοιμαζόταν για χερσαία επίθεση στη Γάζα και σε ένα κράτος που διαπράττει τις τελευταίες μέρες εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Πρωθυπουργός δεν καταδίκασε τα εγκλήματα αυτά αλλά αντιθέτως ενθάρρυνε την συνέχισή τους δηλώνοντας ότι οτιδήποτε είναι να συμβεί να μην γίνει με υπερβολικό ανθρωπιστικό κόστος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον τον ρόλο απλού θεατή. Η πρόεδρος του κόμματος τονίζει ότι η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και με την υπεράσπιση του Παλαιστινιακού λαού, αλλά ακόμα και με την στήριξη των ανθρώπων στο Ισραήλ που και εκείνοι είναι θύματα της Κυβέρνησης Νετανιάχου. Κατόπιν των παραπάνω, ο Πρωθυπουργός ερωτάται, τον λόγο που ενέπλεξε την χώρα σε μεροληπτικές κινήσεις υπέρ του Ισραήλ και δεν επιδιώχθηκε η επαφή και με την Παλαιστινιακή πλευρά, καθώς και τη θέση του σχετικά με την καταψήφιση του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από το Ισραήλ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ως πότε η Κυβέρνηση θα συνεχίσει απαθής να παρακολουθεί τη βία στα γήπεδα, παραμένοντας σε δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα;.

Δύο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Οικονόμου, για το ζήτημα της βίας στα γήπεδα με αφορμή την ρίψη κροτίδων που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στον αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ποδοσφαιριστή και την διακοπή του αγώνα. Το περιστατικό αυτό έγινε τρεις μήνες μετά την ανεξέλεγκτη εισβολή των Κροατών χούλιγκαν και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, όπου ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας. Ορισμένα από αυτά ήταν το κλείσιμο όλων των λεσχών οπαδών ανά την Ελλάδα και τον έλεγχο στην είσοδο των φιλάθλων στις θύρες και ειδικά σ’ αυτές των οργανωμένων αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο, τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν έχει εφαρμοστεί και με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Ο Υπουργός με βάση τα παραπάνω ερωτάται, πότε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό και εάν πραγματοποιήθηκε ο προβλεπόμενος έλεγχος στον αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 31.10.2023

Ελληνική Λύση: Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και επέκταση χρόνου εργασίας στα 74 έτη.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνη Γεωργιάδη, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι λόγω οφειλών, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη. Ειδικότερα, ακόμα και με την συμπλήρωση 15ετιας δεν έχουν την δυνατότητα να λάβουν ούτε την ελάχιστη σύνταξη γήρατος ΟΓΑ και θα πρέπει πρώτα να καταβάλλουν κάποιο ποσό για τις οφειλές αυτές, ενώ πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα εργασίας έως τα 74 έτη για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο συντάξιμο χρόνο. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, εάν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ με ασφαλιστικές οφειλές θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται έως τα 74 στην περίπτωση που δεν μπορούν να κάνουν ρύθμιση εξόφλησης των ανωτέρω οφειλών με δόσεις και ακόμα και στην περίπτωση που απαιτείται ρύθμιση για εξόφληση αυτών των οφειλών, με ποιους όρους θα γίνει. Τέλος, ερωτάται, εάν οι συνταξιούχοι εργαστούν έως τα 74 έτη εάν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη τότε ή θα πρέπει να εξοφλήσουν, προηγουμένως, τυχόν οφειλές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Για την άμεση καταβολή δεδουλευμένων στις υπηρεσίες φύλαξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων από αυτό Οργανισμών.

Δέκα από τους βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελευθέριο Αυγενάκη, σχετικά με την συστηματική καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων των ανθρώπων που εργάζονται στις υπηρεσίες φύλαξης, τόσο του Υπουργείου, όσο και των εποπτευόμενων από αυτό Οργανισμών, οι οποίες καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εργολαβικές συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες ότι η εταιρία KOLOSSOS SECURITY, που είναι συμβεβλημένη με δεκάδες οργανισμούς και φορείς του δημοσίου, παραβιάζει συστηματικά την εργατική νομοθεσία, καθυστερώντας τις πληρωμές αλλά και καταβάλλοντας ποσά λιγότερα από τα οφειλόμενα. Το Υπουργείο είναι ενήμερο για τις πρακτικές αυτές, καθώς του έχει κοινοποιηθεί η καταγγελία αυτή από τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η ιδιωτική αυτή εταιρία οφείλει δεδουλευμένα σε εργαζόμενους που έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την εταιρία ή συνεχίζουν να εργάζονται στο Υπουργείο μέσω άλλων εταιριών φύλαξης. Ο Υπουργός ερωτάται σε ποιές ενέργειες θα προβεί ώστε να γίνει άμεσα η καταβολή των δεδουλευμένων τους και ώστε να προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί από το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους οργανισμούς με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 01.11.2023

Νέα Δημοκρατία: Κίνδυνος! Λήγει το 2024 η ιστορική Ελληνο_Βουλγαρική συμφωνία παροχής υδάτινων όγκων στην πεδιάδα του Άρδα και του ποταμού Έβρου! Αναγκαία η ανανέωσή της.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, Ελευθέριο ΑυγενάκηΓεώργιο ΓεραπετρίτηΘεόδωρο Σκυλακάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, για την σπουδαιότητα της ανανέωσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για την παροχή υδάτινων όγκων στην πεδιάδα του Άρδα και του ποταμού Έβρου. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που έχει υπογραφεί από το 1964 με διάρκεια 60 ετών και έχει χαρακτήρα πολεμικής αποζημίωσης της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα και η οποία εκπνέει το 2024. Με βάση την ισχύουσα συμφωνία η Βουλγαρία, φέρει την υποχρέωση διοχέτευσης ύδατος στην ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα στον ποταμό Άρδα του Ν.Έβρου, κάτι το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και σε περίπτωση μη ανανέωσης δεν θα είναι εφικτό να αρδεύονται οι αγροτικές εκτάσεις, θα παρουσιαστούν προβλήματα δυσλειτουργίας στους Οργανισμούς που ασχολούνται με τα αρδευτικά έργα και θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των κατοίκων του Έβρου. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται εάν υπάρχει σχεδιασμός των αρμόδιων Υπουργείων για την επαναδιαπραγμάτευση της ισχύουσας Ελληνο-Βουλγαρικής Συμφωνίας και της χρονικής ανανέωσης αυτής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α -Π.Σ.: Αδικαιολόγητη η ανοχή της Υπουργού Εσωτερικών στη συνεχή ανάρμοστη συμπεριφορά του Δημάρχου Βόλου κ. Μπέου.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ερωτάται από είκοσι πέντε βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., για την αδικαιολόγητη ανοχή της αρμόδιας Υπουργού στη συνεχή ανάρμοστη συμπεριφορά του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι ανάλογη ερώτηση είχαν καταθέσει στις αρχές Οκτώβρη με την Υπουργό να μην απαντάει και με τον Δήμαρχο Βόλου να προβαίνει σε ομοφοβικό παραλήρημα εις βάρος του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α -Π.Σ. το βράδυ του επαναληπτικού γύρου των αυτό-διοικητικών εκλογών, κάτι το οποίο προκάλεσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Επίσης, στις 30 Οκτωβρίου 2023 ο Δήμαρχος Βόλου σε συνέντευξη τύπου επιτέθηκε σε δημοσιογράφους καλώντας μάλιστα τους πολίτες του Βόλου σε λιντσάρισμα. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι το Σύνταγμα επιφυλάσσει στο κράτος την εποπτεία των ΟΤΑ, που συνίσταται σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων και των προσώπων των αιρετών, η Υπουργός ερωτάται, για την εξέλιξη της διαδικασίας αναφορικά με την καταγγελία που υποβλήθηκε ενώπιον του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τα προηγούμενα περιστατικά, καθώς και για το εάν θα προβεί άμεσα αυτή τη φορά στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να τεθούν υπόψη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όλα τα επιμέρους περιστατικά που συνιστούν αντιθεσμική συμπεριφορά.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 02.11.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α -Π.Σ.: Τραγικές οι συνέπειες του πτωχευτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Τριάντα δυο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θετουν ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τις συνέπειες που έχει ο πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την καταγγελία 83χρονης καρκινοπαθούς, της οποίας η κυρία και μόνη κατοικία βγήκε σε πλειστηριασμό για οφειλή 24.000€. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, το περιστατικό αυτό φανερώνει ότι με τον πτωχευτικό νόμο δεν υπάρχει καμία προστασία για τους πολίτες που βρέθηκαν σε οικονομική δυσχέρεια την ίδια στιγμή που το ιδιωτικό χρέος της χώρας διογκώνεται. Επίσης, καταστεί η ρευστοποίηση των περιουσιών βασική επιδίωξη με τα funds και τις τράπεζες να μην δέχονται ρυθμίσεις χρεών. Κατόπιν τούτων, ο Υπουργός ερωτάται, εάν έχει γνώση της παραπάνω καταγγελίας και σε ποιες ενέργειες θα προβεί, καθώς και για το εάν θα μπουν αυστηροί κανόνες σε funds, services και τράπεζες ώστε να προχωρούν σε ρυθμίσεις χρεών. Τέλος, ερωτάται για το εάν θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Επαναφορά του θεσμού της σποραδικής εργασίας για τους μουσικούς που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Εμμανούηλ Κονσόλας, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά για τον θεσμό της σποραδικής εργασίας για τους μουσικούς που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Ο βουλευτής τονίζει την σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά ζητήματα που έχει θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ζήτημα αυτό που απασχολεί τους μουσικούς. Καθώς η απασχόληση στον κλάδο αυτό στις νησιωτικές περιοχές έχει εποχικό χαρακτήρα, για ένα χρονικό διάστημα οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ωστόσο υπάρχουν διαστήματα κατά τα οποία δεν έχουν εισοδήματα. Αυτό συνέβη, επειδή με την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ το 2017 θεσμοθετήθηκε η αναστολή της επιδότησης ανεργίας, έστω και αν υπήρχε ανάληψη μιας ημέρας σποραδικής εργασίας. Η ρύθμιση αυτή προκαλεί πρόβλημα στους μουσικούς που στερούνται εισοδήματος, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η μαύρη εργασία από όπου στερείται χρήματα το δημόσιο. Κατόπιν των προαναφερθέντων, ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να τροποποιήσει την εγκύκλιο του ΟΑΕΔ και να δώσει την δυνατότητα σποραδικής εργασίας στους άνεργους μουσικούς με περιορισμένο χρονικό όριο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 03.11.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α -Π.Σ.: Απελπιστική η κατάσταση των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Χρήστος Γιαννούλης, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φοιτητικές εστίες στο ΑΠΘ. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στο μεταβατικό καθεστώς στο οποίο βρίσκονται, καθώς υπάγονται διοικητικά στο ΑΠΘ αλλά η οικονομική τους διαχείριση βρίσκεται ακόμα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Επίσης, παρόλο που η δυναμικότητά τους είναι 1500 κλίνες, διαμένουν 1300 φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν λιγότερο του 2% των φοιτητών που σπουδάζουν στο ΑΠΘ. Βασικό ζήτημα είναι εκείνο της ασφάλειας των φοιτητών, καθώς οι πόρτες σε πολλά από τα μπάνια δεν κλειδώνουν και δεν υπάρχουν φώτα στους διαδρόμου. Το περασμένο διάστημα έγινε και ένα περιστατικό απόπειρας βιασμού από αγνώστους στα κοινόχρηστα μπάνια της εστίας.  Καθώς αυτή η κατάσταση επικρατεί στις εστίες και με τα ενοίκια διαρκώς να αυξάνονται, ο Πρωθυπουργός μίλησε για δυνατότητα φοιτητικής στέγης εντός του Πανεπιστημίου με την καταβολή όμως φθηνού ενοικίου. Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Υπουργός ερωτάται, εάν υπάρχει σχεδιασμός για άμεση ανακαίνιση στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, καθώς και για τον αριθμό των φοιτητών που έχουν αιτηθεί και δικαιούνται δωρεάν στέγασης αλλά δεν διαβιούν στις φοιτητικές εστίες και ποια υποστήριξη παρέχεται σε αυτούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα