Αναβρασμός στη Eurovision: “Να αποκλειστεί τώρα το Ισραήλ” – Διαδήλωση έξω από τη Δημόσια Τηλεόραση της Ισλανδίας

Διαβάζεται σε 8'
Αναβρασμός στη Eurovision: “Να αποκλειστεί τώρα το Ισραήλ” – Διαδήλωση έξω από τη Δημόσια Τηλεόραση της Ισλανδίας
Eurovision - Ισραήλ AP Photo/Martin Meissner

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision 2024, λόγω της συνεχιζόμενης τραγωδίας στη Γάζα.

Δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες από τους διοργανωτές της Eurovision 2024 η λίστα των χωρών που θα λάβουν μέρος στον μουσικό διαγωνισμό τον ερχόμενο Μάιο.

Συγκεκριμένα, η EBU ανακοίνωσε πως συνολικά 37 κράτη θα ανέβουν στη σκηνή του Μάλμε, διεκδικώντας το πολυπόθητο τρόπαιο της διοργάνωσης.

Παρά τη φημολογία από την πλευρά των eurofans, η EBU δεν προχώρησε τελικά στον αποκλεισμό του Ισραήλ από την επόμενη Eurovision, ενώ τα μισά Βαλκάνια μένουν εκτός, αφού Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία δεν θα δώσουν το “παρών”, αν και η επιστροφή τους βρισκόταν υπό συζήτηση. Εκτός διαγωνισμού θα παραμείνει και η Ουγγαρία.

Ακόμα, σύμφωνα με τη διοργανώτρια Αρχή, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της Ρουμανίας στη Eurovision 2024, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας (TVR) για την πιθανή συμμετοχή της.

Αναλυτικά, οι 37 χώρες που θα συμμετάσχουν στον 68ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision είναι οι εξής:

  • Αλβανία (RTSH)
  • Αρμενία (AMPTV)
  • Αυστραλία (SBS)
  • Αυστρία (ORF)
  • Αζερμπαϊτζάν (Ictimai TV)
  • Βέλγιο (RTBF)
  • Κροατία (HRT)
  • Κύπρος (CyBC)
  • Τσεχία (CT)
  • Δανία (DR)
  • Εσθονία (ERR)
  • Φινλανδία (YLE)
  • Γαλλία (FT)
  • Γερμανία (ARD/NDR)
  • Γεωργία (GPB)
  • Ελλάδα (ERT)
  • Ισλανδία (RUV)
  • Ιρλανδία (RTE)
  • Ισραήλ (KAN)
  • Ιταλία (RAI)
  • Λετονία (LTV)
  • Λιθουανία (LRT)
  • Λουξεμβούργο (RTL)
  • Μάλτα (PBS)
  • Μολδαβία (TRM)
  • Ολλανδία (AVROTROS)
  • Νορβηγία (NRK)
  • Πολωνία (TVP)
  • Πορτογαλία (RTP)
  • Άγιος Μαρίνος (RTV)
  • Σερβία (RTS)
  • Σλοβενία (RTVSLO)
  • Ισπανία (RTVE)
  • Σουηδία (SVT)
  • Ελβετία (SRG SSR)
  • Ουκρανία (Suspilne Ukraine)
  • Ηνωμένο Βασίλειο (BBC)

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Η επίσημη θέση της EBU για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision

Εδώ και περίπου δύο μήνες, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κάλεσαν την EBU να αποκλείσει το Ισραήλ από τη Eurovision 2024, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας.

Ωστόσο, το Ισραήλ περιλαμβάνεται κανονικά μεταξύ των 37 χωρών που πρόκειται να λάβουν μέρος στη Eurovision 2024 και πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο έγινε αυτό εφόσον η Ρωσία αποβλήθηκε από τη EBU μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μέσα από τη βελγική εφημερίδα HLN, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) απάντησε στην κριτική που δέχτηκε στα social media σχετικά με την απόφαση να συμπεριλάβει το Ισραήλ στη λίστα των 37 χωρών οι οποίες θα συμμετέχουν στη Eurovision 2024.

Η EBU πήρε θέση στο ζήτημα, τονίζοντας ότι: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η EBU.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με μεγάλη μερίδα eurofan να κατηγορούν την EBU για δύο μέτρα και δύο σταθμά και για απολιτίκ στάση.

Οι αντιδράσεις των eurofan στο Twittter

Ισλανδία: Καλλιτέχνες ζήτησαν από τη δημόσια τηλεόραση να αποσυρθεί από τη Eurovision 2024 λόγω Ισραήλ

Ο Σύλλογος Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας τάσσεται κατά της συμμετοχής της Ισλανδίας στην Eurovision 2024 αν δεν αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό.

Ο Σύλλογος Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας, F.T.T. (Félag tónskálda og textahöfunda) έκανε γνωστό πως έχει στείλει αίτημα στον ραδιοφωνικό διευθυντή και το συμβούλιο του RÚV στο οποίο αναγράφονται τα παρακάτω:

Το συμβούλιο του FTT έστειλε αυτή την πρόκληση στον ραδιοφωνικό διευθυντή και το συμβούλιο του RÚV: Ρέικιαβικ 11 Δεκεμβρίου 2023.

Το διοικητικό συμβούλιο του FTT, ο σύλλογος συνθετών και στιχουργών, καλεί το RÚV να μην συμμετάσχει στη Eurovision το 2024 εκτός εάν το Ισραήλ αποκλειστεί από το διαγωνισμό υπό τους ίδιους όρους που ίσχυσαν για τη Ρωσία στον τελευταίο διαγωνισμό. Όλοι έχουμε χρέος να πάρουμε θέση ενάντια στον πόλεμο και στις δολοφονίες αμάχων και αθώων παιδιών. Έχουμε την επιλογή να μην συνδέουμε το όνομά μας με μια τέτοια κατάσταση, είτε είμαστε άτομα, είτε θεσμοί του κράτους. Με χώρες που ενεργούν με στρατιωτική ισχύ, δεν είναι δυνατόν να μοιραζόμαστε την ίδια διοργάνωση, μία διοργάνωση που πάντα χαρακτηρίζεται από χαρά και αισιοδοξία.”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του FTT:

Ισλανδία: Διαδήλωση κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Τη Δευτέρα (18/12) διαδηλωτές υπέρ της Γάζας συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της ισλανδικής δημόσιας τηλεόρασης RUV, ζητώντας τον αποκλεισμό της ισραηλινής συμμετοχής από την Eurovision 2024.

Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Ρέικιαβικ, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της RUV, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Γάζας και κατά του Ισραήλ. Ένα από τα βασικά του αιτήματα ήταν και ο αποκλεισμός της συμμετοχής του Ισραήλ από τον επικείμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το Μάιο στο Μάλμε.

Ο διευθυντής της δημόσιας ραδιοφωνίας της Ισλανδίας Stefan Eiríksson, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, οι οποίοι του παρέδωσαν ένα κείμενο με 9.500 υπογραφές Ισλανδών, που απαιτούσαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Ζήτησαν από την RUV να ασκήσει πίεση τόσο στην EBU, όσο και στις υπόλοιπες δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις, ώστε τελικά να μην επιτραπεί στον Ισραήλ να δώσει το παρόν στο διαγωνισμό.

Όπως γράφει το EurovisionFun, η Sama Arla εκπρόσωπος των διαδηλωτών, δήλωσε πως στην περίπτωση που τελικά το Ισραήλ συμμετάσχει κανονικά στην Eurovision 2024, ζήτησαν από την RUV να αποσυρθεί η συμμετοχή της Ισλανδίας.

“Η Ισλανδία, όπως όλες οι άλλες χώρες που διαγωνίζονται στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, έχει τη δύναμη να απαιτήσει να επανεξεταστεί η συμμετοχή του Ισραήλ υπό το φως του γεγονότος ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία. Γνωρίζουμε ότι συνήθως υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με την έλλειψη δράσης της RÚV για το θέμα. Θέλουμε να δούμε περισσότερη δράση από την RÚV. Επίσης στην περίπτωση της Ρωσίας, αρχικά δεν αποβλήθηκε από τον διαγωνισμό μέχρι που οι Φινλανδοί απείλησαν να αποσυρθούν. Ο καθένας μπορεί να κάνει αυτό το πρώτο βήμα και θέλουμε αυτό το βήμα να το κάνει η Ισλανδία”.

Στο ερώτημα αν τελικά η RUV δεν αναλάβει δράση για τον αποκλεισμό του Ισραήλ, οι διαδηλωτές ανέφεραν: “Πρόκειται για ένα δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο που πρέπει να ακούει τις φωνές του κοινού στη χώρα. Θα είναι ασυνήθιστο εάν δεν γίνει αποδεκτή η απόφαση για μποϊκοτάρισμα του διαγωνισμού, τόσο πολλών πολιτών”.

Μέχρι στιγμής κανένα μέλος της EBU δεν ζήτησε τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision 2024. Η RUV διά μέσου του Stefan Eiríksson είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες πως η Ισλανδία δεν θα ζητήσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ και πως η χώρα του θα συμμετάσχει κανονικά, αφού η Eurovision δεν πρέπει να είναι ένα πολιτικό γεγονός.

Στην περίπτωση που η RUV παραμείνει κανονικά στον διαγωνισμό, η συμμετοχή της Ισλανδίας θα επιλεγεί μέσω του “Söngvakeppnin” στις 2 Μαρτίου, όπως είχε εξ αρχής ανακοινωθεί.

Ισλανδία 2019: Όταν οι Hatari ύψωσαν κασκόλ της Παλαιστίνης εντός Ισραήλ

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισλανδία εκφράζει δυσφορία σχετικά με θέματα που αφορούν το Ισραήλ. Το 2019 υπήρξε μεγάλη εναντίωση στο να διεξαχθεί ο διαγωνισμός στην Ιερουσαλήμ, αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της χώρας εκείνη τη χρονιά προχώρησαν σε μια πολιτική τοποθέτηση τη στιγμή της ανακοίνωσης της βαθμολογίας τους τη βραδιά του τελικού.

Οι διοργανωτές του 2019 επέμεναν ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό ουδέτερο, χωρίς πολιτική χροιά, ωστόσο τα όσα έγιναν στην σκηνή τους διέψευσαν παταγωδώς.

Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρωταγωνίστησε κατά τη διάρκεια της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης του Τελικού, με τους εκπροσώπους της Ισλανδίας, τα μέλη του συγκροτήματος Hatari, να σηκώνουν κασκόλ στα χρώματα της Παλαιστίνης, την ώρα που οι παρουσιαστές ανακοίνωσαν τους βαθμούς τους στο televoting.

Νωρίτερα, θέση στη διαμάχη είχε πάρει και η Μαντόνα. Κατά τη διάρκεια του σόου που παραχώρησε η βασίλισσα της ποπ, δύο από τους χορευτές είχαν στις πλάτες τους σημαίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Τόσο, η EBU, όσο και το Ισραήλ αντέδρασαν έντονα στην εν λόγω κίνηση, αλλά η Μαντόνα είχε ήδη περάσει το μήνυμα που ήθελε.

Δείτε το στιγμιότυπο στο 8:50 του παρακάτω βίντεο:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα