Σημαντική σύνοδος των χωρών των Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Φεβρουαρίου

Σημαντική σύνοδος των χωρών των Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Φεβρουαρίου
Ο Λευκός Πύργος MotionTeam

Ενόψει της διεξαγωγής της συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, που διοργανώνει η κροατική προεδρία. Τα προσεχή ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό

Μπορεί η ελληνική εξωτερική πολιτική να είναι προσανατολισμένη στα ελληνοτουρκικά και στην ένταση που δημιουργεί η Τουρκία, ωστόσο δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια και για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, από τη στιγμή που και η νέα κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και εφαρμόζει πλήρως και δημιουργικά την συμφωνία των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η σύνοδος των βαλκανικών χωρών που είναι χώρες-μέλη της ΕΕ ή υπό ένταξη χώρες (όλες δηλαδή οι χώρες της χερσονήσου) που αποφάσισε να διοργανώσει η χώρα μας. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που επί κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη ξεκίνησε το 2003 η στρατηγική της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Νίκος Δένδιας, άλλωστε, έχει κάνει επιτυχώς όλη την προετοιμασία, καθώς η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ελλάδας.

Η σύνοδος των βαλκανικών χωρών, μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραβρεθούν και κορυφαίοι παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών, πραγματοποιείται και ενόψει της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων που προγραμματίζει στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο η κροατική προεδρία, με ειδικό στόχο τη λήψη θετικής απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βορείου Μακεδονίας και της Αλβανίας με τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, έντονη εξακολουθεί να είναι η δραστηριότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό, τόσο για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τα ευρωπαϊκά, όσο και για την οικονομία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψη την Κυριακή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, την Δευτέρα θα επισκεφθεί το Άμπου Ντάμπι, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στο Μόναχο, για ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο για θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας.

Στις 20 Φεβρουαρίου, επίσης, θα λάβει μέρος σε μια πολύ κρίσιμη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με θέμα τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα κριθεί και το τι ποσό θα λαμβάνει το επόμενο διάστημα και η χώρα μας. Στις 9 Μαρτίου, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί και με την Άγγελα Μέρκελ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα