Μάχη του Περισσού να μην περάσουν οι διατάξεις Βρούτση για την απεργία

Μάχη του Περισσού να μην περάσουν οι διατάξεις Βρούτση για την απεργία
Τα γραφεία του Κομουνιστικού Κόμματος στον Περισσό Eurokinissi

“Ενισχύεται το ήδη τεράστιο οπλοστάσιο ενάντια στις απεργίες” τονίζουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σημειώνοντας με νόημα πως η νέα κυβέρνηση αξιοποιεί το νόμο του Γενάρη του 2018 που ψήφισαν μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις εναντίον της κατάργησης του ασύλου το ΚΚΕ ανοίγει μέτωπο με την κυβέρνηση για τις αλλαγές που εξήγγειλε στον συνδικαλιστικό νόμο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο Περισσός θεωρεί ότι η θεσμοθέτηση “ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όλων των εργαζομένων” για την κήρυξη μιας απεργίας και το απαιτούμενο ποσοστό υπερψήφισής της, καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την προκήρυξη απεργίας στο πρωτοβάθμιο σωματείο. Με την “ηλεκτρονική ψηφοφορία”, μάλιστα, θεωρεί πως βάλλονται οι ίδιες οι ζωντανές, συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, ενώ αρνητικός είναι και στο “ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών”.

Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ αναμένεται να προχωρήσουν σε σημαντικές αντιδράσεις για το θέμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ιδίως σε περίπτωση που ο υπουργός Εργασίας θελήσει να φέρει τα σχετικά μέτρα στη Βουλή, πολύ περισσότερο καθώς υποψιάζεται ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναφέρει τη θέση που είχε υποστηρίξει όταν η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου έφερε τροποποιήσεις στο συνδικαλιστικό νόμο στην προηγούμενη Βουλή, προκειμένου για την κήρυξη απεργίας να είναι απαραίτητη “η σύμφωνα γνώμη από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών” του σωματείου.

Οι αντιδράσεις του ΚΚΕ για την κατάργηση του ασύλου και τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, σε πολιτικό επίπεδο, δείχνουν πως ο Περισσός θα κλιμακώσει με το καλημέρα τις αντιδράσεις του προς τη νέα κυβέρνηση, χωρίς όμως να βγάλει από το στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του τονίζουν με νόημα πως με τις προτάσεις Βρούτση “ενισχύεται το ήδη τεράστιο οπλοστάσιο απέναντι στις απεργίες”, ενώ υπογραμμίζουν πως οι διατάξεις του νέου υπουργού έρχονται “πάνω στο έδαφος της απεργοκτόνας διάταξης Αχτσιόγλου”, του νόμου δηλαδή που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2018. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι όσο περνά ο χρόνος και η νέα κυβέρνηση αποκτά όλο και μεγαλύτερο παρελθόν, τόσο θα αυξάνεται η αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τόσο θα δυσκολεύεται να υποστηριχθεί ότι “το ίδιο είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ”- ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα στελέχη του Περισσού…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα