Euro 2004: Τρέιλερ για τον “Βασιλιά Όττο”

Euro 2004: Τρέιλερ για τον “Βασιλιά Όττο”
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ "Βασιλιάς Όττο"

Ο Ελληνοαμερικανός Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς υπογράφει ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον άνθρωπο που όρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σε πέντε μέρες από σήμερα, στο μυθικό στάδιο Ουέμπλεϊ του Λονδίνου στέφεται ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης στο ποδόσφαιρο… για το 2020, αφού, ως γνωστόν, η περσινή διοργάνωση αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Με την ολοκαίνουρια ασημί μπάλα Uniforia στα πόδια των 22 ποδοσφαιριστών, με τους άγγλους φιλάθλους ξαναμμένους φουλ τώρα που ο Μπόρις τους τάζει οσονούπω απαλλαγή από μάσκες και συμπαρομαρτούντα, και με δεδομένο το ψηλό επίπεδο μπάλας που είδαμε έως τώρα, ο τελικός της Κυριακής αναμένεται να θέλξει, να τέρψει, και -γιατί όχι;- να ενθουσιάσει.

Ως πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου εμφανίζονται τα Τρία Λιοντάρια των οικοδεσποτών, και η “σοβαρή” και για-πρώτη-φορά-χωρίς-σταρούμπες Ιταλία. Τέλος πάντων, και οι Δανοί με τους Ισπανούς να περάσουν στον τελικό, πάλι δεν θα πρόκειται για καμιά σούπερ έκπληξη. Την ποδοσφαιρική τους παράδοση την έχουν και την παραέχουν και οι Ίβηρες και οι Δανοί… του βορρά.

Πριν από 17 χρόνια, όμως, όταν ο Χαριστέας, ο Δέλλας, ο Καραγκούνης, ο Νικοπολίδης, ο Ζαγοράκης και οι υπόλοιποι παίκτες της Εθνικής Ελλάδος ήρθαν απ’ το πουθενά για να κατακτήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004, νικώντας μες στην Λισαβόνα την οικοδέσποινα Πορτογαλία στον τελικό, η έκπληξη ήταν τόσο απερίγραπτη, τόσο βαρβάτη και απόλυτη, που ακόμα και οι ξένοι εξακολουθούν να μνημονεύουν (πού και πού) αυτήν την ανήκουστη επιτυχία της ποδοσφαιρικά ανύπαρκτης Ελλάδας (ή Δανίας του νότου, αν προτιμάτε).

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ που υπογράφει ο Ελληνοαμερικανός Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς. Ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, το φιλμ περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο στον οποίο, καθόλου αδίκως, πιστώθηκε αυτή η ασύλληπτη επιτυχία της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας: τον Γερμανό Όττο Ρέχαγκελ. Τον προπονητή που τελειοποίησε την ούτως ή άλλως αμυντικογενή φιλοσοφία του για να οδηγήσει τους Έλληνες όχι μόνο στην κατάκτηση του Euro 2004, αλλά και στην τελική φάση ενός Μουντιάλ (το 2010) για δεύτερη φορά στην ιστορία τους. Για την ιστορία, ο Ρέχαγκελ παραμένει ο μοναδικός αλλοδαπός κόουτς μιας εθνικής ομάδας που έχει κατακτήσει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς και ο γηραιότερος που κοουτσάρισε ποτέ ομάδα σε Μουντιάλ (ήταν 71 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής).

Το ντοκιμαντέρ, με τον εύγλωττο τίτλο “Βασιλιάς Όττο” (King Otto, 2021) είναι μια αμερικανο-βρετανο-ελληνική συμπαραγωγή, και αναμένεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες τον Σεπτέμβριο από την Tanweer. Εν αναμονή, ρίξτε μια ματιά στο επίσημο τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα