“Φαβορί” ο Κ. Χατζηδάκης για ΥΠΕΞ σε κυβέρνηση Κυριάκου

“Φαβορί” ο Κ. Χατζηδάκης για ΥΠΕΞ σε κυβέρνηση Κυριάκου
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης Eurokinissi

Γιατί υποχωρεί η υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά. Αουτσάιντερ για το ΥΠΕΞ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που αρχικά προορίζεται για αναπληρωτής υπουργός ή για επικεφαλής άλλου υπουργείου εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές. Για υφυπουργός Εξωτερικών ή προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος. Η “σφαγή” για το υπουργείο Άμυνας

“Πληροφοριοδότες” των “Παιχνιδιών Εξουσίας” στα υψηλότερα κλιμάκια της οδού Πειραιώς επιμένουν -ίσως και υπερβάλλοντας- πως εάν σε κάποιον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει “σήμα” για τη θέση που θα έχει σε μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ (εφόσον βεβαίως η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές) αυτός είναι ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ένας εκ των δυο αντιπροέδρων του κόμματος (ο Άδωνις Γεωργιάδης ακούγεται κατ’ αρχήν για το υπουργείο Ενέργειας), σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι το ακλόνητο φαβορί για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ίσως παραξενέψει πολλούς, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης ασχολείται έως τώρα πρωτίστως με θέματα οικονομίας, βιομηχανίας και ενέργειας. Είναι όμως “ανοιχτός” στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι ευρωπαϊστής και βρίσκεται απέναντι στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, ενώ έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Προέδρου του κόμματος, εκτιμάται δε ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη “μετατόπιση” που θα χρειαστεί η ΝΔ να πραγματοποιήσει στα εθνικά θέματα σε σχέση με τις θέσεις που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, πάντως, πολλοί πιστεύουν πως θα αδικηθεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που προορίζεται, πάντως, τουλάχιστον για αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ή επικεφαλής σε κάποιο άλλο υπουργείο.

Μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, αποτελεί η υποχώρηση των πιθανοτήτων που διατηρούσε για τη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε τυχόν κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και εκ των πλέον στενών συνεργατών του Ζ. Κ. Γιούνκερ. Οι πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας” επιμένουν πως ο Μ. Σχοινάς πληρώνει τη θετική θέση που έλαβε -έστω και ως εκπρόσωπος της ΕΕ- στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν αποκλείεται όμως, να χρησιμοποιηθεί σε άλλο υπουργικό θώκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στον Μ. Σχοινά προτάθηκε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, κάτι που όμως ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να γίνει, αφού δεδομένη και δημοσίως ομολογημένη είναι η απόφασή του να αποχωρήσει από την Κομισιόν μαζί με τον προϊστάμενό του, τον Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Ο Άγγελος Συρίγος, επίσης, προορίζεται για υφυπουργός Εξωτερικών ή -εναλλακτικά- θα οδεύσει

προς το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής.

Στο παρασκήνιο, τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η διαμάχη των Βασίλη Κικίλια και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το υπουργείο Άμυνας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, να μην έχει ανοίξει και εκεί τα χαρτιά του για το τι θα πράξει σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version