Παρουσίαση Βίβλιου – Ζηνοβία Σαπουνά: “Το Twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας”

Διαβάζεται σε 2'
Παρουσίαση Βίβλιου – Ζηνοβία Σαπουνά: “Το Twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας”

Το πρώτο βίβλιο της δημοσιογράφου Ζηνοβίας Σαπουνά με αντικείμενο ένα από τα πιο δυναμικά social media, παρουσιάζεται την Τετάρτη (19.00 Τεχνόπολη)

«Το Twitter σε ρόλο πέμπτης εξουσίας». Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της δημοσιογράφου Ζηνοβίας Σαπουνά και των εκδόσεων «Νησίδες» που παρουσιάζεται την Τετάρτη 11 Μάιου στις 19.00 το απόγευμα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Αντικείμενο του βιβλίου η δυναμική ενός από τα πλέον παρεμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του Twitter. Όπως και η σχέση του με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Ιδίως μάλιστα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εξαγορά του μέσου από τον Elon Musk.

«Το Twitter μπορεί να πάρει τον ρόλο της πέμπτης εξουσίας στην υπερεξουσία των ΜΜΕ; Πώς οι δημοσιογράφοι αντιλαμβάνονται το twitter και τι σημασία τού αποδίδουν αναφορικά με τη συμβολή του στη δημόσια συζήτηση;». Είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν και να σχολιάσουν οι συμμετέχοντες στο «πάνελ» της παρουσίασης. Θα μιλήσουν η Μαριάννα Ψύλλα, αντιπρύτανις και αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο Αντώνης Μπούγιας, γνωστός στο Twitter ως @ypopto_mousi, η δημοσιογράφοςκαι επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Βάλια Καϊμάκη όπως και ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος, που θα αναλάβει και τον συντονισμό της συζήτησης.

Όπως επισημαίνει η συγγραφέας, Ζηνοβία Σαπουνά, το βίβλίο εκδίδεται «σε μία περίοδο που η τηλεοπτική δημοσιογραφία στην Ελλάδα και, εν γένει, η παραδοσιακή δημοσιογραφία βάλλεται ποικιλοτρόπως και αμφισβητείται για το ρόλο που επιτελεί, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης συνολικά, όπως καταδεικνύεται από πρόσφατες έρευνες, αναδύονται ως ειδησεογραφικές διαδικτυακές κοινότητες τις οποίες οι χρήστες παρακολουθούν για να ενημερωθούν. Η εκτίναξη των social media δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον στην ενημέρωση και, φυσικά, νέα δεδομένα για την παραδοσιακή δημοσιογραφία».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα