Kάτω από το μπαλκόνι που "κρέμεται" στη Συγγρού υπάρχει -όπως μπορούν να δουν όλοι- άλλο με καταφανέστατα σημάδια ύπαρξης σοβαρού προβλήματος. INTIME

ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ;

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν πιθανή κατάρρευση και πώς θα σωθούμε.

Το μπαλκόνι στην Συγγρού που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια περαστικών από το Σάββατο 21/1 δεν είναι το μόνο συμβάν κακοσυντηρημένου μπαλκονιού στην Ελλάδα που απειλεί ζωές.

Ρώτα στη γειτονιά σου και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Μετά θα φανταστείς και τι μπορεί να συμβαίνει γενικότερα -και δη στις παλαιότερες πολυκατοικίες.

Ήλθε η ώρα για μια ιστορία, βγαλμένη από τη ζωή.

Σε πολυκατοικία που βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι μου (στο ισόγειο στεγάζεται beauty salon -άρα μπαινοβγαίνει καθημερινά κόσμος), υπήρχαν σκαλωσιές για δέκα και πλέον ημέρες.

Σκέφτηκα πως θα βάφουν την πρόσοψη.

Όταν έφυγαν οι εργάτες, το χρώμα δεν είχε ανανεωθεί.

Ρώτησα και έμαθα πως οι ιδιοκτήτες του διαμερίσματος στον 4ο όροφο είχαν φτιάξει το μπαλκόνι τους, γιατί ήταν προ της κατάρρευσης.

Οι εξόφθαλμες φθορές των μπαλκονιών στους από κάτω ορόφους, με ώθησαν να ρωτήσω γιατί δεν έγιναν εργασίες και σε αυτά.

Μου απάντησαν ότι το κόστος ήταν πολύ υψηλό (5.000 ευρώ).

Έτσι, παρ’ ότι οι ιδιοκτήτες ξέρουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές (συμπεριλαμβανομένων των δικών τους) “αδυνατούν να καλύψουν το κόστος, προς το παρόν”.

Mπαλκόνι με ξεκάθαρες φθορές, σε κατοικημένη περιοχή. Getty Images/iStockphoto

Παρελθοντικά, αν έδιναν τη στοιχειώδη σημασία στην ιδιοκτησία τους, θα είχαν παρατηρήσει ρωγμές, αποχρώσεις ή σκουριές, (μάλλον) θα τις είχαν τακτοποιήσει, το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο και θα ήταν όλοι ασφαλείς.

Τακτική συντήρηση λέγεται.

Ή καλύτερα ατομική ευθύνη. Που στην Ελλάδα δεν θα έλεγες ότι είναι το δυνατό μας σημείο.

Έτσι, ουδείς ξέρει πού κινδυνεύει και πού όχι, όταν περπατά σε πεζοδρόμια κατοικημένων περιοχών.

Γιατί πέφτουν τα μπαλκόνια

Τα κτίρια έχουν κύκλο ζωής περίπου 50 χρόνια. Φτάνουν εκεί και τα ξεπερνούν, εφόσον είμαστε συνεπείς σε κάποιες υποχρεώσεις που έχουμε.

Τι σημαίνει αυτό;

Για αρχή, στο όριο των 10 ετών πρέπει να αναζητούμε σημάδια διάβρωσης στα μπαλκόνια. Οφείλουμε να ανησυχούμε αν βλέπουμε λεκέδες σκουριάς στο μπετόν ή βρίσκουμε μικρά κομμάτια σκουριασμένου υλικού.

Η απάντηση στην ερώτηση “πόσα χρόνια ζωής έχουν τα μπαλκόνια από τσιμέντο” είναι η ίδια με ό,τι άλλο θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας, για χρόνια (κάνω προσπάθεια να αποφύγω το ‘για πάντα’).

Ό,τι αφήνεις, σε αφήνει.

Υπάρχουν δύο είδη μπαλκονιών από σκυρόδεμα:

  • η συνεχής πλάκα, η οποία είναι μια επέκταση της πλάκας από σκυρόδεμα δαπέδου ενός κτιρίου, και
  • αυτά που κατασκευάζονται από χαλύβδινα κουφώματα, τα οποία τοποθετούνται εξωτερικά στη δομή. Οι χαλύβδινες σανίδες εκτείνονται από το πλαίσιο του κτιρίου και στη συνέχεια γεμίζονται με σκυρόδεμα.
  • Και στους δύο τύπους προστίθενται κάγκελα, μετά την αρχική κατασκευή. Είτε ενσωματώνονται στο μπαλκόνι είτε επιφανειακά.

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που ταλαιπωρούν τα μπαλκόνια από σκυρόδεμα είναι η διάβρωση.

Όταν ο χάλυβας στο εσωτερικό του σκυροδέματος εκτίθεται σε οξυγόνο, διαστέλλεται, προκαλεί ραγίσματα και αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση.

Όσοι ζουν κοντά στη θάλασσσα, έχουν και το αλάτι να απειλεί με διάβρωση: μπορεί να εισέλθει στο σκυρόδεμα και να δημιουργήσει όξινη κατάσταση, αυτό να διαβρωθεί και άπαξ και ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει.

Τα χαλαρά κιγκλιδώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Τα ενσωματωμένα κιγκλιδώματα τείνουν να έχουν προβλήματα νωρίτερα από τα επιφανειακά, λόγω της διείσδυσης που απαιτείται για την τοποθέτηση των κιγκλιδωμάτων.

Εάν δεν σφραγιστούν σωστά, αυτές οι περιοχές μπορεί να συλλέξουν υγρασία και να προκαλέσουν σκουριά και διάβρωση των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων -καθώς και του γύρω σκυροδέματος.

Εκτός από το αλάτι και το νερό, τα χαλιά εσωτερικών/εξωτερικών χώρων ενδέχεται να συμβάλλουν στην πτώση του μπαλκονιού, καθώς μπορεί να παγιδεύουν την υγρασία και να μην αφήνουν το σκυρόδεμα να αναπνέει.

Το ίδιο ισχύει για ορισμένες υδατοστεγείς επιστρώσεις και στεγανωτικά που μπορούν να εφαρμοστούν στο σκυρόδεμα, προτού σκληρυνθεί πλήρως.

Ας μείνουμε όμως, σε όσα μπορούμε να ξέρουμε.

Τα σημάδια που δείχνουν πως κινδυνεύουμε με κατάρρευση

Περιοχές του πλανήτη που ασχολούνται με τα βασικά θέματα της επιβίωσης των πολιτών τους, έχουν αφιερώσει ώρες και στο πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι το μπαλκόνι μας έχει σοβαρό πρόβλημα.

Παλαιότερα κτίρια: Το σκυρόδεμα μπορεί να φαίνεται σαν μόνιμο οικοδομικό υλικό, αλλά υφίσταται κάποια φθορά. Όσο πιο παλιό είναι το κτίριο, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειάζεται επισκευή.

Λείπει σκυρόδεμα: Εάν παρατηρήσετε ότι λείπει σκυρόδεμα, ρωγμές, κενά, μεταβαλλόμενη υφή ή οτιδήποτε άλλο δείχνει φθορά του σκυροδέματος, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το μπαλκόνι σας χρειάζεται ‘βοήθεια’.

Στρεβλωμένα, κρεμασμένα, λυγισμένα κιγκλιδώματα: Κάγκελα στα οποία οποιοδήποτε μέρος έχει παραμορφωθεί, έχει αρχίσει να κρεμάει ή γενικά έχει αλλοιωθεί, κάνουν το κιγκλίδωμα λόγο ανησυχίας για την ασφάλεια μας. Μπορεί να μην καταλήξει να συμβάλλει σε μια κατάρρευση, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανό να σπάσει ή να μην αποτρέψει μια πτώση.

Σκουριά: Τα μεταλλικά στοιχεία του κιγκλιδώματος ή του μπαλκονιού δεν πρέπει να σκουριάζουν. Εάν δείτε σκουριά, το μέταλλο μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση.

Tα κάγκελα αξίζουν την ίδια προσοχή με ό,τι άλλο υπάρχει στο μπαλκόνι -για να είμαστε ήσυχοι. Getty Images/iStockphoto

Πώς μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας (diplis) ήσυχο

Εάν ανησυχείτε για την κατάσταση του μπαλκονιού σας ή την ευθύνη σας για την κατάστασή του, είναι συνετό να ζητήσετε από έναν επαγγελματία να το επιθεωρήσει. Δηλαδή, ενός μηχανικού ή αρχιτέκτονα.

Δεδομένου ότι μικρές ρωγμές και φαινομενικά ασήμαντες λιμνούλες νερού μπορεί να μετατραπούν σε πολύ σοβαρά προβλήματα αν δεν τα χειριστούμε εγκαίρως, θα βοηθούσε να ξέρουμε και τι περιλαμβάνει η ‘τακτική συντήρηση’.

Οι αποχετεύσεις πρέπει να καθαρίζονται, οι ρωγμές που παρατηρούμε στο σκυρόδεμα να επισκευάζονται, να σφραγίζονται οι αρμοί στεγανοποιητικού στα κιγκλιδώματα, όπως και να διατηρούνται στεγανά τα σημεία που ενώνεται η πλάνα με τον τοίχο.

Οι στεγανωτικές επιστρώσεις σε σκυρόδεμα έχουν εγγύηση από 5 έως 10 χρόνια -ανάλογα με το σύστημα και το προϊόν που επιλέχθηκε.

Σημείωσε και ότι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και ρωγμή που άφησε πίσω το σύρσιμο ενός επίπλου ή ένα αιχμηρό αντικείμενο, όπως και η χαλάρωση σε πλακάκια (γενικά, ό,τι δημιουργεί κενά και δίνει χώρο σε στοιχεία να φτάσουν στο μπετόν, μπορεί να γίνει επικίνδυνο).

Στο πλαίσιο της φροντίδας των μπαλκονιών, οι ιδιοκτήτες καλούμαστε να τσεκάρουμε για ρωγμές, λεκέδες σκουριάς ή από άλατα και τυχόν αποχρωματισμούς. Αν δεν επιδεινώνεται το θέμα σε διάστημα έξι μηνών, είμαστε ασφαλείς. Αν μεγαλώνει, υπάρχει πρόβλημα.

Αυτά είναι τα σημάδια που μας ενημερώνουν ότι το μέταλλο που βοηθά στην στήριξη του μπαλκονιού μπορεί να σκουριάζει ή να έχει μπει νερό που αλλοιώνει τις πλάκες.

Το μπαλκόνι που 'κρέμεται' στη Συγγρού είναι ένα από τα πάρα πολλά που δείχνουν σημάδια κατάρρευσης, τα οποία αγνοούνται επισταμένως. Και έτσι απειλούνται ζωές. INTIME NEWS

Σε περίπτωση που εντοπίσουμε το τυχόν πρόβλημα από νωρίς, υπάρχουν πολλές επιλογές ως προς το τι μπορούμε να κάνουμε, για να επιβραδύνουμε τις εξελίξεις.

Εάν αγνοήσουμε αυτά που βλέπουν τα μάτια μας, το πιθανότερο είναι να έλθουμε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή εξέλιξη.

Τεχνικές εταιρίες των ΗΠΑ έχουν εκδώσει οδηγίες για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, προκειμένου να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των μπαλκονιών και των βεραντών.

Το βασικό είναι η επίσκεψη μηχανικών ή/και αρχιτεκτόνων για κυκλικές επιθεωρήσεις, συντήρηση και επισκευές. Έτσι προλαβαίνουμε το όποιο πρόβλημα από νωρίς, το τακτοποιούμε με μικρό κόστος, χωρίς να απειλήσουμε ζωές.

Ειρήσθω εν παρόδω, το Cooperator News της Νέας Υόρκης (πολιτεία που έχει από τους πλέον αυστηρούς σχετικούς νόμους, αφού έχει πληθώρα ψηλών και παλιών κτιρίων) αναφέρει ότι σε πολυώροφα κτίρια είναι επιβεβλημένη η γενική επιθεώρηση εξωτερικής ασφάλειας από αρχιτέκτονα ή μηχανικό και η υποβολή στο σχετικό τμήμα της πόλης, κάθε πέντε χρόνια.

Όποιος δεν συμμορφώνεται, πληρώνει υψηλά πρόστιμα -καθώς τίθεται θέμα ρίσκου σοβαρού τραυματισμού ή υλικής ζημιάς από μη ασφαλείς συνθήκες.

Τονίζεται το εξής:

“Ειδικά στα παλαιότερα κτίρια, οι επιθεωρήσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν μαγνησίτης για τις επικαλύψεις πλακών σε κτίρια -φθηνό και εύκολο στην εφαρμογή υλικό που ωστόσο, περιέχει χλωριούχο μαγνήσιο και όταν βραχεί αντιδρά προκαλώντας οξείδωση που καταστρέφει τον χάλυβα και την πλάκα κάτω από αυτόν”

Τo SOS αν έχεις πλακάκια στο μπαλκόνι

Όσοι έχουμε πλακάκια στα μπαλκόνια, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως “ορισμένες επιφάνειες έχουν υποστεί επεξεργασία με ένα σχεδόν αόρατο σφραγιστικό, που μπορεί να μην αντιδρά καλά με άλλα προϊόντα. Ή, η επιφάνεια μπορεί να χρειαστεί να ‘αναπνεύσει’.

Τα πλακάκια μπορεί να είναι καλά, αλλά πρέπει να μπορούν να κάνουν σωστή αποστράγγιση. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, κλειδώνουν την υγρασία και αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά προβλήματα”.

Θα επαναλάβω την ανάγκη ελέγχου των κιγκλιδωμάτων, καθώς σκουριά ή χαλαρότητα στις ‘συνδέσεις’ δημιουργούν υποψίες για σοβαρότερο πρόβλημα.

Μερικές φορές, μπορεί απλώς να υπάρχει μια χαλαρή βίδα που πρέπει να σφίξει, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν τα κιγκλιδώματα.

Ποιος έχει την ευθύνη για την κάλυψη των εξόδων στην Ελλάδα

Στο καταστατικό της πολυκατοικίας συνήθως αναφέρεται πως ό,τι συμβαίνει στην πρόσοψη (που πρέπει να είναι ενιαία), καλύπτεται από όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην πολυκατοικία. Για παράδειγμα, το εξωτερικό βάψιμο.

Το μπαλκόνι είναι στην πρόσοψη.

Και το βάψιμο των κιγκλιδωμάτων είναι στα ενιαία -κάθετα- έξοδα.

Η κυριότητα των μπαλκονιών/βεραντών/εξωστών ανήκει στον κάθε ιδιοκτήτη του αντίστοιχου διαμερίσματος. Άρα, φέρει την ευθύνη -για όλα.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα