Μαλεσίνα: Μπήκαμε στην πόλη με το πιο σκληρό lockdown στην Ελλάδα

Μαλεσίνα: Μπήκαμε στην πόλη με το πιο σκληρό lockdown στην Ελλάδα

Απαγόρευση κυκλοφορίας για όλο το 24ωρο σε όσους διαμένουν στην πόλη, απαγόρευση εισόδου και εξόδου των κατοίκων από και προς τις γειτονικές περιοχές. Η Μαλεσίνα έχει ξεπεράσει προ πολλού το βαθύ κόκκινο. Το NEWS 24/7 μπήκε στην πόλη που τις τελευταίες δέκα ημέρες μετρά 6 νεκρούς και οι κάτοικοί της βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ένας γάμος με τριψήφιο αριθμό καλεσμένων, ανοικτά καταστήματα στα κρυφά, εργαζόμενοι σε εργοστάσια των γύρω περιοχών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Η Μαλεσίνα το τελευταίο διάστημα μπήκε στο κέντρο της συζήτησης ως η περιοχή που μέσα σε ένα μήνα έφτασε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ποια ήταν όμως η πορεία μέχρι εδώ;

Στις 11 Φεβρουαρίου η δειγματοληψία που έγινε από τον ΕΟΔΥ στον δήμο Λοκρών, έγραφε μηδέν θετικά κρούσματα σε 134 τεστ. Σήμερα, 30 ημέρες αργότερα, η Μαλεσίνα, θρηνεί έξι νεκρούς (όλοι τους εξέπνευσαν το περασμένο δεκαήμερο), τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται περίπου στα 150 και εντός της εβδομάδας που πέρασε, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν όσα έχουν συμβεί στην Δημοτική Ενότητα Μαλεσίνας. Μάλιστα, από τα νέα rapid τεστ που έγιναν την Παρασκευή, προέκυψαν 29 νέα κρούσματα.

“Είμαστε δύσκολοι άνθρωποι”

Η έκφραση «εδώ είμαστε δύσκολοι άνθρωποι» ακούστηκε αρκετά από τους ντόπιους που μίλησαν στο NEWS 24/7. «Αν δεν σου χτυπήσει την πόρτα το κακό δεν το καταλαβαίνεις», είπαν κάποιοι. Κάτι τέτοιο εξαρχής προϊδεάζει πως τα μέτρα του προηγούμενου διαστήματος δεν είχαν ληφθεί σοβαρά από τους ανθρώπους της πόλης των περίπου 5.000 κατοίκων στον νομό Φθιώτιδας.

Αυτές τις ημέρες, οι δρόμοι της Μαλεσίνας είναι σχεδόν άδειοι, καθώς η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για τροφοδοσία, ιατρικούς λόγους και περίπατο με κατοικίδιο. Η απότομη έξαρση της πανδημίας στην πόλη, έχει πλέον πείσει και τους πιο δύσπιστους πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χαλάρωσης. Αυτό άλλωστε προδίδει και η εικόνα της πόλης, η οποία στις 8 περίπου ώρες που βρέθηκε εκεί το NEWS 24/7 ήταν κατά βάση έρημη.

Το προηγούμενο διάστημα όμως η κατάσταση δεν ήταν έτσι: «Η αλήθεια είναι πως υπήρξε μια χαλάρωση. Μια κόπωση» λέει στο NEWS 24/7 ο αντιδήμαρχος του δήμου Λοκρών, Νίκος Σωτήρχος, ο οποίος μας υποδέχτηκε στο γραφείο του, στο κέντρο της Μαλεσίνας. «Κάθε μέρα που περνάει υπάρχουν νέα κρούσματα. Η καραντίνα τηρείται από την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων, υπάρχουν ωστόσο και άνθρωποι που την σπάνε. Δεν μπορούμε να τους κυνηγήσουμε όλους. Ο δήμος έχει βάλει δύο βάρδιες από την υπηρεσία “βοήθεια στο σπίτι”, για να κάνουν τα ψώνια όσων χρειάζονται τρόφιμα και για να εξυπηρετούν τους δημότες», εξηγεί ο αντιδήμαρχος.

O αντιδήμαρχος του δήμου Λοκρών, Νίκος Σωτήρχος.

Τα πρώτα κρούσματα από τους χώρους εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, τα πρώτα δύο κρούσματα στη Μαλεσίνα, εντοπίστηκαν σε δύο νέους ανθρώπους που ήταν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Atlas, μια βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας αυτοκόλλητων ταινιών και υλικών συσκευασίας, που εδρεύει στην γειτονική Αταλάντη. Λίγες ημέρες αργότερα, ένας κάτοικος της πόλης, εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ εντοπίζεται θετικός, ενώ μεταδίδει τον ιό και στην οικογένειά του, με αποτέλεσμα να νοσήσει ο πατέρας του, η μητέρα του, η σύζυγός και η κόρη του.

Τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο εργοστάσιο γίνονται rapid test καθημερινά, στην πρωινή βάρδια, ωστόσο με δεδομένο πως κάθε εβδομάδα οι βάρδιες αλλάζουν, κάθε εργαζόμενος μπορεί να μην ελεγχθεί (πέραν της θερμομέτρησης που γίνεται σε όλους κατά την είσοδο) για είκοσι ημέρες. Οι χώροι των εργοστασίων είναι σημεία στα οποία ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος, αφού σε μικρά δωμάτια συναντιούνται ως και επτά άτομα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η μετάδοση του ιού.

Όπως εξηγούν οι κάτοικοι, από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων, μέχρι την ημέρα που στην περιοχή επιβλήθηκαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μεσολάβησαν περίπου δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες οι υπόλοιποι εργαζόμενοι από την πόλη πήγαιναν κανονικά στα εργοστάσια. Ενδεικτικά, μόνο στη ΛΑΡΚΟ, υπολογίζεται πως εργάζονται περίπου 300 άτομα από την Μαλεσίνα.

Οι ανοιχτές καφετέριες

Περπατώντας κανείς μέσα στην πόλη, διαπιστώνει πως όλα τα καταστήματα, πλην αυτών της αλυσίδας τροφοδοσίας, παραμένουν σήμερα κλειστά. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Όπως διαβεβαιώνουν πολίτες που μίλησαν στο NΕWS 24/7, στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του ποδοσφαιρικού αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και στις 18 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Ολυμπιακός Αϊντχόφεν, υπήρξαν δύο τουλάχιστον καφετέριες που άνοιξαν τις πόρτες τους και στις οποίες θαμώνες είδαν τους δύο αγώνες. «Ο καθένας έχει τις πληροφορίες του, ωστόσο πιστεύω ότι με ενδείξεις δεν στηρίζει κανείς κατηγορία» λέει ο αντιδήμαρχος Νίκος Σωτήρχος, ο οποίος τονίζει δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες. «Αν τελικά έγινε, αν άνοιξαν αυτά τα μαγαζιά, πιστεύω πως το έκαναν κρυφά και συνεπώς δεν θα μπορούσε κάποιος να το δει» συμπληρώνει.

Πάντως, το άνοιγμα των συγκεκριμένων καταστημάτων, για κάποιους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού στην πόλη. Το πιο πολυσυζητημένο γεγονός ωστόσο, θα ερχόταν την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου.

Ο γάμος παρουσία του προέδρου της κοινότητας

Το προαύλιο του Ι.Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου, βρίσκεται στο κέντρο της Μαλεσίνας. Είναι ένας μεγάλος χώρος, με λιγοστά δέντρα να τον περιβάλλουν και απέχει 200 μέτρα από το κτίριο του δημαρχείου. Το απόγευμα της Κυριακής, 21 Φεβρουαρίου, στον ιερό ναό τελέστηκε ένας γάμος στον οποίο οι καλεσμένοι ήταν δεκάδες, φτάνοντας τριψήφιο νούμερο. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής που είδαν όσα συνέβησαν, ενώ ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών δήλωσε πως «Εντός του ναού, μπήκαν 30 άτομα και οι ιερείς κλείδωσαν τις πόρτες ώστε οι υπόλοιποι καλεσμένοι να μείνουν στο προαύλιο». Δύο ημέρες πριν τον γάμο ωστόσο, είχε προηγηθεί και ένα γλέντι στο σπίτι της νύφης, παραδοσιακό έθιμο στην περιοχή, το οποίο τηρήθηκε, παρά τις υγειονομικές συνθήκες.

Αρκετοί από τους καλεσμένους, αλλά και τους συγγενείς του ζευγαριού, νόσησαν τις επόμενες ημέρες και ορισμένοι μάλιστα νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται ακόμη και σήμερα. Ένας από αυτούς και ο Κώστας Μάρκου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, ο οποίος βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου, όντας ήδη θετικός στον κορονοϊό, χωρίς –όπως λέει- να το γνωρίζει εκείνη την ημέρα.

«Η έξαρση ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου. Είναι φύσει αδύνατον να γίνει ένας γάμος την Κυριακή και τη Δευτέρα να προκύψουν όλα αυτά τα κρούσματα. Σίγουρα συνέβαλλε στην μετέπειτα πορεία της πανδημίας, ωστόσο δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτός ήταν ο βασικός λόγος απ’ όπου ξεκίνησαν όλα» λέει ο αντιδήμαρχος στο NEWS 24/7, υποστηρίζοντας πως άκουσε να συζητείται ένα γλέντι στο σπίτι της νύφης, μερικές ημέρες πριν, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να γνωρίζει κάτι.

“Οι 9 από τους 12 στις ΜΕΘ της Λαμίας προέρχονται από τη Μαλεσίνα”

Πάντως, την Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά τον γάμο, στα rapid test που έγιναν στον Δήμο Λοκρών, εντοπίστηκαν 11 νέα κρούσματα, τα οποία προστέθηκαν στα 20 που ήταν ήδη ενεργά, ενώ ακόμη 19 κάτοικοι της Μαλεσίνας εντοπίστηκαν εκείνη την ημέρα θετικοί στα τεστ που έγιναν στις γειτονικές Λιβανάτες και στο Μαρτίνο. Τέλος και στις εγκαταστάσεις τις ΛΑΡΚΟ, κάτοικοι της πόλης διαπίστωναν πως έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Η κατάσταση πλέον είχε ξεφύγει από τον έλεγχο. Την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου προστέθηκαν ακόμη 35 κρούσματα και οι επόμενες ημέρες ανέβαζαν διαρκώς τον αριθμό. Η Μαλεσίνα πλέον αντιμετώπιζε τις συνέπειες όσων προηγήθηκαν.

Σήμερα, μέσα Μαρτίου, από τις 12 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το νοσοκομείο Λαμίας, στις 9 νοσηλεύονται κάτοικοι της Μαλεσίνας, ενώ οι άλλες τρεις είναι επίσης κατειλημμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, περισσότερα από τα 2/3 όσων εισέρχονται μολυσμένοι από την νόσο της covid-19 προέρχονται από την πόλη που τον προηγούμενο μήνα αψηφούσε τα μέτρα, κάτι που έχει οδηγήσει το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας πλέον στα όρια της πληρότητάς του. «Εάν δεν υπήρχε η έκρηξη σε εκείνη την περιοχή τον Φεβρουάριο, η Φθιώτιδα δεν θα είχε μπει σε βαθύ κόκκινο. Είχαμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο με πολύ λίγα νέα περιστατικά» λένε στο NEWS 24/7 πηγές του νοσοκομείου.

Ασυνεννοησία και χαλαρότητα μέχρι σήμερα

Στο μπλόκο της αστυνομίας στην είσοδο της Μαλεσίνας, φαίνεται μέχρι και σήμερα η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα μέτρα, αφού οι απόψεις για το αν επιτρέπεται η όχι η είσοδος των δημοσιογράφων στην πόλη, διίστανται. Χαρακτηριστικά, κατά την είσοδό μας στην πόλη, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα επιδεικνύοντας την δημοσιογραφική ταυτότητα, ωστόσο, φεύγοντας, το βράδυ πια, οι αστυνομικοί απόρησαν με το γεγονός πως μας επετράπη να περάσουμε τον αστυνομικό φραγμό.

Όπως μάθαμε αργότερα, η είσοδος αυτές τις εβδομάδες επιτρέπεται μόνο σε προμηθευτές καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, ενώ ακόμη και τα οχήματα των γραφείων τελετών που φτάνουν από το νοσοκομείο της Λαμίας, φέρνοντας τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν από τη νόσο, δεν περνούν μέσα. Οι σοροί, μεταφέρονται σε άλλο όχημα που φτάνει μέχρι την έξοδο της πόλης.

Χαρακτηριστικά, κατά την είσοδό μας στην πόλη, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα επιδεικνύοντας την δημοσιογραφική ταυτότητα, ωστόσο, φεύγοντας, το βράδυ πια, οι αστυνομικοί απόρησαν με το γεγονός πως μας επετράπη να περάσουμε τον αστυνομικό φραγμό.

Οι κάτοικοι αντιπαρατίθενται για το ποιό ήταν το γεγονός που οδήγησε στην έξαρση της πανδημίας στην περιοχή, σχεδόν όλοι όμως, συμφωνούν πως η τήρηση των μέτρων ήταν τουλάχιστον ελλιπής τους περασμένους μήνες, αφού ούτε καν η μάσκα δεν θεωρούταν απαραίτητη για τους περισσότερους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, πριν διαπιστωθεί το μέγεθος της έξαρσης του ιού, ορισμένοι είχαν θεωρήσει καλή ιδέα να μεταβούν στη Λιβαδειά για να κάνουν rapid test, με αποτέλεσμα να χρεωθούν κρούσματα στην πόλη της Βοιωτίας και εκείνοι να επιστρέψουν στην Μαλεσίνα χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές για το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι της πόλης, επιρρίπτουν ευθύνες και στον κρατικό μηχανισμό, τονίζοντας πως «Από την στιγμή που έρχεται ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και εντοπίζει κρούσματα, μεσολαβούν περίπου 5 ή 6 ημέρες μέχρι να σταλούν τα αποτελέσματα στην Πολιτική Προστασία και από εκεί στην Αστυνομία. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία».

Όσο πάντως οι συζητήσεις για το τι έφταιξε συνεχίζονται, ο χρόνος δεν γίνεται να γυρίσει πίσω. Οι ολιγωρίες κατοίκων, αιρετών και κρατικού μηχανισμού, οδήγησαν την πόλη της Φθιώτιδας να θρηνεί τον έκτο της νεκρό μόλις πριν από μερικές ώρες, καθώς μια 81χρονη ήταν το τελευταίο θύμα, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα