Eurovision 2022: Στην Ουκρανία το 12άρι της Κύπρου – Πόσους βαθμούς έδωσε στην Ελλάδα

Eurovision 2022: Στην Ουκρανία το 12άρι της Κύπρου – Πόσους βαθμούς έδωσε στην Ελλάδα
Η στιγμή της ανακοίνωσης της βαθμολογίας της επιτροπής της Κύπρου video printscreen

Μεγάλη ανατροπή στη Eurovision 2022. Το κοινό της Κύπρου δεν έδωσε 12άρι στην Ελλάδα. Ποιες χώρες ψήφισαν το "Die Together".

Εντυπωσίασε η εμφάνιση της Ελλάδας στον Τελικό της Eurovision 2022 το βράδυ του Σαββάτου (14/05), με την Αμάντα Γεωργιάδη να λαμβάνει μεγάλο χειροκρότημα από την αρένα και να κατακτά στο τέλος της βραδιάς την 8η θέση.

Πολλές ήταν οι χώρες που ψήφισαν την Ελλάδα, με τις επιτροπές να τοποθετούν τη συμμετοχή μας στην 6η θέση και το τηλεοπτικό κοινό στη 12η θέση. Συγκεκριμένα, η ελληνική συμμετοχή συγκέντρωσε 215 βαθμούς, όπου οι 158 ήταν από τις επιτροπές κι οι 57 από το κοινό.

Στις κριτικές επιτροπές, η Ελλάδα πήρε 12 βαθμούς από τις: Ελβετία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Κύπρος. Την ίδια ώρα δέκα βαθμούς μας έδωσαν η Ιταλία και το Σαν Μαρίνο.

Eurovision 2022: Η βαθμολογία των επιτροπών

Η Ελλάδα τερμάτισε στην 8η θέση, την καλύτερη των τελευταίων ετών. Όμως, αν και στην βαθμολογία των κριτικών επιτροπών τα 12άρια έπεφταν “βροχή”, από την ψηφοφορία του κοινού η χώρα μας πήρε μόνο ένα 12άρι και αυτό δεν ήταν από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία του κοινού η Αμάντα Γεωργιάδη πήρε 12 βαθμούς μόνο από την Αλβανία. Η Κύπρος μας έδωσε 10 βαθμούς, με το νησί της Αφροδίτης να δίνει τους 12 βαθμούς στην Ουκρανία. Τέλος, Σλοβενία, Άγιος Μαρίνος, Νορβηγία, Βουλγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Γεωργία έδωσαν τουλάχιστον έναν βαθμό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EBU, συνολικά 28 χώρες ψήφισαν με 12 βαθμούς τη νικήτρια Ουκρανία και αυτές είναι: η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Μολδαβία, η Τσεχία, η Γεωργία, το Σαν Μαρίνο, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ισραήλ, η Πορτογαλία, η Νορβηγία και η Φινλανδία.

Από την ψηφοφορία του κοινού η Ουκρανία συγκέντρωσε συνολικά 439 βαθμούς, ενώ δώδεκα βαθμούς έδωσαν στην Ουκρανία οι επιτροπές της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας. Από τις επιτροπές η Ουκρανία συγκέντρωσε συνολικά 192 βαθμούς.

Eurovision 2022: Η βαθμολογία του τηλεοπτικού κοινού

Eurovision 2022: Η τελική κατάταξη των 25 χωρών

Eurovision 2022: Δείτε την εμφάνιση της Ελλάδας στον τελικό

Αμάντα Γεωργιάδη: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη Γιαννιώτισσα εκπρόσωπό μας στη Eurovision

Η 25χρονη Αμάντα Γεωργιάδη έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Ιωάννινα, τα οποία συνεχίζει να επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, καθώς η οικογένεια της διατηρεί σπίτι στην περιοχή. Στα τρία της χρόνια, οι γονείς της αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στη μικρή πόλη Tenfjord της Νορβηγίας.

Εκεί και σε ηλικία πέντε ετών η Αμάντα ξεκινάει μαθήματα πιάνου και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική, γράφοντας στην εφηβεία τα πρώτα της τραγούδια. Στα 18 της ξεκινάει σπουδές στην ιατρική, ενώ ταυτόχρονα παίρνει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ. Εκεί είναι που την ανακαλύπτει και η δισκογραφική εταιρία “Propeller Records”.

Κυκλοφορεί τον πρώτο της EP, “First impression” με το καλλιτεχνικό όνομα Amanda Tenfjord, από την πόλη από την οποία μεγάλωσε και αποσπά εξαιρετικές κριτικές.

Το δεύτερο EP της περιλαμβάνει το τραγούδι “Then I fell in love” το οποίο και γνωρίζει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία παραμένοντας για πάνω από 20 εβδομάδες στο επίσημο τοπ 10 radio chart της Νορβηγίας.

Το 2020 το Netflix συμπεριλαμβάνει το τραγούδι της “Troubled Water” στην σειρά “Spinning out”.

Όπως γράφει ο OGAEGREECE, η Αμάντα Γεωργιάδη έχει κατά καιρούς εμφανιστεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σόου της Νορβηγίας, από το “Lindmo” το δημοφιλέστερο talk show του κρατικού NRK μέχρι το χιουμοριστικό “p3aksjone”.

Έχει επίσης εμφανιστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης όπως το “Reeperbahn Festival” στο Βερολίνο , το “Iceland Airwaves” στο Ρέικιαβικ, το “The Great Escape” στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου, το “Eurosonic” στην Ολλανδία.

Το 2020 ανακοινώθηκε ότι η Αμάντα Γεωργιάδη θα εμφανιστεί στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ της Σκανδιναβίας, το “Roskilde” , το οποίο όμως ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Το 2017 της απονεμήθηκε ένα από τα “role model awards” στο by:Larm, το σημαντικότερο φεστιβάλ και συνέδριο νέας μουσικής της Σκανδιναβίας.

Θεωρείται από τα ανερχόμενα αστέρια της νορβηγικής ποπ μουσικής. Μόλις 21 ετών, κέρδισε την προσοχή με μια σειρά από singles αλλά και συνεργασίες με μεγάλα ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του Askjell Solstrand (Sigrid, Aurora). Έδωσε ζωντανές συναυλίες τόσο στην Νορβηγία, αλλά και στο εξωτερικό, Λονδίνο Στοκχόλμη κ.α.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα