Βόρεια Μακεδονία: Τα κιτς αγάλματα του Γκρούεφσκι είναι πάντα στη θέση τους

Βόρεια Μακεδονία: Τα κιτς αγάλματα του Γκρούεφσκι είναι πάντα στη θέση τους
Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια news247.gr

Το να απομακρύνει η κυβέρνηση Ζάεφ τα κιτς αγάλματα από το κέντρο των Σκοπίων δεν είναι μία απλή υπόθεση. Γι' αυτό και αυτά στέκουν ακόμη στη θέση τους.

Αποστολή του News 24/7 στην Βόρεια Μακεδονία

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζάεφ καταβάλλει προσπάθειες για να εφαρμοστεί στο έπακρο η Συμφωνία των Πρεσπών και να απαλλαχθεί η Βόρεια Μακεδονία από το ατελείωτο κιτς της εποχής Γκρουέφσκι.

Είναι όμως επίσης γεγονός ότι αυτό δεν είναι περίπατος στο πάρκο. Μπορεί το αεροδρόμιο να άλλαξε όνομα, μπορεί οι πινακίδες και οι ταμπέλες επίσης να άλλαξαν, αλλά τα θεόρατα αγάλματα των αρχαίων Μακεδόνων στέκουν ακόμη στο κέντρο των Σκοπίων θυμίζοντας σε όλους τι είδους αισθητικά εγκλήματα μπορεί να κάνει ο εθνικισμός.

Ο Φίλιππος με το δεξί χέρι απλωμένο, ο Αλέξανδρος πάνω στο Βουκεφάλα (ο οποίος κατασκευάστηκε χωρίς…πέος), η Ολυμπιάδα που κρατά στα χέρια της τον μικρό Αλέξανδρο είναι πάντα εκεί.

Τα αγάλματα της εποχής Γκρουέφσκι παραμένουν στη θέση τους news247.gr

Δίπλα τους υπάρχουν τα αγάλματα του… Κυρίλλου και του Μεθόδιου. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ξόδεψε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων όχι μόνο για τα αγάλματα αλλά γενικά για να αλλάξει την εικόνα του κέντρου της πόλης επί το…. “εθνικιστικότερο” και να καλλιεργήσει “αρχαιομακεδονική” συνείδηση στο πόπολο.

Τελεσίδικη απόφαση η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει πάρει. Πρέπει σίγουρα να τα απομακρύνει αλλά το κόστος είναι επίσης δυσβάστακτο για μία χώρα όπως η Βόρεια Μακεδονία που πασχίζει να διαβεί δρόμους οικονομικής ανάπτυξης.

Τα αγάλματα της εποχής Γκρουέφσκι παραμένουν στη θέση τους news247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα