Έτοιμα όλα τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός

Έτοιμα όλα τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος Eurokinissi

Ο ίδιος αποκλειστικά θα επιλέξει τι εκλογικό σύστημα θα προκρίνει και το χρόνο που θα το φέρει προς ψήφιση. Ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος έχει έτοιμα όλα τα πιθανά εκλογικά συστήματα

Η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, με άγνωστη μέχρι τώρα την κατάληξη, ασφαλώς και επηρεάζει, αλλά και πιθανόν αναστέλλει, για λίγο ή όχι ουδείς ακόμα γνωρίζει, τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες.

Το βέβαιον είναι πως μετά την επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός θα έχει να αποφασίσει και για τον εκλογικό νόμο που θα επιλέξει, προκειμένου “να κάψει ακόμα και με διπλές εκλογές” όπως συνηθίζει να λέει την απλή αναλογική.

Ο χρόνος που θα επιλέξει προκειμένου να φέρει το νέο εκλογικό σύστημα στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές πως συνδέεται ευθέως με το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης. Ουδείς, μάλιστα, ούτε οι πλέον στενοί του συνεργάτες γνωρίζουν πότε θα αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, ούτε τι εκλογικό νόμο θα επιλέξει, καθώς, πολύ πιθανότατα, ούτε ο  ίδιος γνωρίζει ακόμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, έχει ήδη έτοιμες όλες τις παραλλαγές του εκλογικού συστήματος που πιθανόν θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, ώστε να είναι όλα έτοιμα όποτε και αν χρειαστούν. Με το πιθανότερο σενάριο, πάντως, να είναι ένας εκλογικός νόμος που θα δίνει λίγο μικρότερο μπόνους από το σημερινό των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά που θα επιτρέπει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές από το πρώτο κόμμα.

Νεότερα, όμως, επ’ αυτού, σε επόμενο ρεπορτάζ…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα