Οδοιπορικό στο Μιλάνο λίγα 24ωρα μετά τα σοβαρά επεισόδια

Οδοιπορικό στο Μιλάνο λίγα 24ωρα μετά τα σοβαρά επεισόδια

Το NEWS 247 στην Ιταλία. Δεκάδες προσαγωγές μετά τα επεισόδια στο Μιλάνο. Σταδιακά επανέρχεται η ηρεμία μετά την επεισοδιακή διεθνή έκθεση Expo2015. Τι λένε οι κάτοικοι (Pics)

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την επεισοδιακή έκθεση Expo2015 που έγινε στόχος ομάδας ταραχοποιών (την Παρασκευή) και το NEWS 247 βρίσκεται στην ιταλική πόλη για να σάς μεταφέρει την ατμόσφαιρα, αλλά και το τι λένε οι κάτοικοι, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που αμαύρωσαν το διεθνή θεσμό.

Πενήντα περίπου άτομα προσήχθησαν στο γενική ασφάλεια του Μιλάνο, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, στα οποία απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της διατάραξης της ειρήνης και φθοράς ξένης περιουσίας.

Οι διαδηλωτές ανήκουν στην αντικαπιταλιστική ομάδα μπλακ μπλοκ που εναντιώνεται στη διοργάνωση της έκθεσης. Δεν είναι λίγοι οι Μιλανέζοι που φαίνεται να διαφωνούν με τη διοργάνωση, αφού όπως λένε απασχολεί εργαζομένους για ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς -της τάξης των 700 ευρώ – ενώ η πόλη δεν φαίνεται να έχει να εισπράξει κάποιο σημαντικό όφελος από τους 6 μήνες που η Expo2015 θα είναι σε λειτουργία.

Η πόλη είναι σε ένταση μας αναφέρει εργαζόμενος σε καφέ στην περιοχή. Θα χρειαστούν δυο με τρεις εβδομάδες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η κίνηση στην οδό Καρντούτσι, κοντά στο σταθμό του μέτρο Καντόρνα διεξάγεται κανονικά, με έντονη παρόλα αυτά την παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού.

 

Τα συνθήματα στους τοίχους και οι σπασμένες βιτρίνες μαρτυρούν το χάος που επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής.

“Όχι στην Έκθεση” και “η Έκθεση σημαίνει χρέος” ήταν τα συνθήματα που συναντήσαμε περισσότερο στο δρόμο. Βασικότεροι στόχοι των αντιεξουσιαστών οι τράπεζες που μετρούν σήμερα τις ζημίες τους. “Κοιμηθείτε, κοιμηθείτε τη μέρα που θα θέλετε να ξυπνήσετε θα είστε νεκροί” λέει άλλου στο γκράφιτι, αλλά και ο “Ρεντσι είναι μαφιόζος”.

 

Οι ζημιές στη γύρω περιοχή υπολογίζεται πως ξεπερνούν το 1,5 εκατ ευρώ. “Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο” μου αναφέρει ο Μιλανεζος που κάθεται δίπλα μου στο μέτρο και διαβάζει για τα γεγονότα στο ταμπλέτ του. “Όπου κι αν γινόταν η έκθεση θα μαζεύονταν ακραίοι αναρχικοί από όλη την Ευρώπη να δημιουργήσουν επεισόδια. Ήθελαν να χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους, όπως τράπεζες”, συμπληρώνει.

 

Έξω από την πόλη, στο Fierraοκ Milano, σημείο όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση τίποτα δεν προδίδει την έκταση των επεισοδίων στο κέντρο της πόλης. Στον τερματικό σταθμό του μέτρο που οδηγεί στην έκθεση δεκάδες αστυνομικοί και άνθρωποι της πολιτικής προστασίας φροντίζουν ώστε όλα να διεξαχθούν ομαλά ” Δεν βρίσκονται εδώ για τα χθεσινά γεγονότα. Έτσι κι αλλιώς προβλεπόταν η παρουσία τους”. Μου λέει ο υπεύθυνος του μέτρο. “Δεν νομίζω να έχουμε και πάλι επεισόδια” συμπληρώνει “αν και στην Ιταλία δεν έχουμε ισχυρούς νόμους και οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι τη Δεύτερα”.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Ρεντσι δήλωσε πως τα όργανα της τάξης έκαναν σωστά τη δουλεία τους για την διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και δήλωσε βέβαιος πως η ιταλική κοινή γνώμη ξέρει καλά τι συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος για όσα συνέβησαν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα