Προς διάλυση το κόμμα των "Τσάμηδων" στην Αλβανία

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα AP

Γιατί ο Ράμα του επέφερε μεγάλο χτύπημα και γιατί πλέον όσοι απέμειναν συνεργάζονται με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Μελετώντας τον Τύπο άλλων χωρών καμιά φορά βρίσκεις …μεγάλες ειδήσεις.

Στην Αλβανία π.χ., η κυριακάτικη μικρής κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα  SOT - ΣΟΤ, σε μακροσκελές δημοσίευμα με τον τίτλο "Αλλεπάληλες αποτυχίες του Ιντρίζι, τον εγκαταλείπουν όλοι", σημειώνει ότι ο Σπετίμ Ιντρίζι, πρόεδρος του κόμματος των "τσάμηδων" PDIU, μπορεί να χαρακτηρισθεί σήμερα ως ο πιο αποτυχημένος Αλβανός πολιτικός, μολονότι το κόμμα του πήρε πέρυσι τρεις έδρες, ο ίδιος δεν αναδείχθηκε βουλευτής.

Τώρα όμως, συνεχίζει, ο Ιντρίζι δεν έχει κανέναν βουλευτή, βγήκαν ανεξάρτητοι, στην ουσία στηρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Έντι Ράμα. Τον Ιντρίζι, συνεχίζει η εφημερίδα, τον εγκαταλείπουν και οι αιρετοί που το κόμμα του είχε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δήμαρχος μικρής πόλης, την οποία η εφημερίδα δεν κατονομάζει, στις επόμενες εκλογές δεν θα κατέβει υποψήφιος των τσάμηδων αλλά του Δημοκρατικού Κόμματος. Αρκετά μέλη Δημοτικών Συμβουλίων σε ορισμένους Δήμους, τα οποία πρόσκεινται στο  PDIU,  γράφει η εφημερίδα, εγκαταλείπουν αυτό το κόμμα. Ο Ιντρίζι, συνεχίζει, απέτυχε και με το ΄΄τσάμικο΄΄, την υπεράσπιση και την επίλυση του οποίου ζητά μέσα από τηλεοπτικά ντιμπέϊτ, δεν έχει ούτε πρόγραμμα, ούτε αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυσή του.

Ο πρώην βουλευτής του  PDIU  και σήμερα ανεξάρτητος Ντριτάν Μπίτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατηγορεί τον Ιντρίζι ότι συμμάχησε με το Δημοκρατικό Κόμμα για προσωπικά συμφέροντα, προδίδοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο πρώην βουλευτής του  PDIU  Ακιφ Ρακίπι, συνεχίζει η εφημερίδα, κατηγόρησε τον Ιντρίζι ότι είναι τεμπέλης, δεν δουλεύει, φέρει την όλη ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος, πρέπει να παραιτηθεί. Ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου "τσαμουριά"  Αμπάζ Χάντο, γράφει η εφημερίδα, κατηγορεί τον Ιντρίζι ως αυθάδη  που γέμισε το κόμμα με μισθοφόρους.

 Τέλος, η βουλευτής του ίδιου κόμματος, σήμερα ανεξάρτητη, Ελενα Τζίνα, κατηγορεί τον Ιντρίζι ότι "έκλεισε την πόρτα  του κόμματος για τους βουλευτές του"

Όπως όλα δείχνουν ο Έντι Ράμα θέλησε να διεμβολίσει το κόμμα των "Τσάμηδων" γιατί έλαβε από την Αθήνα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των δυο ΥΠΕΞ σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο ελληνοαλβανικός διάλογος όσο τα Τίρανα θέτουν στο τραπέζι το συγκεκριμένο θέμα. Αποτέλεσμα ήταν η ηγεσία των "Τσάμηδων"- που πολλοί υποστηρίζουν, όχι χωρίς ενδείξεις ότι χρηματοδοτείται από την Άγκυρα- να συνεργαστούν με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

SHARE:

24Media Network