Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 206 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 26 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 21 η ΝΔ με 18, το ΜέΡΑ25 με 14, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 12 και το ΚΚΕ με 3.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 91 ερωτήσεις, 1 Επίκαιρη ερώτηση και 1 Ερώτηση σε συνδυασμό με ΑΚΕ και 1 ΑΚΕ.

Τρίτη 22.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Καμία μέριμνα για τον εμβολιασμό των εποχικά εργαζόμενων στις τουριστικές περιοχές

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας, Κωστή Χατζηδάκη και Βασίλη Κικίλια, με θέμα τους εμβολιασμούς των εποχικά εργαζομένων στο κλάδο του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρονται στις δυσκολίες εμβολιασμού των  εργαζομένων, οι οποίοι έχουν κάνει μόνο τη μία δόση εμβολίου και δε μπορούν να εμβολιαστούν με τη β’ δόση στο τόπο εργασίας τους με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα για τη μετακίνηση στα κατάλληλα εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς γιατί δεν έχει υπάρξει μέριμνα ως τώρα και αν προτίθενται να παρέμβουν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού  των εργαζομένων με τη β’ δόση του εμβολίου στο τόπο εργασίας τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Οριστική επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων της πρ.ΑΤΕ_υπό ειδική εκκαθάριση

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κεγκέρογλου Βασίλης, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, Σπήλιο Λιβανό και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΑΤΕbank. Όπως επισημαίνει, πρόκειται κατά κύριο λόγω για δάνεια αγροτών, επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια ή οφειλές από αλληλόχρεους λογαριασμούς, τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με αποτέλεσμα πολλές φορές οι διαφορές να επιλύονται μέσω της προσφυγής στη δικαιοσύνη. Έτσι, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για το ποια είναι η κατάσταση εκκαθάρισης των εν λόγω δανείων και αν προτίθενται να προβούν άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Περικοπές των θεραπειών ειδικής αγωγής για τους ενήλικες με αναπηρία

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα τις περικοπές θεραπειών ειδικής αγωγής για τους ενήλικες με αναπηρία. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει πως οικογένειες ενηλίκων ΑμεΑ, καταγγέλλουν ότι οι εγκρίσεις για τις θεραπείες αυτές είναι ήδη μειωμένες ενώ οι δημόσιες δομές είναι ελλιπείς. Το αποτέλεσμα είναι οι οικογένειές αυτές αλλά και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία να βιώνουν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία και να παραμένουν αστήρικτα και αβοήθητα χωρίς θεραπευτική παρέμβαση. Έτσι, ρωτά, μεταξύ άλλων, των αρμόδιο Υπουργό αν υπάρχει νόμος που μειώνει ή καταργεί τις θεραπείες των ενηλίκων ΑμεΑ καθώς επίσης και γιατί από την αρμόδια επιτροπή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εγκρίνονται ολοένα και λιγότερες θεραπείες ειδικής αγωγής που αφορούν στους ενήλικες με αναπηρία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τέταρτη 23.6.2021 

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην υπόθεση της γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τα θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σχετικά με την δημοσιογραφική κάλυψη της γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι τα ΜΜΕ κάλυψαν την υπόθεση προβάλλοντας ρατσιστικά και ξενοφοβικά στερεότυπα, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενο ενδοοικογενειακής βίας, ενώ η διαρροή του ημερολογίου του θύματος αντιμετωπίστηκε με «πρακτικές κλειδαρότρυπας», εγείροντας ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας. Έτσι, ρωτούν ποια μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του μισαλλόδοξου λόγου στα ΜΜΕ και την προστασία της ιδιωτικής ζωής και αξιοπρέπειας των πολιτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Αγανάκτηση των κατοίκων της Δυτικής Αττικής από την επικείμενη αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων στην περιοχή που θα προκαλέσει αναπάντεχες φορολογικές επιβαρύνσεις

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αθανασίου Μαρία, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα τις αλλαγές των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων στη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει πως οι αλλαγές αυτές θα επιβαρύνουν φορολογικά τους κατοίκους μιας περιοχής στην οποία η ποιότητα ζωής είναι πάγια υποβαθμισμένη ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, με αποτέλεσμα οι τοπικές υποδομές να μην έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Ρωτά, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να αναθεωρήσει την προοπτική αύξησης των Αντικειμενικών Αξιών και να χρηματοδοτήσει την πληγείσα αστική οικιστική ανάπτυξη. 

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ένταξη στη μοριοδότηση για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ του επικουρικού προσωπικού ΥΕ που εργάστηκε στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τη μοριοδότηση του επικουρικού προσωπικού ΥΕ που εργάστηκε κατά την πανδημία. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ερωτών βουλευτής, το προσωπικό αυτό προσέφερε εξ’ ίσου σημαντικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποκλειστεί από τη ρύθμιση που θα προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για την πρόσληψη του στον επικείμενο διαγωνισμό. Ρωτά, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να εντάξει στη ρύθμιση για την αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ και το επικουρικό προσωπικό ΥΕ.

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

Πέμπτη 24.6.2021 

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Αποψίλωση του Έβρου από Τραπεζικές Υπηρεσίες – Κλείνει το υποκατάστημα της Εθνικής στις Φέρες Έβρου

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Γκαρά Νατάσα, καταθέτει ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Φέρες Έβρου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η περιοχή βρίσκεται σε μια «πρωτοφανής διαδικασία αποψίλωσης του Νομού από κρίσιμες υπηρεσίες», με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του χωριού, κυρίως ηλικιωμένοι, να ταλαιπωρούνται με μεγάλες μετακινήσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Έτσι, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποια μέτρα θα προβούν για τη διασφάλιση της παραμονής του τραπεζικού καταστήματος αλλά και για την ενημέρωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί η περιοχή των Φερών, χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αύξηση ορίου οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών που δύνανται να παρακρατηθούν από τη σύνταξη των ασφαλισμένων του τέως ΟΓΑ ώστε να διευκολυνθεί η συνταξιοδότησή τους

Ο βουλευτής της ΝΔ, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρεται στο ανώτατο όριο των οφειλών για το οποίο μπορεί να καταβληθεί η σύνταξη, επισημαίνοντας ότι λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν εν μέσω πανδημίας θα πρέπει το όριο αυτό να αυξηθεί. Έτσι, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν θα δοθεί η δυνατότητα αύξησης του ορίου των οφειλών, με παρακράτηση τους από τη σύνταξη, ώστε να διευκολυνθεί η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του τέως ΟΓΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 25.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Βασανισμός Γεωργιανού πολίτη από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας 

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με ΑΚΕ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα τις επώνυμες καταγγελίες Γεωργιανού Πολίτη για βασανισμό από άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι εν λόγω καταγγελίες εγείρουν μια σειρά ερωτημάτων για τις «για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία».  Έτσι ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό γιατί κρατήθηκε ο Γεωργιανός, ενώ από την αρχή τα ψηφιακά ευρήματα της υπόθεσης δεν τον συνέδεαν με το έγκλημα καθώς και από πότε ο βασανισμός ενός ανθρώπου συγκαταλέγεται στις «προβλεπόμενες διαδικασίες έρευνας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα