Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες της πανδημίας στους τομείς της οικονομίας και της υγείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα παιδείας, περιβάλλοντος και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 219 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 64 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 49, η Νέα Δημοκρατία με 32, το ΚΙΝΑΛ με 30, το ΜέΡΑ25 με 26 και το ΚΚΕ με 18.

Δευτέρα 27.09.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Επιτακτική η ανάγκη για επανεξέταση των μέτρων που καθορίστηκαν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων 

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, υποβάλλει ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας, Κεραμέως Νίκη και Πλεύρη Αθανάσιο, αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι βουλευτές τοποθετούν στο μικροσκόπιο τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και ιδίως των ανεμβολίαστων μαθητών. Μεγάλη σύγχυση προκαλεί σε γονείς και μαθητές το προαπαιτούμενο ποσοστό αναστολής λειτουργίας ενός σχολικού τμήματος (50%+1), το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο δύσκολα ελεγχόμενη διασπορά του ιού, τόσο ανάμεσα στους μαθητές όσο και στις οικογένειες τους. Ολοκληρώνοντας, οι βουλευτές χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την επιστροφή των μαθητών υπό αυτές τις συνθήκες και ως εκ τούτου οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για το πως οδηγήθηκαν στη λήψη του εν λόγω μέτρου, εάν υπάρχει πρόθεση τροποποίησής του, καθώς και πώς κρίνεται το συγκεκριμένο μέτρο από την Επιτροπή των Ειδικών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Να παραταθεί η θητεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και συνταξιούχων λόγω της πανδημίας 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σπανάκης Βασίλειος-Πέτρος, καταθέτει ερώτημα στους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, Χατζηδάκη Κωστή και Βορίδη Μάκη, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής κάνει λόγο για τη σπουδαιότητα διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων από τα διοικητικά όργανα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες λόγω της πανδημίας βρίσκονται σε πλήρη αναστολή. Επιπλέον, διαπιστώνει ότι η θητεία των νύν διοικητικών οργάνων λήγει τον προσεχή μήνα και θα πρέπει να παραταθεί, καθώς δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις για την εκλογή νέων διοικητικών οργάνων. Συμπερασματικά, οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν στο εάν υπάρχει πρόβλεψη επιμύκηνσης της θητείας των οργάνων, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο. 

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

Κίνημα ΑλλαγήςΑντιμετώπιση των προβλημάτων και των αδικιών που ανέκυψαν με τις αποφάσεις Κεραμέως- Μητσοτάκη στην διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κεγκέρογλου Βασίλειος, θέτει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, σχετικά με τα προβλήματα τα οποία ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε αφ’ ενός ότι σε αρκετά τμήματα της Χώρας δεν εισήχθη κανείς υποψήφιος ή εισήχθησαν ελάχιστοι αφ’ ετέρου ότι πληθώρα υποψηφίων αν και συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο βαθμό εισαγωγής δεν κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι των αντίστοιχων τμημάτων. Επομένως, η αρμόδια Υπουργός ερωτάται εάν θα αντιμετωπίσει τις προκύπτουσες αρνητικές συνέπειες του συστήματος και εάν θα διευθετηθούν οι αδικίες που διαπιστώθηκαν έναντι των υποψηφίων. 

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

Τρίτη 28.09.2021

ΜέΡΑ25: Συνέχεια στην αντι-Ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με εξαφανίσεις προσφύγων 

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αρσένης Κρίτων, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Μηταράκη Νότη, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει «απαλείψει» 4.000 διασωθέντες στα ελληνικά ύδατα, καθώς δεν φαίνεται να έχουν μεταφερθεί στα νησιά ή να έχουν προσμετρηθεί στις αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Λιμενικού. Επιπλέον, ο βουλευτής κάνει λόγο για πλήρη αγνόηση του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Κυβέρνησης και ως εκ τούτου ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να δώσει απάντηση, για το που βρίσκονται οι αιτούντες άσυλο και εάν εξακολουθεί να εμμένει στην άποψή του ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά, για τα οποία γίνεται λόγος και στα διεθνή ΜΜΕ, αποτελούν διαδόσεις των «λαθροδιακινητών». 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Διερεύνηση καταγγελιών για τη σύμβαση δωρεάς 10.000.000 δολαρίων από την Σαουδική Αραβία 

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, απευθύνει ερώτημα προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Υγείας, Δένδια ΝίκοΣταϊκούρα Χρήστο και Πλεύρη Αθανάσιο, αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι βουλευτές επικεντρώθηκαν στη δωρεά των 10 εκατομμυρίων δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας προς τη Χώρα μας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Εν συνεχεία, οι βουλευτές έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που δόθηκε από την Κυβέρνηση αντί για το δημόσιο ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία “Price Waterhouse and Coopers”, διεγείροντας ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας. Έτσι, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για το εάν έχουν εφαρμοστεί οι προβλέψεις της Νομοθεσίας και του Δημοσίου Λογιστικού, καθώς και με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και η διαφάνεια.  

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Αποζημίωση έμμεσων ζημιών λόγω αλλοίωσης εμπορευμάτων που προκλήθηκαν από τις πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ζεμπίλης Αθανάσιος, διατυπώνει ερώτημα προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, αναφορικά με τις σοβαρές επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια. Διεξοδικότερα, ο βουλευτής έθιξε το γεγονός ότι για αρκετές ημέρες διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, ιδίως στις Ροβιές και την Αγία Άννα, οι οποίοι είναι κατά βάση τουριστικοί προορισμοί, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εμπορευμάτων και των προμηθειών των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Καταλήγοντας, τόνισε την επιτακτική ανάγκη παροχής στήριξης στις εν λόγω επιχειρήσεις, καθώς η ζημία που υπέστησαν ήταν ιδιαζόντως σοβαρή. Επομένως, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται με ποιο τρόπο θα παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη στους πληγέντες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 29.09.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης: Πότε και σε ποια τεχνολογία θα μετατραπεί η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V;

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α υποβάλλει ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σκρέκα Κώστα, επικεντρώνοντας την προσοχή του στον τομέα της απολιγνιτοποίησης και ιδίως στη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V στην Κοζάνη. Η συγκεκριμένη λιγνιτική μονάδα, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της ΔΕΗ, πρόκειται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού/ορυκτού αερίου μέχρι το 2025, γεγονός το οποίο αντιτίθεται στους νέους ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Εν συνεχεία, οι βουλευτές διαπιστώνουν τόσο ότι η Χώρα μας ενδυναμώνει την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό/ορυκτό αέριο όσο και το ότι αυτό γίνεται μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Άρα, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το που στηρίζονται οι μελέτες της ΔΕΗ για την μετατροπή της εν λόγω λιγνιτικής μονάδας και εάν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα αφορούν και σε αυτή. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Ρύθμιση θεμάτων αναστολής καταβολής σύνταξης σε συνταξιούχους που ασκούν βιοποριστική εργασία

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, δίδει ερώτημα προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωστή, με κεντρική θεματική τις ακαθάριστες συντάξεις, κύριες και επικουρικές των δικαιούχων υπαχθέντων στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω συντάξεις καταβάλλονται μειωμένες για όσο χρονικό διάστημα οι συνταξιούχοι ασκούν την εκάστοτε δραστηριότητά τους. Επιπλέον, ο βουλευτής διαπιστώνει τη μη ρητή αναφορά στο ζήτημα αναστολής καταβολής της σύνταξης από συγκεκριμένα Ταμεία στον e-ΕΦΚΑ, η οποία έχει οικονομικό αντίκτυπο στους δικαιούχους και κατά συνέπεια ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει για το εάν εν τέλει θα υπάρξει κάποια ρητή αναφορά στο εν λόγω ζήτημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

Πέμπτη 30.09.2021

ΜέΡΑ25: Καταγγελίες για άδικη μεταχείριση και τιμωρητική στάση εναντίον αναπληρωτών εκπαιδευτικών εκ μέρους του ΑΣΕΠ

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, διαμορφώνει ερώτημα προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, Κεραμέως Νίκη και Βορίδη Μάκη, αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, η βουλεύτρια αναφέρει το γεγονός ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) δεν δείχνει το  απαιτούμενο ενδιαφέρον για τις ενστάσεις των αναπληρωτών εκπαιδετικών, αναφορικά τόσο με την επιλογή τους όσο και με την εξαίρεσή τους από το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τρία χρόνια. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για το ποιος ευθύνεται για τη στάση του ΑΣΕΠ έναντι των εργαζομένων και κατά πόσο είναι ηθικός ο αποκλεισμός τους από το δικαίωμά τους να ασκήσουν την επαγγελματική τους ιδιότητα. 

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

ΣΥ.ΡΙΖ.ΑΝα μην προχωρήσει η Διοίκηση του ΕΟΦ σε περικοπή αποδοχών και διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων 

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, με κεντρικό άξονα την υποβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και την άδικη αντιμετώπιση των εργαζομένων του. Πιο αναλυτικά, αναφέρει ότι το προσωπικό που εργάζεται στον ΕΟΦ εναλλάσσεται διαρκώς και ως εκ τούτου μέσω του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΦ ζητά τόσο την ανανέωση των συμβάσεών του οσο και την καταβολή του κινήτρου απόδοσης. Τέλος, οι βουλευτές τονίζουν την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης της μισθολογικής εξομοίωσης των εργαζομένων, πολλώ μάλλον δε σε έναν Οργανισμό όπως ο ΕΟΦ, ο οποίος οικονομικά είναι ανεξάρτητος. Εν κατακλείδι, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει για το πώς θα επιλύσει τα προαναφερόμενα ζητήματα σχετικά με το επικουρικό προσωπικό του ΕΟΦ. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.  

Παρασκευή 01.10.2021

Ελληνική Λύση: Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και επαναφορά του «αγροτικού πετρελαίου» ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας («Ο.Β.Ε.»)

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βελόπουλος Κυριάκος, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, Λιβανό Σπήλιο και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα. Ο βουλευτής κάνει λόγο τόσο για τις αέναες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) όσο και για τις αντίστοιχες αυξήσεις του Φ.Π.Α, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται αξιοσημείωτη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ενδυνάμωση του παρεμπορίου καυσίμων και δυσχέρεια των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους. Επιπρόσθετα, αναφέρει το καίριο αίτημα της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (Ο.Β.Ε) για μείωση του Ε.Φ.Κ. και συγκεκριμένα την επιστροφή του στα επίπεδα του 2011. Επομένως, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για το πως θα προστατευθούν οι πολίτες από τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα και για το εάν προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.   

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Οργανωμένη δραστηριότητα φασιστικών ομάδων σε σχολεία της Θεσσαλονίκης

Πληθώρα βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α υποβάλλει ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, Κεραμέως Νίκη και Θεοδωρικάκο Τάκη, αντίστοιχα. Το ερώτημα σε όλη του την έκταση βασίζεται στα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίζονται στα Δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την οργανωμένη δραστηριοποίηση φασιστικών ομάδων σε αυτά. Οι βουλευτές αναφέρονται στο ότι οι εν λόγω ομάδες είναι πιθανό να αποτελούν παρασιώπηση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, δεδομένου του ότι η συγκεκριμένη οργάνωση, μέσω ανακοίνωσή της προσυπογράφει τις ενέργειες αυτές. Αναντίρρητα, τα προαναφερόμενα συμβάντα αντιτίθενται στο δημοκρατικό φρόνημα τόσο των μελών της σχολικής κοινότητας όσο και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, εν γένει. Έτσι, οι υπεύθυνοι Υπουργοί ερωτώνται για το τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι δραστηριότητες και με ποιο τρόπο θα ερευνηθεί η τυχόν σύνδεση των ομάδων αυτών με τη Χρυσή Αυγή. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.   

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα