Για ποια ταινία κατηγορείται για λογοκλοπή ο Όσκαρικός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί

Για ποια ταινία κατηγορείται για λογοκλοπή ο Όσκαρικός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί
O Ασγκάρ Φαραντί Arthur Mola/AP

Μαθήτρια του Ασγκάρ Φαραντί ισχυρίζεται ότι η ταινία του "Ένας Ήρωας" βασίζεται στο δικό της ντοκιμαντέρ με τίτλο "All Winners All Losers".

Μια πρώην μαθήτρια του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί (Asghar Farhadi), ο οποίος έχει κερδίσει δύο Όσκαρ, κατέθεσε μήνυση εναντίον του, κατηγορώντας τον για λογοκλοπή της δουλειάς της για την τελευταία του ταινία “Ένας Ήρωας” (A Hero). Η ταινία του Φαραντί απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας

Η Αζαντέχ Μασιζαντέχ (Azadeh Masihzadeh), η οποία σπούδασε κινηματογράφο υπό τη διεύθυνση του Φαραντί, δηλώνει ότι η ταινία του βασίζεται στο ντοκιμαντέρ της “All Winners All Losers“.

Η ταινία “Ένας Ήρωας” αφηγείται την ιστορία ενός κρατούμενου που γίνεται διάσημος αφού βρήκε ένα πορτοφόλι με χρυσά νομίσματα και το έδωσε στον ιδιοκτήτη του αντί να το κρατήσει για τον εαυτό του, παρά τη μεγάλη του φτώχεια.

“Τρεις καταγγελίες έχουν κατατεθεί κατά της ταινίας”, δήλωσε τη Δευτέρα στο Instagram η δικηγόρος του σκηνοθέτη, η Κάβεχ Ραντ. Δύο προέρχονται από την Μασιζαντέχ και μια άλλη από τον κρατούμενο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι’ αυτήν την ταινία μεγάλου μήκους, ο οποίος κατηγορεί τον σκηνοθέτη για δυσφήμιση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δύο από τις καταγγελίες απορρίφθηκαν, αλλά μία από αυτές, η οποία αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα της Μασιζαντέχ διατηρήθηκε σε μια πρώτη απόφαση, ανέφερε η Ραντ.

Ο Γάλλος παραγωγός της ταινίας, ο Αλεξάντρ Μαλέ-Γκι, δήλωσε ότι είναι “απόλυτα πεπεισμένος πως το δικαστήριο θα απορρίψει την καταγγελία της κυρίας Μασιζαντέχ”.

Ποιος είναι ο Ασγκάρ Φαραντί

O Ασγκάρ Φαραντί έγινε γνωστός το 2011 με την ταινία “Ένας χωρισμός” (“A Separation”) η οποία κέρδισε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Χρυσή Άρκτο και βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. To 2012, το όνομά του βρέθηκε στην ετήσια λίστα του περιοδικού Time με τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον κόσμο. Στη συνέχεια, το 2013 γύρισε την ταινία “Το παρελθόν”, που διακρίθηκε στις Κάννες – ήταν η πρόταση του Ιράν για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα 86α Βραβεία Όσκαρ και ήταν υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα και βραβείο Σεζάρ.

Η ταινία του 2016 “Ο εμποράκος” (“The Salesman”) χάρισε στον Ιρανό σκηνοθέτη το δεύτερο βραβείο Όσκαρ της καριέρας του (Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας). Ο ίδιος, ωστόσο, δεν παρευρέθηκε στην 89η τελετή απονομής, λόγω του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ σε κατοίκους επτά μουσουλμανικών χωρών.

Το 2018 κυκλοφόρησε η ισπανόφωνη ταινία “Το ξέρουν όλοι” (“Everybody Knows”), στην οποία πρωταγωνιστούν ο Χαβιέρ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα