Eurovision 2021: Γιατί οι Ρώσοι απειλούν να δολοφονήσουν την εκπρόσωπό τους

Eurovision 2021: Γιατί οι Ρώσοι απειλούν να δολοφονήσουν την εκπρόσωπό τους
Η Manizha θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στον διαγωνισμό της Eurovision 2021. Instagram @manizha

Η Manizha θα ερμηνεύσει στην φετινή Eurovision το "Russian Woman", ένα τραγούδι για τη θέση των γυναικών στη Ρωσία. Οι αντιδράσεις έφτασαν σε σημείο που να απειλούν τη ζωή της και να της εύχονται να πεθάνει.

Η συμμετοχή της Manizha με το τραγούδι “Russian Woman” που θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στον διαγωνισμό της Eurovision 2021, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα σχετικά με τη θεματολογία του κομματιού, καθώς μιλά για τη θέση των γυναικών στη ρωσική κοινωνία, γεγονός που δεν άρεσε και πολύ στους επικριτές, οι οποίοι θεωρούν πως η συμμετοχή προσβάλλει την αξιοπρέπεια των Ρωσίδων και παραβιάζει την εθνική αρμονία.

Η νεαρή ερμηνεύτρια κέρδισε στην ψηφοφορία του κοινού του εθνικού τελικού και θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στον διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία. Γεννημένη το 1991 στο Τατζικιστάν, μια φτωχή πρώην σοβιετική δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας, η Manizha και η οικογένειά της έφυγαν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο και εγκαταστάθηκαν στη Μόσχα τρία χρόνια αργότερα.

Ως τραγουδίστρια είναι γνωστή χάρη σε σύντομα μουσικά κλιπ στο Instagram, που συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές.

Η νεαρή θα ερμηνεύσει το “Russian Woman”, “ένα τραγούδι για τη μεταμόρφωση της αυτοεπίγνωσης των γυναικών στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων στη Ρωσία”.

“Η Ρωσίδα γυναίκα διέτρεξε έναν απίστευτο δρόμο από την αγροτική καλύβα μέχρι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι (ένα από τα πρώτα στον κόσμο), από τα παρασκευαστήρια του εργοστασίου μέχρι τις διαστημικές πτήσεις”, ανέφερε η ανακοίνωση.

“Είμαι Τατζίκα, αλλά η Ρωσία με αποδέχθηκε και με μεγάλωσε. Θέλω ο κόσμος να δει τη χώρα μας όπως εγώ την ξέρω: γενναιόδωρη, ανοικτή, λαμπερή, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη”, δήλωσε η τραγουδίστρια.

Εκτός από τη μουσική της σταδιοδρομία, η ίδια είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και των προσφύγων. Το 2019, δημιούργησε μια εφαρμογή για κινητά με ένα κουμπί συναγερμού για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα στη Ρωσία. Τον Δεκέμβριο, έγινε επίσης πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

“Ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβεις ότι κάποιος μπορεί να σε μισεί τόσο πολύ”, λέει η τραγουδίστρια στον ανταποκριτή του BBC, Steve Rosenberg. Στους Ρώσους που αντιπαθούν το μήνυμα της γυναικείας ενδυνάμωσης του τραγουδιού, η Manizha απαντά: “Ακούμε πάντα από την παιδική ηλικία ‘Πρέπει να είσαι έτσι, πρέπει να είσαι αλλιώς. Η φούστα σου πρέπει να είναι μακρύτερη…’ Αυτά τα στερεότυπα κάνουν τη ζωή μας τόσο άσχημη και έχω κουραστεί”.

Αυτό που την πληγώνει περισσότερο είναι εκείνοι που την αντιπαθούν επειδή δεν είναι Ρωσίδα. “Το μίσος ήταν ακραίο. Ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβεις ότι κάποιος μπορεί να σε μισεί τόσο πολύ. Μια γυναίκα, που έχει δύο παιδιά, έγραψε: “Θα προσευχηθώ στον Θεό το αεροσκάφος σου να συντριβεί, όταν πας στο Ρότερνταμ”. Ενώ ένα άλλο μήνυμα που της έστειλαν ανέφερε: “Αν τραγουδάς έτσι για τις Ρωσίδες, δεν θα ζήσεις πια εδώ”.

Η ίδια τονίζει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, αν και παραδέχεται ότι η σκέψη αυτή πέρασε από το μυαλό της. “Φυσικά είχα αυτές τις σκέψεις, αλλά τώρα έχω πολλή υποστήριξη. Μπορώ να το δω. Όχι μόνο μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από ανθρώπους που σκέφτονται το ίδιο με εμένα. Και αυτό με κάνει πιο δυνατή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα