Βουλή: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Συζήτηση και ψήφιση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις" στην Ολομέλεια της Βουλής.
Συζήτηση και ψήφιση των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις" στην Ολομέλεια της Βουλής. EUROKINISSI

"Ιδεολογικές και πολιτικές ανεμοδούρες" χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών. "Κορωνίδα της διαμόρφωσης του νεοσυντηρητικού πόλου" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Νίκος Βούτσης.

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο τίθεται προς ψήφιση απόψε.

ADVERTISING

«Είστε ιδεολογικές και πολιτικές ανεμοδούρες», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις επικρίσεις ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ υπάρχει νεοσυντηρητική στροφή.

«Ακολουθούμε τις βασικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας και αναφέρθηκε σε όσα χθες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο πρωθυπουργός κατέθεσε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο κοιτάει πως θα βελτιώσει τον πλούτο της χώρας, που είναι και το σημερινό ζητούμενο του νομοσχεδίου, ενισχύοντας την κατανάλωση, αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Για να κάνουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, με δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

   Ανέφερε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε χθες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δημοσιονομικών παρεμβάσεων για το 2020 και τα επόμενα χρόνια, το οποίο εδράζεται στις μειώσεις φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε κομβικό σημείο για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τόνισε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσα κυρίως από την πιστωτική επέκταση από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. «Αυτό που ανέπτυξε χθες ο πρωθυπουργός ήταν ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο που εδράζεται πάνω στους άξονες του κοινωνικού φιλελευθερισμού», τόνισε.

   Σχετικά με τις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση νομοθετεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου, για το οποίο έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών, πολλές παρατηρήσεις της διαβούλευσης και οι περισσότερες νομοθετικές παρεμβάσεις της ανεξάρτητης Αρχής Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

   «Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, εξασφαλίζονται υγιείς κανόνες του ανταγωνισμού, διασφαλίζεται η ασφαλής συμμετοχή των παικτών, προσελκύονται επενδύσεις, προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, και η διενέργεια μεταφοράς χρήματος ενώ, μέσα από τη διαδικασία της αδειοδότησης, αυξάνονται τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει ότι θεσμοθετείται ανοιχτού τύπου αδειοδοτική διαδικασία στα πρότυπα του ευρύτατα αποδεκτού στην ΕΕ μοντέλου.

Βούτσης: Με μικρότερους μισθούς δεν υπάρχει ανάπτυξη

   «Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτελεί κορωνίδα μιας στρατηγικής που εδώ και 3,5 μήνες είναι σε κατεύθυνση διαμόρφωσης νεοσυντηρητικού πόλου, εξαιρετικά επικίνδυνου για την κοινωνία», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Υπάρχει μια πολύ γρήγορη επέλαση της νεοσυντηρητικής αναδίπλωσης, ένα νεοσυντηρητικό κλίμα στη χώρα, που ενταφιάζει την τάση του πολιτικού φιλελευθερισμού», σημείωσε ο κ. Βούτσης και κατήγγειλε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτυπώνει την εμμονή της κυβέρνησης στην ιδέα ότι με μικρότερους μισθούς, με συρρίκνωση των εγγυήσεων για τα εργασιακά δικαιώματα, με κλείσιμο ματιού για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Σε αυτό το σημείο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τα στοιχεία για τον αριθμό των απολύσεων μετά την ψήφιση των διατάξεων του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης και κατήγγειλε ότι ξηλώνονται όσα με σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε για τη μικρή έστω διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Βλέπει κανείς την ταχύτητα αποδόμησης, αποκαθήλωσης, συρρίκνωσης των λίγων αλλά εξαιρετικά σημαντικών παρεμβάσεων που καταφέραμε και που ήταν προοίμιο για διεύρυνση των εγγυήσεων για τα εργασιακά», τόνισε.

Επίσης, ο κ. Βούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι αυτές οι διευθετήσεις, οι φωτογραφικές διατάξεις και διευκολύνσεις που εισάγει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, κινούνται στη λογική των παλαιών αναπτυξιακών νόμων που εξυπηρέτησαν μεν συμφέροντα αλλά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί.

Μπακογιάννη:  Ξύλινα επιχειρήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έλλειψη αξιοπιστίας και σοβαρότητας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τη στάση που τηρεί απέναντι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε δύο αναπτυξιακά νομοσχέδια. Η ΝΔ προσέγγισε και τα δύο νομοσχέδια με καλή πίστη και με στόχο να συμφωνήσουμε σε αυτά που ήταν απαραίτητα και να διευκολύνουμε αποφάσεις για την ανάπτυξη και τα ψηφίσαμε. Διότι, ο στόχος μας δεν ήταν να κάνουμε αντιπολίτευση επί των ερειπίων. Και έρχεστε εσείς, τρεις μήνες μετά τις εκλογές, και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει λεπτομέρειες από πολλά υπουργεία που υπήρχαν και σταματούσαν επενδύσεις, ακούμε τα ίδια ξύλινα επιχειρήματα», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Η προσέγγιση στο θέμα της ανάπτυξης θα έπρεπε να είναι προσέγγιση ευρύτερης δυνατής συναίνεσης την οποία αρνείστε», επέμεινε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Έχετε πάρει λάθος δρόμο. Διαπραγματευτήκατε από το υπουργείο Περιβάλλοντος τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, τη διαπραγματεύτηκε ο κ. Γιώργος Σταθάκης, την υπογράψατε όλοι οι υπουργοί, αναφέρθηκε σε αυτή ο πρωθυπουργός σας και πανηγύριζε την υπογραφή αυτή. Και χάνετε τις εκλογές και έρχεται αυτή η σύμβαση στη Βουλή και εσείς καταψηφίζετε. Όμως ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας πολιτικός φορέας με τέτοια στάση; Αυτή δεν είναι σοβαρή και αξιόπιστη στάση».

Δραγασάκης: Μην πριμοδοτείτε τη διαπκολή και τη διαφθορά

«Κύριοι της κυβέρνησης αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τη διαπλοκή και τη διαφθορά, τουλάχιστον μην την ευνοείτε, μην την πριμοδοτείτε κιόλας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Σημείωσε ότι με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο επέρχονται σοβαρές ανατροπές, με πιο βάναυση την ανατροπή στα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς επανέρχεται το καθεστώς των μνημονίων, το καθεστώς, δηλαδή, «πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ ονομάζει ανάπτυξη, είναι μια αποσπασματική μεγέθυνση, χωρίς σχέδιο αποδοχής κάθε αιτήματος, η οποία ούτε βιώσιμη είναι ούτε διατηρήσιμη, αντίθετα διευρύνει τις ανισότητες και δημιουργεί προϋποθέσεις νέων κρίσεων», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε: «Αυτό που έλειψε από τη χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ούτε επιμέρους μέτρα ούτε αποσπασματικές ρυθμίσεις. Αυτό που έλειψε ήταν ένα συνολικό σχέδιο και μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική και ένα θεσμικό πλαίσιο που θέτει τις βάσει για ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Η προηγούμενη κυβέρνηση, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, παρά τους δημοσιονομικούς και άλλους περιορισμούς, με οδηγό τις σύγχρονες και προοδευτικές αντιλήψεις για τη βιωσιμότητα και την ευημερία και σε συνάφεια με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, δημιούργησε μια Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

H κυβέρνηση εγκαταλείπει σήμερα την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική. Η χώρα επιστρέφει στο παρελθόν: Αντί αναπτυξιακής στρατηγικής έχουμε μέτρα πελατειακής και ψηφοθηρικής λογικής ακόμα και φωτογραφικές διατάξεις όπως καταγγέλλεται».

Πηγή: 

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Βούτσης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επίθεση Γεωργιάδη σε Τσίπρα: Ή θα γίνει αξιοπρεπής πολιτικός ή θα υφίσταται τις συνέπειες

Πιερρακάκης: Βγάζουμε τα εμπόδια του παρελθόντος - Σχεδιάζουμε το μέλλον

Άγρια κόντρα Βρούτση - Τζανακόπουλου για τις συντάξεις

SHARE:

24Media Network