Φεστιβάλ Αθηνών: Αντιδράσεις για τους 'κόκορες με αθλητικά' του Ροντρίγκο Γκαρσία

Φεστιβάλ Αθηνών: Αντιδράσεις για τους 'κόκορες με αθλητικά' του Ροντρίγκο Γκαρσία

Ο Αργεντινός καλλιτέχνης Ροντρίγκο Γκαρσία παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών την τελευταία του παραγωγή, το "4" και ξεσηκώνονται οι φιλοζωικές εταιρείες (Vid)

Τέσσερις ηθοποιοί και τέσσερις κόκορες πρωταγωνιστούν στο "4" του Ροντρίγκο Γκαρσία που θα ανέβει στην Πειραιώς 260, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Θέμα της παράστασης είναι η παιδική σεξουαλικότητα. Η χρήση ζώων επί σκηνής, έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. Όπως αναφέρει το zoosos.gr, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) σκοπεύει να διαμαρτυρηθεί στην διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου ώστε το "4" που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ΄ ) στις 4 & 5 Ιουλίου να μην πραγματοποιηθεί με την παρουσία των ζώων, διαφορετικά θα υπάρχουν νομικές κυρώσεις εις βάρος της.

Ο Γκαρσία έρχεται για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών και θεωρείται ένας από τους πιο ανατρεπτικούς σύγχρονους σκηνοθέτες.

Βίντεο από την παράσταση:

Το δελτίο Τύπου:

"Ο ανατρεπτικός Αργεντινός καλλιτέχνης Ροντρίγκο Γκαρσία, το «τρομερό παιδί του σύγχρονου θεάτρου», επισκέπτεται για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Αθηνών, με την τελευταία του παραγωγή: 4.

Τέσσερις ηθοποιοί, δεμένοι μεταξύ τους με λεπτό σκοινί σαν ιστό αράχνης, περιφέρονται στη σκηνή δημιουργώντας δυνατές εικόνες για ένα θέμα ταμπού: την παιδική σεξουαλικότητα.

Σε μια σκηνική σύνθεση που χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κριτική ως βαθιά ποιητική και ταυτόχρονα κωμική, ο Γκαρσία συνδυάζει φαινομενικά άσχετα και αντιθετικά μεταξύ τους στοιχεία: οι αναμνήσεις του δημιουργού από την παιδική του ηλικία συνυπάρχουν, μεταξύ άλλων, με μια μορφή σαμουράι από τις ταινίες του Κουροσάουα, ένα υπερμέγεθες σαπούνι Μασσαλίας και ένα drone, ενώ ακούγεται η Τέταρτη συμφωνία του Μπετόβεν.

Η παράσταση είναι στα ισπανικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους".

Τι ορίζει η νομοθεσία για τα ζώα

Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: "Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.

2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί:

8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:

2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.

9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο".

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

SHARE:

24Media Network