Μια ημέρα για τη Μελίνα Μερκούρη στο Μουσείο Ακρόπολης

Μια ημέρα για τη Μελίνα Μερκούρη στο Μουσείο Ακρόπολης

Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια, "έσβησε" το άστρο της Μελίνας Μερκούρη. Τα μουσεία της χώρας τιμούν την επέτειο θανάτου της παρέχοντας σήμερα δωρεάν είσοδο στο κοινό, ενώ το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει ένα 23λεπτο φιλμ για την εκστρατεία της Μελίνας για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Έχουν περάσει 23 χρόνια από την ημέρα που πέθανε η μεγάλη Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη και 35 από όταν ξεκίνησε τη μάχη της ως εκπρόσωπος της χώρας μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Τόσο η ίδια όσο και ο πολιτιστικός αγώνας της δεν έχουν ξεχαστεί. Αντίθετα η φωνή της Μελίνας συνεχίζει να αντηχεί σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών. Η αγάπη της για τον ελληνικό πολιτισμό έχει χαραχτεί στις μνήμες όσων τη συνάντησαν και περνά στις νεότερες γενιές που την γνωρίζουν μέσα από τις ταινίες και το έργο της.

“Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας” είχε πει η Μελίνα Μερκούρη κατά την ομιλία της το 1982 στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, προβάλλοντας για πρώτη φορά το αίτημα επαναπατρισμού των Γλυπτών.

Το Μουσείο Ακρόπολης θέλοντας να τιμήσει τη σημερινή ημέρα μνήμης της Μελίνας Μερκούρη παρουσιάζει στους επισκέπτες του ένα βίντεο διάρκειας 23 λεπτών, στο οποίο καταγράφεται η σύληση του Παρθενώνα από τον Έλγιν και η διεθνής εκστρατεία της Μερκούρη για την επιστροφή των γλυπτών του εμβληματικού μνημείου.

Το βίντεο προβάλλεται μέχρι τις 4 μ.μ. στο αμφιθέατρο στο ισόγειο του Μουσείου. Το υλικό για τη δημιουργία της ταινίας παραχώρησε το Ίδρυμα “Μελίνα Μερκούρη”.

Η είσοδος σήμερα θα είναι ελεύθερη τόσο για την παρακολούθηση του βίντεο όσο και για την επίσκεψη στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου της Ακρόπολης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επετείου του θανάτου της Μελίνας, τα μουσεία της χώρας λειτουργούν σήμερα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

1974 ΑΝΔΡ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ EUROKINISSI

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα