Ανοιχτή επιστολή 21 καλλιτεχνικών σχολών προς Μενδώνη: “Ζητάμε επαναλειτουργία”

Ανοιχτή επιστολή 21 καλλιτεχνικών σχολών προς Μενδώνη: “Ζητάμε επαναλειτουργία”
Χώρος θεατρικής παράστασης ⓒ 2021 Thanassis Stavrakis/Associated Press

Ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από μία πρωτοβουλία 21 καλλιτεχνικών σχολών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη. Καλούν την υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ ζητούν την επαναλειτουργία των σχολών.

Σε ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μια πρωτοβουλία είκοσι μία (21) καλλιτεχνικών σχολών -κρατικών και ιδιωτικών- από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη ζητάει την επαναλειτουργία των Δραματικών Σχολών και των Σχολών Χορού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών δεν αποτελεί ένα ακόμα σύμπτωμα της πανδημίας αλλά μία χρόνια παθογένεια που απορρέει από τη διαχρονική έλλειψη μέριμνας των εκάστοτε επιτελείων του ΥΠΠΟΑ.

“Ως σπουδαστές/-στριες καλλιτεχνικών σχολών ήρθαμε από νωρίς αντιμέτωποι με την σαφή έλλειψη εκπαιδευτικού πλαισίου με αποτέλεσμα μέχρι και φαινόμενα πάσης φύσεως εκμετάλλευσης των ονείρων μας. Στην περίοδο που διανύουμε το ΥΠΠΟΑ επιλέγει την πιο ηχηρή του απουσία την ίδια στιγμή που εμείς και οι καθηγητές μας υποχρεωνόμαστε να αποδεχτούμε ένα καθεστώς τηλεκπαίδευσης ως επιβεβλημένη αντικατάσταση μαθημάτων, τα οποία ωστόσο αδιαμφισβήτητα χάνουν το νόημα τους καθώς απαιτούν τη φυσική μας παρουσία”, αναφέρουν.

Οι φοιτητές μέσω της επιστολής τους θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι δεν διεκδικούν μία κάποια προνομιακή μεταχείριση, ωστόσο τονίζουν ότι προτείνουν ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αποσκοπώντας στο άνοιγμα των σχολών. Παράλληλα γνωστοποιούν ότι προβαίνουν σε μαζική αποχή από τις 15 Μαρτίου με σκοπό να ενταθεί η προσπάθεια επικοινωνίας των προβλημάτων και των αναγκών τους.

Κλείνοντας την επιστολή οι σπουδαστές καλούν το επιτελείο του ΥΠΠΟΑ και την ίδια την Υπουργό να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. “Επιλέγουμε να μην αναφερθούμε εδώ στη σωρεία «λανθασμένων» χειρισμών, των οποίων υπήρξαμε όλοι μάρτυρες το τελευταίο χρονικό διάστημα”, αναφέρουν.

Τα αιτήματα των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών είναι τα εξής:

  1. Αναπλήρωση όσων μηνών/ διδακτικών ωρών χάθηκαν την περίοδο του lockdown, ή παράταση του ακαδημαϊκού έτους, ή και δυνατότητα επανάληψης του έτους,ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε σχολής, έπειτα από συνεννόηση τωνσπουδαστριών/-στών με τις/τους υπεύθυνους σπουδών τους.
  2. Σαφή σχεδιασμό διεξαγωγής των διπλωματικών εξετάσεων των τελειοφοίτων, καθώς και των προαγωγικών εξετάσεων των υπολοίπων ετών.
  3. Παραχώρηση κατάλληλων δημόσιων χώρων και αδειοδότηση χρήσης ιδιωτικώνχώρων,-εξωτερικών ή εσωτερικών και στις δύο περιπτώσεις- για τις σχολές που οιεγκαταστάσεις τους δεν πληρούν τις προσφάτως υποδεδειγμένες υγειονομικέςπροδιαγραφές.
  4. Ειδική βεβαίωση άδειας μετακίνησης, ιδιαίτερα για τις/τους τελειόφοιτες/-ους, με σκοπότη διεξαγωγή δια ζώσης προβών, μέχρι την ολική επαναλειτουργία των σχολών μας. Ηπροετοιμασία των διπλωματικών εξετάσεων προσομοιάζει στις πρόβες γιαεπαγγελματικές παραστάσεις και άρα αρμόζει να διεξαχθεί με αντίστοιχα μέτραπροστασίας.
  5. Eπιδότηση των διδάκτρων μας, καθώς η πανδημία έχει καταστήσει άνεργες/-ους τηνπλειονότητα των σπουδαστριών/-στών. Επίσης, η παράταση του έτους, θα μας στερήσειτην εποχιακή εργασία. Σε καμία περίπτωση να μην επιβαρυνθούμε με επιπλέονδίδακτρα, πέραν των ήδη συμφωνημένων.
  6. Οικονομική ενίσχυση, δηλαδή επιδότηση ενοικίου -ιδιαίτερα εκείνων που δενσπουδάζουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους-, παροχή ειδικής ταυτότητας ισότιμης μετη φοιτητική και, εν γένει, οποιαδήποτε παροχή προβλέπεται και για τις/τουςφοιτήτριες/-ές των ΑΕΙ.
  7. Επιχορήγηση των σχολών μας, με τα απαραίτητα (covid-test, μάσκες, αντισηπτικά), γιατην ασφαλή υγειονομική λειτουργία τους.

ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ/-ΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ:

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ‘’Τεχνών Εκατό’’

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ανδρέας Βουτσινάς

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ‘’ΑΡΧΗ’’ – Νέλλης Καρρά (Αποχή α΄και β΄έτους)

Ανώτερη Δραματική Σχολή Κάλβου – Καλαμπόκη ‘’Αθηναϊκή Σκηνή’’

Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης ‘’ΒΕΑΚΗ’’Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (Αποχή)

Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου “δήλος’’ – Δήμητρα Χατούπη (Αποχή)

Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης – ‘’Διομήδης Φωτιάδης’’ (Αποχή β΄έτους)

Σύλλογος Σπουδαστριών/-στών δραματικής σχολής Εθνικού Θεάτρου (Αποχή)

Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας – Ιάκωβος Καμπανέλλης (Αποχή)

Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος – Βασίλης Διαμαντόπουλος (Θεσσαλονίκη)

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Αποχή)

Ανώτερη Δραματική σχολή ‘’Μοντέρνοι Καιροί’’

Ανώτερη Δραματική σχολή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου – Γιώργου Αρμένη (Αποχή)

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ‘’ΝΟΤΟΣ’’ (Αποχή μέρους σπουδαστριών/-στών)

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Πειραϊκού Συνδέσμου

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Άννα Πέτροβα – Μάρω Μαρμαρινού (Αποχή)

Ανώτερη Δραματική Σχολή ‘’Πράξη 7’’

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ωδείου Αθηνών (Αποχή)

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα