Η Keisha Buchanan των Sugababes μιλάει για τον ρατσισμό που βίωσε ως “η μόνη μαύρη της μπάντας”

Η Keisha Buchanan των Sugababes μιλάει για τον ρατσισμό που βίωσε ως “η μόνη μαύρη της μπάντας”
Η Keisha Buchanan των Sugababes AP

Η ποπ σταρ Keisha Buchanan σε ένα 14λεπτο βίντεο που δημοσίευσε μιλάει για τον ρατσισμό που βίωσε ως το μόνο μαύρο μέλος του συγκροτήματος Sugababes.

Η τραγουδίστρια Keisha Buchanan, ιδρυτικό μέλος της μπάντας Sugababes που αποχώρησε από αυτή το 2009, δήλωσε πως συχνά παρουσιαζόταν ως “θύτης” που εκφόβιζε τα άλλα δύο μέλη (Heidi Range και η Amelle Berrabah).

“Δεν έχω εκφοβίσει ποτέ κανέναν στη ζωή μου, ωτστόσο μετά από λίγο ένιωσα ότι κανείς δεν θα με πίστευε”, παραδέχτηκε η τραγουδίστρια σε βίντεο που δημοσίευσε.

Η 35χρονη σταρ παραδέχτηκε ακόμη ότι η συνεχής κριτική που της ασκούνταν, την οδήγησε στη λύση της ψυχολογικής θεραπείας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Το στερεότυπο της “οξύθυμης μαύρης γυναίκας” έχει βαθιές ρίζες από την Αμερική του 19ου αιώνα, όταν ο κόσμος παρακολουθούσε τις τύπου θεατρικές παραστάσεις (ministrel shows), που περιελάμβαναν πράξεις και σκετς, κατά τις οποίες γινόταν σάτυρα στους Αφροαμερικανούς.

Λευκοί άνδρες που έβαφαν μαύρα τα πρόσωπά τους και φορούσαν κοστούμια που τους προσέθεταν βάρος για να φαίνονται “λιγότερο ανθρώπινοι,μη θυληκοί, άσχημοι”, παρίσταναν συχνά, κατά τη διάρκεια αυτών των σόου, τις μαύρες γυναίκες.

Όπως δήλωσε η Μπλερ Κέλεϊ, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας το 2018, “ο κύριος τρόπος τους να αλληλεπιδρούν με τους άντρες γύρω τους ήταν να φωνάζουν και να πολεμούν και να φαίνονται θυμωμένες, παράλογα, ως απάντηση στις συνθήκες γύρω τους”.

“Ο κύριος τρόπος τους να αλληλεπιδρούν με τους άντρες γύρω τους ήταν να φωνάζουν και να πολεμούν και να βγαίνουν θυμωμένοι, παράλογα, ως απάντηση στις συνθήκες γύρω τους”, πρόσθεσε.

Η τραγουδίστρια K. Buchanan σε ένα 14λεπτο βίντεο που δημοσίευσε στο Youtube μίλησε για τις σχετικές εμπειρίες ρατσισμού που έχει βιώσει η ίδια.

“Συνήθιζα να πιστεύω ότι ρατσισμός είναι όταν κάποιος σε κοιτάζει στα μάτια και σε αποκαλεί κάτι άσχημο. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι που κάποιο/α άτομο/α μπορούν να γίνουν ρατσιστές”, δηλώνει στο βίντεο.

“Απο την εφηβεία μου που έγινα διάσημη λόγω της μπάντας, άρχισα να παρατηρώ ότι διάφορες εφημερίδες με αποκαλούσαν επιθετική, θήτη και θυμωμένη”, συμπληρώνει η τραγουδίστρια στο βίντεο.

Τα άρθρα των εφημερίδων ήταν πάντα “υπέρ των λευκών κοριτσιών”, προσέθεσε. “Δεν μου επιτρέπεται να αναστατώνομαι, δεν μου επιτρέπεται να έχω γνώμη.”

Αυτά τα περιστατικά την έκαναν κατά κάποιον τρόπο “εύθραστη” και κλόνισαν την αυτοποεποίθηση της 35χρονης σταρ, όπως εξομολογείται και η ίδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα