Όλια Λαζαρίδου: “Τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράττονται είναι αυτά που στρέφονται κατά του εαυτού μας”

Όλια Λαζαρίδου: “Τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράττονται είναι αυτά που στρέφονται κατά του εαυτού μας”
ChrstinaGeorgiadou

Η Όλια Λαζαρίδου μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία» που σκηνοθετεί στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί για τη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το «Έγκλημα και Τιμωρία». Πρόκειται για μία θεατρική διασκευή των Marilyn Campbell και Curt Columbus που αναφέρεται στη σχέση των τριών βασικών προσώπων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια, με επίκεντρο τον Ρασκόλνικοφ. Εκείνος είναι που ενσαρκώνει το πνεύμα και τα προβλήματα της εποχής του και δεν αρκεί μόνο να ομολογήσει το έγκλημά του για να λυτρωθεί, αλλά πρέπει να δει το φως μέσα του για να τολμήσει να ομολογήσει στον εαυτό του την πίστη του. Αυτή την πορεία του προς το φως, ακολουθεί η παράσταση και εστιάζει στη σύγκρουση που φέρνουν τα γεγονότα στην ψυχή του ήρωα.

Εμείς με αφορμή την παράσταση αυτή μιλήσαμε με την έμπειρη ηθοποιό και σκηνοθέτιδα…

Τι σας ενέπνευσε προκειμένου να σκηνοθετήσετε το «Έγκλημα και Τιμωρία» και μάλιστα με μία ομάδα νέων ανθρώπων;

Ο Ντοστογιέφσκι είναι ένας προφήτης. Προέβλεψε με τρόπο θαυμαστό τη ζωή, τις ζωές μας, ακόμα και για σήμερα, τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του. Ίσως επειδή η ανθρώπινη ψυχή- της οποίας ο ίδιος είναι βαθύς γνώστης -είναι άχρονη, δε γνωρίζει ούτε απο εποχές ούτε από ηλικίες. Πέρα από αυτό ο Ντοστογιέφσκ ήταν σταθερός συνοδοιπόρος των εφηβικών μου χρόνων όταν είχα την ηλικία που τα πράγματα αποτυπώνονται μέσα μας πολύ έντονα.


Πού επικεντρώνεται η θεατρική διασκευή των Marilyn Campbell και Curt Columbus;

Η διασκευή της νουβέλας του “ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ” εστιάζεται κυρίως στη σχέση και τη σύγκρουση των τριών βασικών προσώπων του έργου του Πορφίρι, του Ρασκόλνικοφ και της Σονιας.

Ποια σύγχρονα εγκλήματα αν μπορούσατε θα θέλατε να πατάξετε; Η τιμωρία μπορεί επιφέρει την ισορροπία;

Τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράττονται είναι αυτά που στρέφονται κατά του εαυτού μας. Πόσοι άραγε ακούμε την ψυχή μας και τις επιθυμιες της; Οι περισσότεροι ακολούθουμε άλλους δρόμους από αυτούς που ονειρεύεται η ψυχή μας. Η τιμωρία μπορεί να εμποδίζει την κοινωνία απ’ το να γίνει ζούγκλα, την ισορροπία όμως την επιφέρουν άλλα πράματα, όπως το να “βλέπει” και να συμπονάει κανείς τους άλλους υπερβαίνοντας το εγώ του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με νέα παιδιά. Γιατί; Δε σας φοβίζει την ίδια στιγμή το ρίσκο που μπορεί να έχει μια τέτοια συνεργασία;

Ασφαλώς κι υπάρχει ρίσκο όταν έχεις συνεργάτες χωρίς μεγάλη πείρα. Όμως αυτό αντισταθμίζεται από πολλά άλλα οφέλη όπως η αγνότητα και η καθαρότητα που μ’ ενδιαφέρουν πολύ.

Αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Έξι φορές» που συνιστά ένα αφιέρωμα στην Ελλη Λαμπέτη και πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Νανούρης. Τι ήταν η Έλλη Λαμπέτη για εσάς με την οποία μάλιστα είχατε συνεργαστεί;

Η Έλλη Λαμπέτη ήταν για μένα ενα ξωτικό που ανασήκωσε μια κόκκινη βελούδινη κουρτίνα και μου αποκάλυψε έναν γοητευτικό, μα άγνωστο για μένα τότε κόσμο.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από τώρα; Έχετε κάποιο καλλιτεχνικό όνειρο ανεκπλήρωτο;

Σε δέκα χρόνια…Ου! Είναι πολύ μακριά! Δε σκέφτομαι τόσο μακριά, αντίθετα προσπαθώ να κερδίζω το νόημα της κάθε μου μέρας. Ονειρα ανεκπλήρωτα, δεν έχω. Επιθυμίες, άπειρες. Μελλοντικά σχέδια -τη χαρά.

Ιnfo

Συντελεστές: Διασκευή: Marilyn Campbell και Curt Columbus/Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας/Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου /Σκηνογραφία: Χρήστος Μποκόρος/Φωτισμοί: Ζαφείρης Επαμεινώνδας/Βοηθός Σκηνοθέτη & Σκηνοθεσία σκιάς : Δανάη Ρούσσου /ωτογραφίες παράστασης : Χριστίνα Γεωργιάδου

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο/ Ωρες παραστασεων Τετάρτη 19:30, Πέμπτη 21:00, Σάββατο 18:00./Διάρκεια παράστασης 70 λεπτά/Τιµές εισιτηρίων: 14 ευρώ κανονικό/8 ευρώ Αµεα, φοιτητικό και άνω των 65/ Αγορά εισιτηρίων ticketservices.gr

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα