Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Έρχονται δύο από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες της χρονιάς

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Έρχονται δύο από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες της χρονιάς

Η σπαρακτική τελευταία ταινία του Γκασπάρ Ουλιέλ κι ένα αδιανόητο ντοκιμαντέρ από τα βάθη του ανθρώπινου σώματος(!) θα παιχτούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Λίγο πριν οι Νύχτες Πρεμιέρας ανακοινώσουν επίσημα το φετινό του πρόγραμμα, για την 28η διοργάνωσή τους που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, το NEWS24/7 αποκαλύπτει δύο σπουδαίους τίτλους της φετινής επιλογής.

Είναι δύο ταινίες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους αλλά αμφότερες έχουν κάτι συγκλονιστικό να πουν για το ανθρώπινο σώμα και την ανθρώπινη εμπειρία, με ένα τρόπο και με μια αφοσίωση που σπάνια βλέπουμε στο σινεμά.

Αρχικά, έχουμε μια δεδομένα συγκλονιστική ταινία: το φιλμ “Πιο Πολύ Από Ποτέ” της Εμιλί Ατέφ μας φέρνει τον τελευταίο ρόλο του τραγικά χαμένου Γκασπάρ Ουλιέλ μέσα σε μια ιστορία ούτως ή άλλως σπαρακτική. Ο Ουιλιέλ παίζει τον σύζυγο μιας γυναίκας (στο ρόλο η Βίκι Κριπς που είναι πάντοτε σπουδαία) η οποία αργοπεθαίνει χωρίς η ιατρική να μπορεί να προσφέρει πολλές ελπίδες.

Θα ανακαλύψει το μπλογκ ενός άντρα που ζει στη Νορβηγία και το οποίο της δίνει, ψυχολογικά έστω, ένα φως στο τούνελ απέναντι στο επικείμενο τέλος. Τόσο που, τελικά, αποφασίζει να αφήσει τις επίπονες θεραπείες και να πάει να τον συναντήσει. Ο σύντροφός της όμως (Γκασπάρ Ουλιέλ) αδυνατεί να να δει ψύχραιμα την απόφασή της.

Μια ελεγεία που ανακαλύπτει τον χαμένο χρόνο μιας ζωής που διακόπτεται απότομα και μια ταινία που, όπως γράφαμε από τις Κάννες όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά, καθόλου δε βασίζεται σε φτηνές μελοδραματικές εξάρσεις ή ανατροπές, παρά σε μια υπομονετική, ανθρωποκεντρική σπουδή χαρακτήρα, το πώς μετακινείται σε χώρους και το τι σημαίνει αυτό για την φυσική της και νοητική ύπαρξη. Mία από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές του τελευταίου φεστιβάλ των Καννών.

Σε άλλο τόνο αλλά σε ένα σινεμά εξίσου αφοσιωμένη στη διαδικασία μιας κάποιας ανακάλυψης, έχουμε το ντοκιμαντέρ “Περί Της Δομής Του Ανθρωπίνου Σώματος” (De Humani Corporis Fabrica). Ένα από τα κορυφαία ντοκιμαντέρ της χρονιάς, είναι γυρισμένο σε διάφορα νοσοκομεία στο Παρίσι και τα περίχωρα και που χάρη σε μια ειδικά σχεδιασμένη κάμερα, επέτρεψε στους σκηνοθέτες να καταγράψουν οπτικό υλικό από μέσα από το ανθρώπινο σώμα– μετατρέποντας το φιλμ σε μια δίχως προηγούμενο κινηματογραφική εμβύθιση.


Όπως αναφέρει κι ο κατάλογος του φεστιβάλ: Σπονδυλική στήλη αυτής της ρηξικέλευθης δημιουργίας, η παρουσίαση του ανθρώπινου σώματος σε όλη του την ευαισθησία μα και μεγαλοπρεπή αντοχή. Συρραμμένο γύρω από χειρουργεία σε νοσοκομεία του Παρισιού, υπό την ασυγκίνητη οπτική της ιατρικής μικροκάμερας, το έργο συνεπικουρείται από μακροσκοπικές στιγμές εντός των νοσοκομείων. Όλα μαζί, οπωσδήποτε για απαιτητικά στομάχια, συνειδήσεις και εν γένει ανθεκτικές κράσεις, συντείνουν τελικά σε μια σπονδή στην θνητότητα, όχι σαν μακάβρια αλήθεια, αλλά σαν ένα ασύλληπτο γεγονός της εξέλιξης.

Οι δύο ταινίες σχηματίζουν ένα απρόσμενα σπουδαίο δίπτυχο πάνω στη θνητότητα και το ανθρώπινο σώμα, κοιτάζοντας την ίδια μας την ύπαρξη μέσα από εντελώς διαφορετικές γωνίες ύπαρξης. Θα αποτελέσουν όμως κι οι δύο, αληθινά αξέχαστες κινηματογραφικές εμπειρίες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί το βράδυ της Τετάρτης, ενώ οι κάρτες διαρκείες ήδη πωλούνται.

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2022 στις αίθουσες Άστορ, Άστυ, Δαναός 1&2, Ιντεάλ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τριανόν, Παλλάς και VMAX SPHERA στα Village Cinemas του Mall Athens. Περισσότερες λεπτομέρειες στο επίσημο σάιτ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα