Σπύρος Γραμμένος: “Αν είχαν εμπορικό μυαλό θα έβγαζαν σε podcast τις συνομιλίες που έχουν καταγράψει”

Σπύρος Γραμμένος: “Αν είχαν εμπορικό μυαλό θα έβγαζαν σε podcast τις συνομιλίες που έχουν καταγράψει”
Ο Σπύρος Γραμμένος Τεχνόπολη

Ο Σπύρος Γραμμένος, "ο καλλιτέχνης της επαναστατημένης νεολαίας" μιλά στο NEWS 24/7 λίγο πριν από τη συναυλία του στην Τεχνόπολη.

Συναυλία; Συνάθροιση; Συναστρία; Αστροπελέκι; Αν είναι δέντρο χωρίς κορμό μήπως είναι ιπτάμενος θάμνος; Συναυλία, ένας άνθρωπος μπροστά σε μικρόφωνο. Το μικρόφωνο ανοίγει, είναι συνδεδεμένο με την κονσόλα… ευτυχώς. Ο Σπύρος Γραμμένος είναι ο καλλιτέχνης της επαναστατημένης νεολαίας. Των προέφηβων ψαράδων που αγαπούν το καλάμι, αλλά σιχαίνονται το σκουλήκι. Των μετανοημένων ψηφοφόρων του Πέτρου Τατούλη.

Ο Σπύρος Γραμμένος είναι ο τροβαδούρος της γεροντικής ακμής. Εϊναι οι κόκκινες τιράντες που δένουν τα όνειρα στο μουράγιο της καταστολής. Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι ο Σπύρος, ο Γραμμένος“.

Με τα δικά του λόγια και το χαρακτηριστικό του χιούμορ ο Σπύρος Γραμμένος προλογίζει σε βίντεο τη συναυλία που ετοιμάζει για τις 9 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη και μας φέρνει ένα αυτόματο χαμόγελο στα χείλη και κάτι ανάλαφρο στην καρδιά.

Γνωστός για τα σατιρικά του τραγούδια (“Κουκουλοφόρος”, “Τύπος αθλητικός”, “Από παγκάκι σε παγκάκι”), αλλά και για τον “πλαγιομετωπικό” κοινωνικοπολιτικό του στίχο (“Το όνομά μου είν’ το δικό σου”, “Ψυχή”, “Τι με κοιτάς”) ο Σπύρος μας προσκαλεί να τα πούμε face to face σε μια καλοκαιρινή γιορτή, γιατί; Γιατί, όπως λέει, “το καλοκαίρι θα τελειώσει όποτε το θέλουμε εμείς!

Με την ευκαιρία αυτού του μουσικού ραντεβού στο Γκάζι, ο Σπύρος Γραμμένος μίλησε στο NEWS 24/7… όχι εφ’ όλης της ύλης. Μερικές σκέψεις του μοιράστηκε για την αξία του χιούμορ, την πολιτική και την τηλεοπτική σειρά “Τα Νούμερα”. Τα υπόλοιπα τα φυλάει για την Τεχνόπολη, στις 9 Σεπτεμβρίου, για να μας τα τραγουδήσει από κοντά!

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία στην Τεχνόπολη. Υπάρχουν κάποια γεγονότα που σε κινητοποίησαν για να δημιουργήσεις το πρόγραμμα (και να διαλέξεις τα κομμάτια που θα ακούσουμε);

Σίγουρα, κάθε φορά που ετοιμάζω μια playlist με επηρεάζει η περίοδος την οποία διανύουμε, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετό αυτό. Το πρόγραμμα δημιουργείται συνήθως μέσα στην βραδιά με την διάδραση που υπάρχει με το κοινό. Σίγουρα πάντως ξεκινάω κάπως χαρούμενα.

Όταν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν, τότε είναι που έχουμε το χιούμορ πραγματική ανάγκη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Τελευταία ψάχνω λίγη αισιοδοξία…

Πιστεύεις ότι με όσα συμβαίνουν έχουμε χάσει το χιούμορ μας – έχουμε “βαρύνει” – ή τελικά το ξαναβρίσκουμε για να αντέξουμε;

Σίγουρα έχουμε βαρύνει και σίγουρα θα έχουμε τις καλές και τις κακές στιγμές μας στην ζωή. Το χιούμορ δεν χάνεται. Μπορεί να μας κόβεται για λίγο, όσο είμαστε σε σοκ, αλλά όταν έρθει η ώρα του, θα βρει τον τρόπο να κάνει την δουλειά του. Όταν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν, τότε είναι που έχουμε το χιούμορ πραγματική ανάγκη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Στη φάση που είσαι αυτό το διάστημα τι σε εμπνέει για να γράψεις νέα τραγούδια;

Νομίζω πως τελευταία ψάχνω λίγη αισιοδοξία ανάμεσα στις κουβέντες με τους φίλους μου, αλλά και κρυφακούγοντας διπλανές μου παρέες ή περαστικούς. Η καθημερινότητα δίνει συνεχώς έμπνευση. Το θέμα είναι όταν έρθει η έμπνευση να είσαι εκεί για να γράψεις.

O Σπύρος Γραμμένος Τεχνόπολη

Θα μπορούσες να ασχοληθείς πιο ενεργά με την πολιτική; Σε κάποιο κόμμα ίσως;

Όχι. Δεν θα μπορούσα. Βέβαια σου απαντάω τον Σεπτέμβρη του 2022 και θα ήθελα να το θυμάσαι αυτό. Είμαστε άνθρωποι και δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτό το είδος. Άλλα λέμε την μία, κι άλλα κάνουμε την άλλη. Αυτή την στιγμή που μιλάμε πάντως, όπως κι απ’ όταν με θυμάμαι, διαφωνώ με το πολιτικό σύστημα που ζούμε. Πιστεύω στην άμεση δημοκρατία, στις γειτονιές και στις συνελεύσεις. Το σύστημα που ζούμε είναι σάπιο και πολύ βρώμικο. Οπότε, τουλάχιστον για τις επόμενες εκλογές δεν θα ασχοληθώ.

Αν είχες τη δυνατότητα, ποιες τηλεφωνικές συνομιλίες θα ήθελες να “παρακολουθήσεις”;

Αυτό είναι κάτι που μου είναι εντελώς αδιάφορο. Ποτέ δεν θα ήθελα να ακούσω κάποιου την συνομιλία. Οριακά βαριέμαι να μιλάω ο ίδιος στο τηλέφωνο. Βέβαια, αν είχαν λίγο εμπορικό μυαλό θα έβγαζαν τις συνομιλίες που έχουν καταγράψει σε podcast. Θα ήταν κάτι σαν τηλεφωνικό big brother και θα ήταν πρώτο στις τάσεις.

Το ότι ο Λιγνάδης είναι καταδικασμένος βιαστής, το ξέρουν όλοι πλέον. Αυτό που έχει σημασία, είναι να είμαστε δίπλα στα θύματα

Ποια είναι για σένα η σύγχρονη “μάστιγα”;

Δεν ξέρω αν είναι σύγχρονη, αλλά η έλλειψη παιδείας είναι αυτό που θα μας τρώει για πάντα. Είναι κάτι που συμφέρει την εξουσία, οπότε δεν θα το αφήσουν να αλλάξει εύκολα. Θέλουν ο λαός να φτάνει μέχρι την ελπίδα του επιδόματος και να μπαίνει στην διαδικασία να σκεφτεί πως θα ήταν πιο όμορφη η ζωή του.

Τα πανό στις συναυλίες για τον Λιγνάδη πώς τα σχολιάζεις;

Το ότι ο Λιγνάδης είναι καταδικασμένος βιαστής, το ξέρουν όλοι πλέον. Το ότι ένα ολόκληρο σύστημα καλύπτει για τους λόγους του, τύπους σαν κι αυτόν, και αυτό το ξέρουν όλοι. Το είπαμε το ανεβάσαμε σε πανό, το φωνάξαμε σε συναυλίες και θέατρα. Τώρα, από εκεί και πέρα, αυτό που έχει σημασία, είναι να είμαστε δίπλα στα θύματα. Και σε αυτά που έχουν μιλήσει, αλλά και σε αυτά που δεν μίλησαν ακόμη.

Ο Σπύρος Γραμμένος Eurokinissi

Ας περάσουμε στα τηλεοπτικά. Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά; Μίλησέ μας για “Τα νούμερα”.

Με τον Φοίβο έχουμε κάνει διάφορα πράγματα στο παρελθόν. Έχουμε μια περίεργη σχέση. Εχουμε πολλά κοινά ενώ είμαστε πολύ διαφορετικοί. Το χιούμορ και η τραγουδοποιία είναι δυο πράγματα πχ που μας ενώνουν. Έχουμε συνυπάρξει σε Ταράτσες, σε υπόγεια, μέχρι και σε χωριά με τις κιθάρες μας. Μου είχε πει πως ετοιμάζει μια σειρά και είχε στο μυαλό του για μένα τον ρόλο του κουρέα. Το δέχτηκα με χαρά.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μου ζητούσαν να κουρέψω, αλλά στις αρχές του χειμώνα μου πρότεινε να συμμετέχω και στην συγγραφική ομάδα. Ξεκινήσαμε να γράφουμε και πραγματικά, περνάμε τόσο ωραία στο γράψιμο, συζητάμε, προβληματιζόμαστε και γελάμε τόσο πολύ που είναι σαν να βγαίνουμε για καφέ με θέμα συζήτησης.

“Τα νούμερα” παρουσιάζονται σε κρατικό κανάλι (όλοι θυμόμαστε το περιστατικό με τον “Κουκουλοφόρο” στην ΕΡΤ). Νιώθεις ότι θα πρέπει να “μετράς τα λόγια σου”;

Δεν νιώθω τίποτα τέτοιο. Καλά κάνετε και το θυμάστε. Αφού δεν συνέβη κάτι κακό για τους εργαζόμενους, είναι μια γλυκιά ανάμνηση. Ο μόνος λόγος που μετράμε λόγια στο σενάριο, είναι για να ξέρουμε τον χρόνο του επεισοδίου.

Σχέδια για επόμενο πρότζεκτ;

Θέλω μέσα στους επόμενους δύο μήνες να κυκλοφορήσουν δύο καινούργια τραγούδια που θα τα παίξουμε πρώτη φορά στην συναυλία στην Τεχνόπολη. Από ‘κει και πέρα, κάνω πολλά πράγματα που δεν ξέρω τι να πρωτοπώ. Δεν έχω κάτι μεγάλο όπως πχ να ανοίξω μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ή να πάρω κάποια επιδότηση για ανεμογεννήτριες.

Μαζί του στην Τεχνόπολη

Οι μουσικοί Γιώργος Καρδιανός (κιθάρες), Κώστας Μιχαλός (κιθάρες), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο, πλήκτρα), Ναταλία Κοκώση (κρουστά, ιρλανδική φλογέρα), Χάρης Παρασκευάς (τύμπανα) και Άλεξ Μυλωνάς (μπάσο). Η φωτογραφία και το artwork της αφίσας είναι του Θωμά Αρσένη.

Info: Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr (www.viva.gr) / Γενική είσοδος: 12 euro / Εισιτήρια στο ταμείο: 15 euro.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα