Μ. Ζορμπά: Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι μια μέρα για να σκεφτούμε τη σχέση της μουσικής με τους πολίτες

Μυρσίνη Ζορμπά
Μυρσίνη Ζορμπά MOTIONTEAM

Η 21η Ιουνίου δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου που σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού. Στηριγμένη σε μία ιδέα του Τζακ Λανγκ και μία πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, είναι η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή της μουσικής, που μπορείτε να απολαύσετε σε μία σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Η ιδέα για μια ολοήμερη μουσική γιορτή που θα πραγματοποιείται την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, στις 21 Ιουνίου, την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου οδήγησε στην καθιέρωση, το 1982, με πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού πολιτισμού Τζακ Λανγκ, της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.

Την ημέρα αυτή χιλιάδες ερασιτέχνες, ανερχόμενοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ζωντανά την μουσική σε χιλιάδες πολίτες και η γιορτή της μουσικής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να ανακαλύψει, να γνωρίσει και να απολαύσει πολλές φορές σε απρόσμενα σημεία της χώρας, μουσικές όλων των ειδών.

Στις μέρες μας αποτελεί ευρωπαϊκό γεγονός και γιορτάζεται, στις 21 Ιουνίου, σε 22 χώρες της Ευρώπης. Η γιορτή της μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.

ADVERTISING

Στην Ελλάδα, σε συνεργασία με ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2019 θα διεξαχθεί φέτος σε 48 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου θα φιλοξενηθούν περίπου 380 δράσεις, εργαστήρια και συναυλίες με περισσότερα από 300 σχήματα, 40 ορχήστρες και μουσικά σύνολα, 35 χορωδίες και 65 Djs σε περισσότερα από 270 σημεία εκδηλώσεων.

Δείτε αναλυτικά το εθνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ.

Μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η ζωντανή μας σχέση με τη μουσική, που ας μην ξεχνάμε ότι μας συντροφεύει, στις πολλαπλές της εκδοχές, σε όλη μας τη ζωή. Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής δεν είναι μια μέρα μόνο για να γιορτάσουμε τη μουσική» αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο σημερινό μήνυμα της.

« Είναι μια μέρα για να σκεφτούμε το πώς η μουσική απευθύνεται στους πολίτες, από τις μεγάλες αίθουσες και τις μεγάλες ορχήστρες μέχρι εκεί που ανθίζει η μουσικότητα των νέων και η ανεξάρτητη μουσική παραγωγή. Για να σκεφτούμε τη μουσική ως μια πολιτισμική έκφραση που μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος και συνθήκες για συνεργασία, ανταλλαγή, αποδοχή της διαφορετικής έκφρασης, αλλά και για προβληματισμό και πειραματισμό. Το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, θα πραγματοποιήσει συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Ηρώδειο στις 21 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ερμηνεύοντας το λαϊκό μπαλέτο «Η θάλασσα» του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, καθώς το 2019 έχει ανακηρυχθεί έτος Νίκου Σκαλκώτα.

Πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζονται σε ολόκληρη τη χώρα και από τους υπόλοιπους πολιτιστικούς φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2019: Εκδηλώσεις σε 48 πόλεις και περιοχές της Ελλάδας

Θερινό ηλιοστάσιο: Το καλοκαίρι ξεκινά και επίσημα από σήμερα

SHARE:

24Media Network