Τα όσα ανησυχητικά συνέβησαν σε Λέσβο και Χίο κατά την “απόβαση των ΜΑΤ”

Τα όσα ανησυχητικά συνέβησαν σε Λέσβο και Χίο κατά την “απόβαση των ΜΑΤ”
Πρόσφυγες στην σκάλα της Συκαμιάς στην Λέσβο Eurokinissi

Η πολιορκία... στρατοπέδων, η διαφορετική συμπεριφορά των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, η κόντρα λιμενικών-αστυνομικών και τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που ακολουθήθηκαν…

Προβληματιστήκαμε πολύ για το εάν θα πρέπει να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα στα «Παιχνίδια Εξουσίας» σήμερα που η ατζέντα έχει (;) αλλάξει, αλλά και που στα σύνορα η χώρα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν-και απαντήσαμε θετικά!

Πρώτον, γιατί το είχαμε προαναγγείλει. Δεύτερον, επειδή τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έστω και υπό άλλες συνθήκες, το πρόβλημα, με την υπερφόρτωσή τους και την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησής τους. Και τρίτον, επειδή μια ευνομούμενη πολιτεία όχι απλώς δεν φοβάται και δεν διστάζει να αναδείξει τα προβλήματα που ανακύπτουν, αλλά το επιδιώκει- άλλωστε, «εθνικόν το αληθές» που έγραφε και ο μεγάλος μας ποιητής.

Τι είναι λοιπόν αυτά που έγιναν σε Λέσβο και Χίο και καθυστερήσαμε σχετικά να αναδείξουμε, επαναλαμβάνοντας πως το News 24/7, κόντρα πολλές φορές στο κύμα, επεδίωξε μια σφαιρική κάλυψη των γεγονότων, χωρίς να αποκρύπτει τίποτε και χωρίς να μεγιστοποιεί επίσης τίποτε;

Οι ακροδεξιοί που εκμεταλλεύτηκαν τη βία και ανασυντάχτηκαν: Η συμμετοχή των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου στις κινητοποιήσεις συνέβαλε αρχικά να μην υιοθετηθούν ακραία και αντιρατσιστικά αιτήματα και συνθήματα, παρότι το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που ευνοεί τις συνθήκες για κάτι τέτοιο. Οι ακροδεξιοί, όμως, εκμεταλλεύτηκαν την πρωτοφανή βία των δυνάμεων ασφαλείας που κατά τα λοιπά ήταν επιφορτισμένα με την τήρηση της τάξης και σε δεύτερη φάση-όπως δείχνουν τα όσα ακολούθησαν- ανέκτησαν την λεγόμενη «κυριαρχία των δρόμων»! Πολύ περισσότερο καθώς πλέον εισαγγελείς και επιβολή της τάξης δείχνουν να απουσιάζουν ,κυρίως από τους δρόμους της Λέσβου!

Η πολιορκία… στρατοπέδων: Σε μια περιοχή πρώτης γραμμής, σε περίοδο που η ένταση με την Τουρκία χτυπάει κόκκινο, είναι πρωτοφανές να πολιορκούνται στρατόπεδα(!) από εξαγριωμένους κατοίκους επειδή μέσα σε αυτά διανυκτέρευαν οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης! Η δε χρησιμοποίηση του στρατού για να αντιμετωπιστούν και να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων, είναι ένα ακόμα μεγάλο λάθος! Ο στρατός -παντού και στα νησιά- πρέπει να στέκεται απλώς στο πλευρό των πολιτών, ώστε η ενότητα και η ομοψυχία να επιτυγχάνεται και όχι να στρέφεται εναντίον τους, με οποιαδήποτε μορφή και σε οποιαδήποτε έκταση και ένταση!

Η διαφορετική στάση των σωμάτων ασφαλείας των νησιών: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν διαψεύστηκαν, υπήρξαν αναφορές ότι η τοπική αστυνομική δύναμη δεν έστελνε περιπολικά να μεταφέρουν όσους κατοίκους συλλαμβάνονταν, η Πυροσβεστική δεν έδινε νερό για τον «Αίαντα», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιχειρήσει κοκ. Γνωρίζοντας, προφανώς, την κατάσταση, η ηγεσία ανέθεσε την ευθύνη της επιχείρησης στον ίδιο τον αρχηγό των ΜΑΤ, που εγκαταστάθηκε στη Λέσβο!

Τα ερωτήματα για την αντιπαράθεση λιμενικών και ΜΑΤ: Ο επικεφαλής των συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ έκανε δήλωση ότι οι λιμενικοί κατά την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την επιστροφή τους στην Αθήνα, τους έκαναν άσεμνες χειρονομίες, Το Λιμενικό διέψευσε. Όποια και αν είναι η αλήθεια, που θα πρέπει να αναζητηθεί και να εξευρεθεί, το θέμα είναι αρκετά σοβαρό!

Η διαφορετική αντιμετώπιση των παραβατών: 3500 διαδηλωτές πολιόρκησαν το ΑΤ Χίου, όταν συνελήφθησαν ορισμένοι από τους κατοίκους που έδειραν τα …ΜΑΤ στο ξενοδοχείο που κοιμόταν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βγει και να συνομιλήσει μαζί τους ο τοπικός Διοικητής, αλλά να μην σταματούν την πολιορκία μέχρι την απελευθέρωσή τους, αφού προηγουμένως ορίστηκε δικάσιμος, με πολύ βαριές κατηγορίες. Την ίδια στιγμή για τις αγριότητες των ΜΑΤ έχει διαταχθεί απλώς ΕΔΕ και όλοι παραμένουν στη θέση τους, ακόμα και αυτοί που είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού και που είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και να φάνε ξύλο τα ΜΑΤ εκεί που διέμεναν.

Αυτά- και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα