Γιατί η πρόβλεψη του Γιάννη Στουρνάρα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη-Κάποιοι μιλούν ήδη για ύφεση από 2% έως και 5%!

Γιατί η πρόβλεψη του Γιάννη Στουρνάρα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη-Κάποιοι μιλούν ήδη για ύφεση από 2% έως και 5%!
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας Eurokinissi

Τουρισμός, εξαγωγές, ναυτιλία, η λεγόμενη εξωστρεφής οικονομία, πάνω στην οποία στηρίζεται το ΑΕΠ της χώρας, καταρρέει ή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το γεγονός ότι η ύφεση θα είναι παγκόσμια, καθιστά πολύ πιο δύσκολή την "επόμενη ημέρα"!

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προέβλεψε μηδενική ανάπτυξη για το 2020, αναθεωρώντας, όπως ήταν φυσικό, τις προ κορονοϊού απόψεις του, αλλά προσθέτοντας ότι αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει ταχεία αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και οι πλέον αισιόδοξοι ήδη οικονομολόγοι, πάντως, εκτιμούν πως η μηδενική ανάπτυξη για φέτος είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός! «Θα είμαστε τυχεροί αν πιάσουμε 0% ανάπτυξη», δήλωσε στο Mega ο Π. Τσακλόγλου, εκ των στενότερων συνεργατών του Γιάννη Στουρνάρα. Πολλοί πλέον αναλυτές κάνουν λόγο για ύφεση από 2-5%, με τους πιο απαισιόδοξους να μιλούν και για περισσότερο εφιαλτικά μεγέθη, όπως πχ 8%!

Η διάρκεια της πανδημίας θα κρίνει πολλά, όμως όλοι θεωρούν βέβαιον αυτό που και τα «Παιχνίδια Εξουσίας» εδώ και ημέρες επισημαίνουν, πως οδεύουμε σε μια παγκόσμια ύφεση, το ακριβές μέγεθος της οποίας δεν γνωρίζει κανένας. Ύφεση είναι βέβαιον πως θα σημειώσει και η οικονομία της ευρωζώνης, καθώς ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ατμομηχανή της Ευρώπης, η Γερμανία, αλλά και οι οικονομίες των μεγαλύτερων χωρών της, όπως της Γαλλίας και πρωτίστως της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ήδη, οι προβλέψεις των αρμοδίων, κάνουν λόγο για ύφεση στην ΕΕ 2-5%, όταν πριν μερικές εβδομάδες μιλούσαν για ανάπτυξη 1,4%, ενώ κανείς δεν αποκλείει να χρειαστεί να αναθεωρήσουν εκ νέου και προς το αρνητικότερο  τις προβλέψεις τους!

Στη χώρα μας καταρρέει λόγω της κρίσης που δημιουργεί ο κορονοϊός η λεγόμενη «εξωστρεφής οικονομία», πρωτίστως ο τουρισμός και οι εξαγωγές και δευτερευόντως η ναυτιλία, καθώς οι ναύλοι, με επίκεντρο την Κίνα, έχουν πέσει πολύ χαμηλά, οι προβλέψεις γίνονται όλο και περισσότερο δυσοίωνες.. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η εξωστρεφής οικονομία συμβάλλει έως στη διαμόρφωση σχεδόν του μισού ΑΕΠ της χώρας!  Και μπορεί να θεωρείται ότι η ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, από τη στιγμή που αυτή δεν θα είναι άπαξ, να εκτιμάται ότι θωρακίζει το κόστος δανεισμού, όμως πολλοί οικονομολόγοι τονίζουν πως εκείνο που μπορεί να διαφυλαχθεί πλέον είναι η μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική.

Τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέα μέτρα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της φοράς των πραγμάτων, η οποία όμως είναι πάρα πολύ δύσκολη- με την αντιπολίτευση, μάλιστα, να επιμένει ήδη πως το συνολικό πακέτο της των δέκα δισ. είναι ανεπαρκές…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα