Ουρά για εμβολιασμό στην Πορτογαλία. AP

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που επέβαλε τον εμβολιασμό σε συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ. Κάποιοι δίνουν πρόστιμα, άλλοι δώρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, μέσα στο Δεκέμβριο.

Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε πως το υποχρεωτικό του εμβολιασμού θα έπρεπε να είναι η έσχατη λύση. Λίγες ώρες μετά, η Ελλάδα ανακοίνωσε πως όποιος είναι τουλάχιστον 60 χρόνων και δεν εμβολιαστεί θα πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ, που θα περάσει στην εφορία.

Θα ήταν χρήσιμο να θυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ το 17% είναι ανεμβολίαστοι. Στους δέκα θανάτους από Covid-19, οι 9 είναι ατόμων 60+ χρόνων.

Προχωράμε.

Η πρόεδρος της κομισιόν Ursula von der Leyen. AP

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ευρώπη

Μια μέρα αφότου ο πλανήτης ενημερώθηκε πως η Ελλάδα κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό συγκεκριμένου ηλικιακού γκρουπ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen τόνισε πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να ανοίξουν συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό -δεδομένου ότι υπάρχει γενική άρνηση. Κατά μέσο όρο το ποσοστό εμβολιασμένων στις 27 χώρες-μέλη είναι στο 66%, εξ ου και πολλά έθνη έχουν επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα τεστ, μεταξύ άλλων μέτρων που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της μεταδοτικότητας.

“Λυπάμαι για τον αριθμό των δόσεων που έχουν μείνει αχρησιμοποίητες. Πριν 2 και 3 χρόνια, δεν θα περίμενα ποτέ να δω ό,τι βλέπω τώρα. Πως θα είχαμε μια φρικτή πανδημία, ότι θα έχουμε εμβόλια που σώζουν ζωές, αλλά δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς παντού. Πρόκειται για τεράστιο κόστος για την υγεία. Το 1/3 των Ευρωπαίων δεν έχει εμβολιαστεί. Μιλάμε για 150.000.000 ανθρώπους. Είναι πολλοί. Γίνεται κατανοητό πως πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συζήτηση και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ΕΕ.

Προ της κατάρρευσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, των συστημάτων υγείας και της απώλειας ανθρώπινων ζωών, δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τι λένε τα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την ΕΕ”.

Η von der Leyen αναμένεται να θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα γίνει 16 και 17 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

'Αγαλμα στη Βαλένθια της Ισπανίας. AP

Χώρες που δίνουν πρόστιμα και άλλες που δίνουν δώρα

Ας δούμε όμως, τι γίνεται σε άλλες χώρες του κόσμου, σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς -και άλλων τύπων πρόστιμα που θα λέγατε πως έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον.

H Αυστρία είναι μια εκ των χωρών με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμών (65.2%), στη δυτική Ευρώπη και τελεί υπό lockdown που θα τελειώσει στα μέσα του μήνα. Οι πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα πληρώνουν από το Φεβρουάριο του 2022 πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ, με το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο προς έγκριση. Θα παρουσιαστεί στις 6/1. Ο νόμος θα αφορά τους μόνιμους κατοίκους και θα εξαιρούνται όσοι δεν εμβολιάζονται, για λόγους υγείας.

Στις δυο αρνήσεις, το πρόστιμο θα είναι 3.600 ευρώ. Αν συνεχίσουν να αγνοούν την οδηγία “που προστατεύει άλλους ανθρώπους από σοβαρό κίνδυνο” θα πληρώνουν 7.200 ευρώ. Μετά την άρση του lockdown, την ελευθερία τους θα μπορούν να απολαύσουν μόνο οι εμβολιασμένοι. Όσοι ανεμβολίαστοι κάνουν ηρωικές εξόδους, θα πληρώνουν χιλιάδες ευρώ.

Ό,τι θα κάνει η Αυστρία ενδέχεται να γίνει και στη Γερμανία, που αντιμετωπίζει την πίεση της τελευταίας έξαρσης. Ο νέος καγκελάριος, Olaf Scholz έχει δηλώσει την στήριξη του για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και κάλεσε το Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ αυτών. Την Πέμπτη 2/12 ανακοινώθηκε και το lockdown για τους ανεμβολίαστους και ότι από το Φεβρουάριο του 2022, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός.

Η Σλοβακία (του 46.1% των πλήρως εμβολιασμένων) προσέγγισε διαφορετικά το πρόβλημα του μικρού ποσοστού εμβολιασμένων, ηλικίας από 60 χρόνων και πάνω: όποιος εμβολιαστεί έως τα Χριστούγεννα (αρκεί και η πρώτη δόση), θα παίρνει voucher 500 ευρώ, σε όποιον κάνει τα εμβόλια. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός των προσεχών ωρών.

Οι Λιθουανοί δίνουν 100 δολάρια σε ανθρώπους ηλικίας από 75 χρόνων και πάνω, για να κάνουν την τρίτη δόση πριν τις 31/3 του 2022.

Στη Σιγκαπούρη, όποιος επιλέξει να μην εμβολιαστεί θα πληρώνει τα ιατρικά του έξοδα, σε περίπτωση που ασθενήσει με Covid-19. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής χρειαστεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενδεχομένως να πληρώσει έως 16.000 ευρώ.

Στην Ισπανία το κάθε διαμέρισμα αποφασίζει για ό,τι χρειάζεται. Στη Γαλικία, νοτιοδυτικά της χώρας, ανακοινώθηκε πως ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλους (2.7 εκατομμύρια πολίτες) και ότι όποιος δεν συνταχθεί, θα πληρώσει πρόστιμα από 1.000 έως 6.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που επιβεβαιωθεί πως κάποιος “μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ή να βλάψει σοβαρά την υγεία του πληθυσμού” τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 3.000 έως 60.000 ευρώ. Στο νόμο δεν γίνεται ξεκάθαρο τι συνθέτει αυτές τις περιπτώσεις. Οι ειδικοί εκτίμησαν πως ένα παράδειγμα αποτελεί κάποιος που αρνείται να εμβολιαστεί και μετά βγαίνει θετικός στον Covid-19.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό -για κάποια κατηγορία. Σε αυτήν τη χώρα οι ανεμβολίαστοι ενήλικες είναι 1.6000.000, με το 1.000.000 να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν πρόθεση να κάνουν το εμβόλιο -σε δημοσκόπηση του ισπανικού ινστιτούτου CIS. Παρεμπιπτόντως, η Ισπανία είναι η χώρα που λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων οι εργοδότες δεν έχουν το δικαίωμα να ρωτούν για το status των εργαζομένων -ή των πελατών. Παρ’ όλα αυτά, από πέρυσι κρατείται αρχείο με τα ονόματα όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Η Βαλένθια ήταν εκ των πρώτων περιοχών που έκανε εκστρατεία, για να εντοπίσει τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι λάμβαναν με sms σειρά από επιλογές για ραντεβού -ώστε να εμβολιαστούν. Κάπου εκεί διαπιστώθηκε και το φαινόμενο της απουσίας ανεμβολίαστων από εξόδους παρέων.

Οι Γάλλοι δεν έχουν κάνει ακόμα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ηλικιακά γκρουπ. Όποιος όμως, συλληφθεί να πετάει τη μάσκα του οπουδήποτε αλλού πέραν του κάδου απορριμάτων, πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ. AP

Δωρεάν πλαστικοί κάδοι στη Φιλανδία

Στη Φιλανδία οι υγειονομικές αρχές της πόλης Kajaani, προσφέρουν χίλιους πλαστικούς κάδους για να δελεάσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν -βάσει του “οι Φιλανδοί θα έκαναν τα πάντα για έναν δωρεάν κουβά”, εκ του γνωστού ιδιώματος (ή αστείου, εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς).

Ξεκίνησε από κατάστημα της εταιρίας Vapaa Valinta (με ενδύματα), το οποίο το 1992 πρόσφερε δωρεάν κάδους στους 1000 πρώτους επισκέπτες του την ημέρα του opening. Σχηματίστηκε έξω από την επιχείρηση ουρά εκατοντάδων ανθρώπων, που περίμεναν για ώρες, με το παράδειγμα να ακολουθείται και από άλλες εταιρίες.

Στη Γαλλία, υπάρχουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Έχουν παυθεί 3000 άνθρωποι που ανήκουν σε προσωπικό του τομέα της υγείας και δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ για την είσοδο στα περισσότερα δημόσια μέρη χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Υποχρεωτικοί είναι οι εμβολιασμοί των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και στην Ιταλία -ήταν η πρώτη χώρα που τους επέβαλε. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να κάνουν τεστ κάθε 48 ώρες, για να μπορούν να υπάρχουν μέσα σε πλήθη.

Οι Γάλλοι δεν έχουν κάνει ακόμα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ηλικιακά γκρουπ. Όποιος όμως, συλληφθεί να πετάει τη μάσκα του οπουδήποτε αλλού πέραν του κάδου απορριμάτων, πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ.

Στην αρχή, ήταν 68 ευρώ (αντίστοιχο για τη ρίψη του όποιου σκουπιδιού στο δρόμο), αλλά επειδή το φαινόμενο ήταν τακτικό, η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση “γιατί τέτοιου είδους συμπεριφορά εμπεριέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον”.

Οι χειρουργικές μάσκες χρειάζονται 450 χρόνια για να αποσυντεθούν, σύμφωνα με τον οργανισμό Plastic Attack.

Όποιος δεν φοράει μάσκα εκεί όπου θα έπρεπε -βάσει των κανονισμών- πληρώνει 135 ευρώ. Δηλαδή το διπλάσιο από τη μηνιαία κάρτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από την Τετάρτη 1/12 είναι υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους. Στη λίστα περιλαμβάνεται και ό,τι αφορά το στολισμό ή τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Στη Μεγάλη Βρετανία, από την Τρίτη 30/11 όποιος αρνείται να φορέσει μάσκα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και καταστήματα, πληρώνει 200 λίρες (235 ευρώ). Σε περίπτωση που η πληρωμή γίνει εντός 14 ημερών, καταβάλει τα μισά. Αν ο ίδιος άνθρωπος υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα δεύτερη φορά, θα δώσει το διπλάσιο ποσό σε πρόστιμο και αν τον ‘πιάσουν’ και τρίτη φορά χωρίς μάσκα, θα πληρώσει 940 ευρώ (800 λίρες).

Στο Ισραήλ, η Μοσάντ (μυστική υπηρεσία πληροφοριών) έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση αμφιλεγόμενης τεχνολογίας, για να εντοπίζει τους δυνητικούς φορείς της μετάλλαξης "όμικρον". AP

Κατασκοπία στο Ισραήλ

Στην Ουγγαρία οι επιχειρήσεις νομιμοποιούνται να κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων τους -αλλιώς βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Το αυτό ‘πιέζει’ να γίνει ο Joe Biden και στις ΗΠΑ, με εναλλακτική τα συχνά τεστ. Από τις 4/1 του 2022 οι επιχειρήσεις με τουλάχιστον 100 εργαζομένους θα είναι υποχρεωμένες να είναι Covid-free (να είναι όλοι εμβολιασμένοι). Όποια δεν το καταφέρει θα πληρώσει πρόστιμα που θα φτάνουν έως τα 136.000 δολάρια (120.000 ευρώ).

Όπως ενημερώνει το Associated Press, στο Ισραήλ, η Μοσάντ (μυστική υπηρεσία πληροφοριών) έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση αμφιλεγόμενης τεχνολογίας, για να εντοπίζει τους δυνητικούς φορείς της μετάλλαξης “όμικρον” -κάτι που έρχεται σε αντίθεση με σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η τεχνολογία αφορά την παρακολούθηση τηλεφώνων. Σημειώστε πως αυτό είναι κάτι που θα γίνει με την έγκριση της Κυβέρνησης. Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων της χώρας, έχουν διαμαρτυρηθεί για τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, αφενός γιατί παραβιάσει το δικαίωμα του απορρήτου και αφετέρου “επειδή η ακρίβεια της σε εσωτερικούς χώρους, είναι προβληματική, κάτι που έχει ως συνέπεια να κατηγορούνται εσφαλμένα άνθρωποι”. Άπαξ και τα στοιχεία ‘βγάλουν’ κάποιον ύποπτο, συλλαμβάνεται αν εντοπιστεί σε δημόσιο χώρο, με κινηματογραφικούς τρόπους.

Στη Χιλή, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης “όμικρον”, όσοι είναι 18 χρόνων και άνω πρέπει να εμβολιάζονται κάθε έξι μήνες, για να μπορούν να μπαίνουν σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και να υπάρχουν σε δημόσιες συγκεντρώσεις. Να σημειωθεί πως σε αυτήν τη χώρα, δεν βγήκαν ποτέ οι μάσκες από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο Biden πιέζει για το υποχρεωτικό των εμβολιασμών και σε ό,τι αφορά τις μάσκες, θα αρκεστούμε σε αυτό

Η Marjorie Taylor Greene αρνείται πεισματικά να φορέσει μάσκα τις ώρες που είναι στο Κογκρέσο και έως τώρα αυτό της έχει στοιχίσει 60.500 δολάρια. Η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι και ανεμβολίαστη “και θα συνεχίσω να εκπροσωπώ και να στηρίζω τους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν”. Το πρώτο πρόστιμο ήταν 5000 δολάρια και για κάθε ‘επανάληψη’ χρεώνεται από 2.500 δολάρια. Αν κάνετε τα μαθηματικά, έχει πάει τουλάχιστον 25 φορές στο Κογκρέσο, χωρίς μάσκα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα