Και οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ προτείνει η Κύπρος για την Τουρκία

Και οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ προτείνει η Κύπρος για την Τουρκία
AP

Στο τραπέζι και η τελωνειακή ένωση. Πρώτος στόχος να μην προχωρήσει η Τουρκία στη γεώτρηση, δεύτερος στόχος να μην προχωρήσει σε νέα γεώτρηση.

Και οικονομικές κυρώσεις ζητά η Λευκωσία για την Άγκυρα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυπριακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πιέσεων προς την Άγκυρα, ζητά από χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και αποτελούν τους μεγαλύτερους επενδυτές στην χώρα αυτή, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, να ασκήσουν οικονομικές πιέσεις προς την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η οικονομία της Τουρκίας, άλλωστε, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και εκτιμάται ότι οι πιέσεις από τους μεγάλους επενδυτές μπορεί να έχουν αποτελέσματα.

Στο τραπέζι είναι και η αναστολή των διεργασιών για τη νέα τελωνειακή ένωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, πλην όμως θεωρείται ότι ελάχιστα θα πίεζε την Άγκυρα αυτή τη στιγμή, όπως ελάχιστα θα πίεζε και η μη απόδοση των προενταξιακών κονδυλίων, καθώς δεν θα είχαν άμεσες οικονομικές συνέπειες για την Άγκυρα.

Τυχόν υιοθέτηση των κυρώσεων αυτών, σε συνδυασμό και με τη μετατροπή του εντάλματος σύλληψης κατά του πληρώματος των τουρκικών σκαφών που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ σε «ευρωπαϊκό», μετατρέπει την Τουρκία σε «κράτος-παρία» της διεθνούς σκηνής και έχει, συνεπώς, ενδιαφέρον εάν η Ευρώπη θα δεχθεί τις προτάσεις αυτές…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, ΑΟΖ, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας: Στην ατζέντα οι τουρκικές προκλήσεις και το προσφυγικό

Αποστολάκης για Τουρκία: Προασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας

Σκηνικό έντασης στην ΑΟΖ στήνει η Τουρκία: Έστειλε 10 πολεμικά πλοία για τον "Πορθητή"

Δεύτερο γεωτρύπανο στέλνει η Τουρκία μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου

SHARE:

24Media Network