Στις 3 Οκτωβρίου η ακρόαση του Μαργαρίτη Σχοινά στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις 3 Οκτωβρίου η ακρόαση του Μαργαρίτη Σχοινά στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς Alexandros Michailidis / SOOC

Τι γίνεται με το όνομα του χαρτοφυλακίου του έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν. Ποιοι υποψήφιοι Επίτροποι ενδέχεται να θυσιαστούν από την Πρόεδρο της Κομισιόν και γιατί σε αυτούς τους δυο δεν θα είναι ο Ούγγρος που επέλεξε ο Όρμπαν.

Χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα ο ίδιος, παρά τα προβλήματα που επιφέρει ο τίτλος που επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο του η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο η ακρόαση του έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Η ακρόαση του έλληνα Επιτρόπου από το Ευρωκοινοβούλιο γίνεται την προσεχή Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, είναι τόση δε η αποδοχή του που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να την εκμεταλλευτεί, επιδιώκοντας να δώσει εξηγήσεις για το όνομα του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά και όχι για να το αλλάξει. Η λογική της; “Μα ο Μ. Σχοινάς μπορεί να εφαρμόσει αντιμεταναστευτική πολιτική;”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν από τις Βρυξέλλες τα “Παιχνίδια Εξουσίας” δυο τουλάχιστον υποψήφιοι Επίτροποι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα και να μην συμπεριλαμβάνονται στην τελική σύνθεση της Κομισιόν, που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωκοινοβούλιο, στις 23 Οκτωβρίου.

Σε αυτούς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα περιλαμβάνεται ο Ούγγρος Επίτροπος Λάσλο Τροτσάνι, που είναι αρμόδιος για τους τομείς γειτνίασης και διεύρυνσης, παρότι ως υπουργός Δικαιοσύνης στη χώρα του είχε πρωταγωνιστήσει στην επίθεση της κυβέρνησης Όρμπαν κατά της Δικαιοσύνης, καθώς στο παρασκήνιο έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και άλλων δυνάμεων.

Αντιθέτως, πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ροβάνα Πλουμπ από τη Ρουμανία, που προτείνεται για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών. Η Ροβάνα Πλουμπ αποτελεί αυτή τη στιγμή τον αδύναμο κρίκο και ίσως από τώρα θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην τελική πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που θα πάει για ψήφο εμπιστοσύνης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μεγάλα προβλήματα αναμένεται να αν τιμετωπίσει και η γαλλίδα υποψήφια Επίτροπος Σιλβί Γκουλάρ. Η γαλλίδα έχει προταθεί για θέματα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανικής πολιτικής, αρμόδια να προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά, ενώ θα είναι υπεύθυνη και για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος. Προτείνεται, δηλαδή, για ένα χαρτοφυλάκιο,, όπως ήθελε ο Εμανουέλ Μακρόν, μόνο που διαθέτει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: Υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν και αντικαταστάθηκε λόγω συμμετοχής της σε σκάνδαλα- και είναι ερώτημα πώς εκδιώκεται ουσιαστικά από μια κυβέρνηση για σκάνδαλα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι υποψήφια για μέλος της Κομισιόν! Είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δεύτερος αδύναμος κρίκος της Επιτροπής μετά την Ρουμανία- η οποία προτάθηκε από μια κυβέρνηση που την Τετάρτη έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο- πλην, όμως, λόγω και …Μακρόν, μπορεί και να μην αντικατασταθεί!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα