Μαρία Κάλλας: “Ζωντανεύει” το σπίτι της στην οδό Πατησίων 61 και γίνεται Μουσική Ακαδημία – Η ιστορία του

Μαρία Κάλλας: “Ζωντανεύει” το σπίτι της στην οδό Πατησίων 61 και γίνεται Μουσική Ακαδημία – Η ιστορία του
Μαρία Κάλλας: "Ξαναζωντανεύει" το σπίτι της στην οδό Πατησίων 61 Millerium

Το ιστορικό κτίριο που έζησε η κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας, θα αποκατασταθεί και θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης.

Ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της οδού Πατησίων είναι αυτό που στέκει στην οδό Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) 61 και Σκαραμαγκά. Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο 1.590 τ.μ. κτισμένο το 1925 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, στο οποίο έζησε η σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνος, Μαρία Κάλλας, μαζί με την μητέρα και την αδερφή της, όταν ήρθε στην Αθήνα το 1937 και έως το 1945, χρονιά κατά την οποία έφυγε ξανά στη Νέα Υόρκη.

Το 1989 επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, το κτίριο αυτό χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων. Εικάζεται πως επί σειρά ετών κατοικείτο από ενοίκους σαν μια οποιαδήποτε άλλη πολυκατοικία. Μέχρι το 1999 στους ορόφους του στεγαζόταν ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, κάτι που σταμάτησε με τον σεισμό της Πάρνηθας. Μετά από μια φωτιά του 2000, εντός των χώρων, το κτίριο σφραγίστηκε από το Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), στην ιδιοκτησία του οποίου είχε περιέλθει. Στα επόμενα χρόνια το κτίριο “στέγασε” την κατάληψη “Πατησίων 61 & Σκαραμαγκά” η οποία έληξε με την εισβολή της ΕΛΑΣ στις αρχές του Ιανουαρίου του 2013. Είχε τότε προηγηθεί η εκκένωση της “Βίλας Αμαλία”.

Τα σχέδια αποκατάστασης

Πριν ένα μήνα, από τον Δήμο Αθηναίων ανακοινώθηκε η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου γνωστό και ως “πολυκατοικία Παπαλεονάρδου”, προκειμένου να στεγαστεί εκεί η ομώνυμη Ακαδημία Λυρικής Τέχνης. Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον χώρο. Όπως δε, ανακοινώθηκε, για το έργο, το οποίο αναλαμβάνει η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., έχει εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους.

Δείτε το βίντεο του Michael Miller – Millerium που απεικονίζει το κτίριο στη σημερινή του κατάσταση:

Η δημοπράτηση του έργου “Αποκατάσταση Κτιρίου Στέγασης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas”, προϋπολογισμού 6.869.600 ευρώ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” με ποσοστό δημόσιας δαπάνης 100% και σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Βάσει σχεδιασμού, το κτίριο αμέσως μετά την αποκατάστασή του θα παραδοθεί στην ΑμΚΕ “ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS”, ώστε να αποτελέσει τη στέγη της ομώνυμης Ακαδημίας. Οι επιμέρους όροι για το έργο δημοσιεύθηκαν στη “Διαύγεια” στην απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων.

Το εσωτερικό σήμερα:

Δήμος Αθηναίων

 
Δήμος Αθηναίων

 
Δήμος Αθηναίων

 

Με βάση τους όρους της απόφασης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί η θέση του διαμερίσματος που διέμενε η Μαρία Κάλλας και να γίνει σχετική υπόμνηση για τη ζωή και το έργο της. Ως προς τις επιμέρους τεχνικές προϋποθέσεις προβλέπεται, μεταξύ άλλων, οι εργασίες εκσκαφών να γίνουν με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Τα πλάνα της αποκατάστασης έχουν εκκινήσει βέβαια από το 2014, όταν και το ΝΑΤ είχε συμφωνήσει με τον δήμο Αθηναίων ώστε η Ακαδημία να φιλοξενηθεί στο “σπίτι της Κάλλας”. Οραματίστρια του όλου έργου είναι η Βάσω Παπαντωνίου, ελληνίδα του εξωτερικού λυρική μονωδός, υψίφωνος.

Προγραμματίζεται παράλληλα η λειτουργία του νέου Μουσείου Maria Callas και του ομώνυμου Μουσικού Δημοτικού Θεάτρου από τον Δήμο της Αθήνας. Το νέο θεματικό μουσείο “Μαρία Κάλλας” αναμένεται το ερχόμενο καλοκαίρι στην οδό Μητροπόλεως 44. Η μουσική θα είναι κυρίαρχη στο νέο μουσείο, με τη συμβολή του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη, διευθυντή του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών”.

Σημειώνεται πως ο εορτασμός των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας εντάχθηκε στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων της UNESCO για το 2023. Στον ετήσιο κατάλογο περιλαμβάνονται προσωπικότητες, τις οποίες η UNESCO τιμά για τη συμβολή στην ανάπτυξη της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας, με σκοπό την αναγνώριση και την προβολή της οικουμενικής διάστασης και σημασίας τους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η Αντζελίνα Τζολί θα πρωταγωνιστήσει στη νέα βιογραφική ταινία, “Maria“, και θα ενσαρκώσει τις τραγικές και τελευταίες μέρες της εμβληματικής Ελληνίδας τραγουδίστριας της όπερας σε μια ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πάμπλο Λαρέν, σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, της ταινίας “Spencer“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα