Η “Εβδόμη” του Μπετόβεν από τους Δελφούς υποψήφια για ιταλικό τηλεοπτικό βραβείο

Η “Εβδόμη” του Μπετόβεν από τους Δελφούς υποψήφια για ιταλικό τηλεοπτικό βραβείο

Η ερμηνεία της ονομαστής συμφωνίας του Μπετόβεν από την ορχήστρα musicAeterna υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή διακρίθηκε στην Βενετία.

Μεγάλη διάκριση για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βίντεο («Currentzis conducts Beethoven in Delphi» / «Ο Κουρεντζής διευθύνει Μπετόβεν στους Δελφούς») της συναυλίας-μυσταγωγίας με την «Εβδόμη Συμφωνία» του Μπετόβεν, την οποία ερμήνευσαν στις 6 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών η musicAeterna και ο μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής, στο πλαίσιο του μουσικού μαραθωνίου «Ημέρα Beethoven», ήταν υποψήφια στην κατηγορία «Παραστατικές τέχνες» των διεθνών Τηλεοπτικών Βραβείων Βενετίας που απονέμονται κάθε Σεπτέμβριο δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της κινηματογραφικής Μόστρας.

Η συναυλία –που αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση από τεχνικής και τεχνολογικής άποψης– μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική γερμανική τηλεόραση ZDF, και τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Arte σε σκηνοθεσία Τίλο Κράουζε, με εκτελεστικούς παραγωγούς την Unitel και το Μέγαρο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εκδήλωση είχε την πιο εντυπωσιακή τηλεθέαση από όλες τις συμφωνίες που μεταδόθηκαν την ίδια μέρα από εννιά διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις.

Panagiotis Lymperopoulos

Συγχρόνως, η απόλυτα επιτυχημένη διαδικτυακή μετάδοση της συναυλίας μεταφράστηκε σε 30.000 μοναδικά views στην ιστοσελίδα του Μεγάρου (αύξηση επισκεψιμότητας 300%), ενώ τα views ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μπετόβεν κατά της πανδημίας

Η «Ημέρα Beethoven» ήταν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πανευρωπαϊκό εγχείρημα που απέδειξε τη δύναμη της κλασικής μουσικής εν μέσω πανδημίας. Το υποβλητικό δελφικό τοπίο συνδυάστηκε μαγικά με τη βαθιά πνευματικότητα της μουσικής του Μπετόβεν, συγκεκριμένα με την «Έβδομη Συμφωνία» του. Την ερμήνευσε με συγκλονιστικό τρόπο η Ορχήστρα musicAeterna, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου Θεόδωρου Κουρεντζή, ενός μαέστρου που αντιμετωπίζει με εντελώς ιδιοσυγκρασιακή ματιά, ακόμη και τα πιο πολυπαιγμένα έργα.

Η «Έβδομη» αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο από την κινησιολογική προσέγγιση της Σάσα Βαλτς, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία δημιούργησε ειδικά για τη συναυλία των Δελφών μια λιτή νέα χορογραφία για 11 χορευτές. Μια δημιουργία ποιητική, σε παγκόσμια πρεμιέρα, που θύμιζε πομπή αρχαίας ιεροτελεστίας.

Στην ιστοσελίδα του Μεγάρου είναι επίσης διαθέσιμο (δωρεάν) το εισαγωγικό βίντεο που δημιούργησε ο ΕΟΤ και προβλήθηκε πριν τη μετάδοση της συναυλίας με οπτικοακουστικό υλικό από εμβληματικά αξιοθέατα της Ελλάδας. Το μοντάζ και η πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Βούκανος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα