Βούτσης: Δεν θα μας κάμψουν οι αντιδράσεις συντηρητικών κύκλων

Meeting of Prime Minister Alexis Tsipras with the President of the Hellenic Parliament Nikos Voutsis in Athens, on June 20, 2017 /             ,  ,  20 , 2017
Meeting of Prime Minister Alexis Tsipras with the President of the Hellenic Parliament Nikos Voutsis in Athens, on June 20, 2017 / , , 20 , 2017 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Σε εκδήλωση για την δωρεά πίνακα του Νταλί αφιερωμένου σε έλληνες φοιτητές ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι το κοινοβούλιο θα συνεχίσει να μάχεται για την ιστορική μνήμη.

Τις επιθέσεις που εξαπολύουν συντηρητικοί κύκλοι σε κάθε προσπάθεια της Βουλής για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης κατήγγειλε ο Νίκος Βούτσης διαβεβαιώνοντας όμως ότι το κοινοβούλιο δεν θα καμφθεί και ότι θα συνεχίσει να μάχεται για την ιστορική μνήμη έναντι στη λήθη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο θέμα σε παρέμβασή του κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Εντευκτήριο του κοινοβουλίου με αφορμή τη δωρεά πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί "Φόρος τιμής στους Έλληνες φοιτητές" από την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) στη Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Βούτσης ενέταξε την εκδήλωση αυτή στη "συνειδητή και συστηματική προσπάθεια" που κάνει εδώ και δύο χρόνια η Βουλή για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης και την απαλλαγή από την «ιδεοληπτική μονομέρεια» του παρελθόντος. Επισήμανε, όμως, ότι αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται χωρίς εμπόδια αφού ορισμένοι κύκλοι αντιδρούν έντονα μέσω συνεχών δημοσιευμάτων.

"Έχουν υπάρξει πάρα πολλά δημοσιεύματα που απηχούν ορισμένους κύκλους" κατήγγειλε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: "και τι δεν έχει γραφτεί !". Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα δημοσιεύματα ενάντια στις χορηγίες που έδωσε η Βουλή στην ΕΜΙΑΝ αλλά και στην πρωτοβουλία για το Μουσείο Μπελογιάννη καθώς και για την επίσκεψη στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας μαζί με τον περιφερειάρχη Στερέας Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη. "Υπήρξε σωρεία δημοσιευμάτων ακόμη και για δύο μεγάλες εκθέσεις γελοιογραφίας που διοργανώθηκαν με το σύνολο των Ελλήνων σκιτσογράφων και με συμμετοχή διεθνών. Αποτρέψανε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έρθει" υπενθύμισε ο κ. Βούτσης.

Δεν θα υποκύψουμε στο φόβο

Ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε όμως ότι η Βουλή δεν θα καμφθεί από τις αντιδράσεις. "Δεν θα πέσουμε σε μια αδρανειακή κατάσταση σε έναν υφέρποντα φόβο, σε μια υποβόσκουσα αρνητική ιδεοληψία για ό,τι έγινε σε αυτόν τον τόπο" είπε και συμπλήρωσε ότι η Βουλή υπήρξε πάντοτε το επίκεντρο των γεγονότων.  Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αυτές οι αντιδράσεις δεν εκπορεύονται από τη ΝΔ ή άλλα κόμματα εντός της Βουλής. "Η Αξιωματική Αντιπολίτευση και οι άλλες πλευρές που δεν είναι της ίδιας ιδεολογικής διαδρομής με εμάς, δεν έχουν εγείρει ζητήματα" επισήμανε. 

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της ΕΜΙΑΝ Γιάννης Γιανουλόπουλος, ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ προλόγισε και ο Γενικός Διευθυντής Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της Βουλής, Γεώργιος Αγγελόπουλος.

Στη συλλογή έργων τέχνης της Βουλής το αφιέρωμα του Νταλί

Το αφιέρωμα του Νταλί στους Έλληνες φοιτητές (σχέδιο σε χαρτί, με κάρβουνο και πενάκι) προστέθηκε στην πλούσια συλλογή έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για έργο του 1963, αφιερωμένο από τον ίδιο τον ζωγράφο στους Έλληνες φοιτητές και τους αγώνες τους την εποχή εκείνη, αγώνες που κορυφώθηκαν με το Δ΄ Πανσπουδαστικό Συνέδριο (22-28 Απριλίου 1963) –το ονομαζόμενο συνέδριο για την αναγέννηση της παιδείας– κατά το οποίο ιδρύθηκε και η ΕΦΕΕ.

SHARE:

24Media Network