Eurovision: Στο κενό οι απειλές του Ισραήλ – Το “October Rain” έγινε “Hurricane”

Διαβάζεται σε 3'
Eurovision Song Contest
Eurovision AP Photo/Kerstin Joensson

Κανονικά θα συμμετάσχει στη Eurovision το Ισραήλ αφού οι διοργανωτές ενέκριναν την αναθεωρημένη συμμετοχή του τραγουδιού. Ο νέος τίτλος του τραγουδιού.

Παρά τις απειλές ότι θα αποχωρήσει από τη Eurovision, εάν δεν του επιτραπεί να συμμετάσχει με τραγούδι για τη Χαμάς, το Ισραήλ θα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν στον 68ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού, που θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας στις 7,9 και 11 Μαΐου.

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ΚΑΝ πριν μερικές εβδομάδες απέκλειε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές στο τραγούδι και απειλούσε πως εάν ζητούνταν κάτι τέτοιο, θα αποσυρόταν από τη Eurovision 2024.

“Σε ό,τι αφορά την Israel Broadcasting Corporation, δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντικατάστασης του τραγουδιού. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στη Σουηδία τον ερχόμενο Μάιο”, ανέφερε η ανακοίνωση του KAN.

Μάλιστα, στο πλευρό του KAN στάθηκε και η ισραηλινή κυβέρνηση, με τον Υπουργό Πολιτισμού, Miki Zohar να δηλώνει:

Η πρόθεση της ΕΒU να αποκλείσει το ισραηλινό τραγούδι για τη Eurovision είναι σκανδαλώδης. Το τραγούδι της Eden Golan, είναι ένα συγκινητικό τραγούδι, που εκφράζει τα συναισθήματα του λαού και της χώρας αυτές τις μέρες και δεν είναι πολιτικό. Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης να συνεχίσει να ενεργεί επαγγελματικά και ουδέτερα και να μην αφήνει την πολιτική να επηρεάζει την τέχνη”.

Ωστόσο, οι απειλές και οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό, αφού όπως ανακοίνωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας σήμερα, Πέμπτη (07/03) το Ισραήλ θα συμμετάσχει κανονικά στη Eurovision 2024.

Η EBU ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι το “October Rain” έγινε… “Hurricane” και εγκρίθηκε για τον φετινό διαγωνισμό.

Η ανανεωμένη έκδοση διαθέτει την ίδια μελωδία αλλά εντελώς νέους στίχους.

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ζήτησε τις “αναγκαίες προσαρμογές” για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Ισραήλ στη διοργάνωση, την οποία έχει κερδίσει τέσσερις φορές.

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας “επικοινώνησε με τους στιχουργούς των δύο επιλεγμένων τραγουδιών, του “October Rain” που επιλέχθηκε στην πρώτη θέση και του “Dance Forever” που ήρθε δεύτερο, και τους ζήτησε να προσαρμόσουν εκ νέου τoυς στίχους, διατηρώντας την καλλιτεχνική τους ελευθερία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συμμετοχή του Ισραήλ θεωρείτο αρχικά βέβαιη, ωστόσο κινδύνευσε όταν η χώρα παρουσίασε ένα πολιτικό τραγούδι για τη Χαμάς.

Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, το τραγούδι που επιλέχθηκε αρχικά από την επιτροπή της δημόσιας τηλεόρασης του Ισραήλ, ήταν το “October Rain“, ένα κομμάτι για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, κάτι που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην EBU, η οποία διοργανώνει τον μουσικό θεσμό.

Ερμηνεύτρια του κομματιού θα είναι η Eden Golan η οποία επιλέχθηκε μέσω ενός μουσικού σόου, γνωστό στην Ελλάδα ως Rising Star.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τις πιέσεις και τη φημολογία των τελευταίων μηνών, τελικά η EBU δεν απέκλεισε το Ισραήλ από τη Eurovision 2024, μια κίνηση που εξόργισε μεγάλη μερίδα των fan.

Το Ισραήλ περιλαμβάνεται κανονικά μεταξύ των 37 χωρών που πρόκειται να λάβουν μέρος στη Eurovision 2024 και πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο έγινε αυτό, εφόσον η Ρωσία αποβλήθηκε από την EBU μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα