Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση κατά Μενδώνη: Η λειτουργία Πειθαρχικών Συμβουλίων χωρίς αιρετούς δεν θα περάσει

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση κατά Μενδώνη: Η λειτουργία Πειθαρχικών Συμβουλίων χωρίς αιρετούς δεν θα περάσει
Λίνα Μενδώνη

Για "αδιανοήτη, κεκλεισμένων των θυρών πρακτική" κάνει λόγο η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση με αφορμή την απόφαση του Ε. Αντωνόπουλου για τη διοικητική λειτουργία των Υπηρεσιακών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Σε μια σκληρή ανακοίνωση προχώρησε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση με αφορμή την απόφαση του υπηρεσιακού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) Ε. Αντωνόπουλου στις 8.2.2022 για τη διοικητική λειτουργία των Υπηρεσιακών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων σύμφωνα με την οποία «θα λειτουργούν χωρίς αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων μέχρι και 31/3/2022»

Μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια αδιανόητη, “κεκλεισμένων των θυρών” πρακτική, η οποία με αδιαφάνεια και μυστικότητα θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπαλλήλων. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ποια αιτήματα θα προκριθούν για συζήτηση και πώς μπορεί να εξελιχθούν οι συνεδριάσεις χωρίς την παρέμβαση και τον αντίλογο των αιρετών εκπροσώπων. Η μακρόχρονη εμπειρία μας από τον τρόπο που λειτουργούν τα Συμβούλια δείχνει ότι η συμμετοχή σε αυτά εκπροσώπων των εργαζομένων συμβάλλει (στις περιπτώσεις, τουλάχιστον, που δεν είναι και αυτοί κομμάτι των γνωστών μηχανισμών εξουσίας…) στην αποτροπή αυθαιρεσιών και στην ίση μεταχείριση όλων των συναδέλφων».

Η ανακοίνωση

Μετά από έναν περίπου χρόνο παράτασης της θητείας των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, λόγω συνθηκών πανδημίας, προκηρύχθηκαν επιτέλους οι εκλογές για την ανάδειξη των μόνιμων και ΙΔΑΧ εκπροσώπων των εργαζομένων. Οι εκλογές ολοκληρώνονται σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με το Συμβούλιο, ως εξής:

Α΄ Υ.Σ. Μόνιμων Υπαλλήλων Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022

Α΄ Υ.Σ. Υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022

Β΄ Υ.Σ. Μόνιμων Υπαλλήλων Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022

Β΄ Υ.Σ. Υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022

Γ΄ Υ.Σ. Μόνιμων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022

Δ΄ Υ.Σ. Μόνιμων Υπαλλήλων Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022

Δ΄ Υ.Σ. Υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022

Ε΄ Υ.Σ. Μόνιμων Υπαλλήλων Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022

Ε΄ Υ.Σ. Υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022

ΣΤ΄ Υ.Σ. Μόνιμων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022

Κι ενώ έχουμε πλέον μπει στην τελική ευθεία, με τους συναδέλφους της περιφέρειας να ψηφίζουν είτε ταχυδρομικά, είτε σε τοπικές κάλπες, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, κ. Ε. Αντωνόπουλος, έβγαλε στις 8/2/2022 μία Απόφαση με την οποία τροποποιεί τη σύνθεση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ώστε αυτά να αποτελούνται μόνο από τα 3 διορισμένα μέλη. Πιο συγκεκριμένα, η απαράδεκτη Απόφαση αναφέρει ότι «… τα ανωτέρω Συμβούλια θα λειτουργούν χωρίς αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων μέχρι και 31/3/2022»!

Επιτέλους, το όνειρο της πολιτικής και διοικητικής ιεραρχίας γίνεται πραγματικότητα: Για έναν περίπου μήνα τα Συμβούλια θα δουλεύουν, μέσα από συνεδριάσεις – παρωδία στις οποίες θα συμμετέχουν μόνο τα 3 μέλη που ουσιαστικά επιλέγονται και διορίζονται από την Υπουργό!

Πρόκειται για μια αδιανόητη, «κεκλεισμένων των θυρών» πρακτική, η οποία με αδιαφάνεια και μυστικότητα θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπαλλήλων. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ποια αιτήματα θα προκριθούν για συζήτηση και πώς μπορεί να εξελιχθούν οι συνεδριάσεις χωρίς την παρέμβαση και τον αντίλογο των αιρετών εκπροσώπων. Η μακρόχρονη εμπειρία μας από τον τρόπο που λειτουργούν τα Συμβούλια δείχνει ότι η συμμετοχή σε αυτά εκπροσώπων των εργαζομένων συμβάλλει (στις περιπτώσεις, τουλάχιστον, που δεν είναι και αυτοί κομμάτι των γνωστών μηχανισμών εξουσίας…) στην αποτροπή αυθαιρεσιών και στην ίση μεταχείριση όλων των συναδέλφων.

Άλλωστε η «προσωρινή» αυτή λειτουργία των Συμβουλίων χωρίς αιρετούς μπορεί όχι μόνο να γεννήσει προβληματικές γνωμοδοτήσεις, αλλά κυρίως να υπονομεύσει μεσοπρόθεσμα τον ίδιο τον θεσμό της εκπροσώπησης των εργαζομένων σε διαδικασίες που έχουν σχέση με υπηρεσιακές μεταβολές, όπως ακριβώς έγινε με τις Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης, όπου οι αιρετοί συμμετέχουν πλέον στις συνεδριάσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Όσο για το επιχείρημα που επικαλείται η Διοίκηση, ότι δηλαδή «δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η εξέταση των αιτημάτων των συναδέλφων», μας προκαλεί τεράστια έκπληξη, αλλά και θυμηδία, η όψιμη αγωνία για τις υποθέσεις των υπαλλήλων, όταν η ίδια η ολιγωρία της πολιτικής και διοικητικής ιεραρχίας υπήρξε υπεύθυνη για τις πολύμηνες ή και πολυετείς ακόμη καθυστερήσεις στην εξέταση αιτημάτων, όπως η αναγνώριση προϋπηρεσίας για μισθολογική ή βαθμολογική εξέλιξη, η αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων, οι εκπαιδευτικές άδειες κλπ.

Η λειτουργία των Υπηρεσιακών ή των Πειθαρχικών Συμβουλίων χωρίς τους αιρετούς δεν θα περάσει!

Καλούμε τους διορισμένους στα Συμβούλια συναδέλφους να απέχουν, ακυρώνοντας στην πράξη την ντροπιαστική αυτή Απόφαση.

Καλούμε τα κλαδικά σωματεία (από την ΠΟΕΥΠΠΟ δεν περιμένουμε κάτι, αφού έχει άλλα σοβαρά θέματα να τρέχει, χέρι-χέρι με την πολιτική ηγεσία…) να πάρουν θέση και να αναλάβουν δράση, ώστε να μην εφαρμοστεί κατά τον επόμενο μήνα αυτή η συνδικαλιστικά πρωτοφανής πρακτική.

Καλούμε τη Διοίκηση να προετοιμαστεί έγκαιρα, ώστε την επόμενη κιόλας μέρα κάθε ξεχωριστής εκλογικής αναμέτρησης, να υπογράφεται η συγκρότηση των νέων 5μελών Συμβουλίων και να ξεκινά άμεσα η λειτουργία τους!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα