Χρήστος Πρωτόπαπας: Καθαρή συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τώρα

Χρήστος Πρωτόπαπας: Καθαρή συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τώρα
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας Eurokinissi

«Αν η κυβέρνηση επιμείνει με άμεσα ή έμμεσο τρόπο σε λογικές υπερ-ενισχυμένων εκλογικών συστημάτων, που μετατρέπουν λαϊκές μειοψηφίες σε κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι σαφές ότι θα συναντήσει την δυναμική άρνησή μας» διαμηνύει το μέλος του ΠΓ του ΚΙΝΑΛ. Τι λέει για τη συναίνεση, τον διεμβολισμό της ΝΔ, τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αλέξη Τσίπρα.

Καθαρή συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τώρα ζητάει από την κυβέρνηση ο Χρήστος Πρωτόπαπας, με εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Νews 24/7.

«Η Κυβέρνηση οφείλει υπεύθυνα να καταθέσει έγκαιρα τις δικές της απόψεις σε διάλογο με όλα τα κόμματα. Αν επιμείνει με άμεσα ή έμμεσο τρόπο σε λογικές υπερ-ενισχυμένων εκλογικών συστημάτων, που μετατρέπουν λαϊκές μειοψηφίες σε κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι σαφές ότι θα συναντήσει την δυναμική άρνησή μας» διαμηνύει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΙΝΑΛ, ενώ παράλληλα προειδοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου:

«Αλλά να είστε βέβαιος ότι ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου» όποιος νομίζει ότι με τέτοιες αντιλήψεις θα κερδίζει εκλογές».

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας αφήνει να εννοηθεί ότι η απόρριψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της πρότασης της Φώφης Γεννηματά για το θέμα του ασύλου δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατίας δεν επιθυμεί τη συνεννόηση. «Εκτιμώ ότι αυτό έγινε απολύτως συνειδητά από τη ΝΔ και ότι αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχεια».

Παράλληλα εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιφυλακτικός απέναντι σε τυχόν πρόταση διαλόγου του Αλέξη Τσίπρα προς τη Φώφη Γεννηματά. «Θυμήθηκε λοιπόν ο κύριος Τσίπρας ότι έχουμε διεύθυνση και τηλέφωνο;» δηλώνει. «Ποια λάθη έχει αναγνωρίσει ο κ. Τσίπρας; Ποιες είναι οι νέες πολιτικές προτάσεις του; Δεν αρκεί να αλλάζεις προσωπεία, ούτε να ζητάς συνεργούς με μοναδικό στόχο την επιστροφή σου στην εξουσία».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟ NEWS 24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Κατ’ αρχήν κ. Πρωτόπαπα ήθελα να σας ζητήσω ένα πρώτο σχόλιο για τη νέα κυβέρνηση. Πώς θα χαρακτηρίζατε την έως τώρα πορεία της;

Κάθε σωστή και πλήρης αξιολόγηση απαιτεί χρόνο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια Κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και πολύ μεγάλη στήριξη-σε υπερθετικό βαθμό- από πολλά μέσα ενημέρωσης.

Δεν παραγνωρίζω τα θετικά κάποιων αποσπασματικών και επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεων.

Αν αναζητήσουμε όμως την ουσία της πολιτικής θα βρούμε και δύο πολύ αρνητικά μηνύματα. Δύο συντηρητικές επιλογές με αντιλήψεις που έρχονται από το παρελθόν.

Η πρώτη: Εγκαταλείπει (ουσιαστικά) η ΝΔ τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για την μείωση των στόχων για τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Βαδίζει η οικονομία μας ακόμη με τις επώδυνες δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Και η ΝΔ μιμείται τις πρακτικές του.

Η δεύτερη: Ανασυστήνει ένα συγκεντρωτικό, άμεσα ελεγχόμενο από το κόμμα της ΝΔ, και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, κράτος. Και όχι μόνο με τα 2 νομοσχέδια, που ψήφισε, αλλά και τις συνεχείς ενέργειές της.

Δεν μπορεί πριν εκδοθούν οι δημόσιες προκηρύξεις για τις θέσεις ευθύνης στην ΕΡΤ, να ανακοινώνεις ποιους θα διορίσεις. Υποτιμάς βάναυσα όχι μόνο την διαδικασία αλλά και την νοημοσύνη των πολιτών.

Η συμπεριφορά της νέας κυβέρνησης απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής; Ο Κυρ. Μητσοτάκης προεκλογικά δήλωνε πως ακόμα και αυτοδυναμία να έχει, θα επιδιώξει ευρύτερες πλειοψηφίες. Εκτιμάτε πως με τις έως τώρα κινήσεις του απλώνει χέρι φιλίας προς το ΚΙΝΑΛ ή το θέτει απέναντί του;

Το θέμα των «συναινέσεων» στην πολιτική και την δημιουργία πλειοψηφιών σε σημαντικά ευαίσθητα θέματα, είναι για την δική μας αντίληψη κρίσιμο για την χώρα, τους πολίτες, ,για το μέλλον του πολιτικού μας συστήματος.

Δεν αφορά ανούσιες δημόσιες σχέσεις μεταξύ κομμάτων. Αυτές δεν μας ενδιαφέρουν.

Ασχολούμαστε με την ουσία της πολιτικής, και επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση.

Όμως ήταν εξόχως αρνητική η στάση «αυταρχισμού και αυτάρκειας» της ΝΔ στο ευαίσθητο θέμα του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Εκεί που οι θετικές και τολμηρές πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά έδιναν την δυνατότητα συνεννόησης.

Δυστυχώς έπεσαν στο κενό. Και εκτιμώ ότι αυτό έγινε απολύτως συνειδητά από την ΝΔ και ότι αποτελεί και πρόκριμα για την συνέχεια.

Πιστεύετε πως η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει νέο κύκλο διεύρυνσης, αξιοποιώντας απενεργοποιημένα ή και «ενεργά» στελέχη του ΚΙΝΑΛ; Είδαμε πχ πρόσφατα το παράδειγμα του Κώστα Σπηλιώπουλου. Και πώς θα αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Αυτό το σενάριο των πολιτικών εξαγορών το κληρονόμησε ως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Τσίπρα. Ίδιες πρακτικές βλέπω.

Νομίζουν ότι έτσι θα μας πλήξουν. Δεν κατανοούν ότι ειδικά για την ΝΔ το «κέρδος» από τέτοιες κινήσεις έχει προεξοφληθεί πριν τις εκλογές.

Δεν είδαν τώρα τα στελέχη αυτά το «φως το αληθινό».

Αλλά αλήθεια έρχονται στην επιφάνεια και απαράδεκτες πολιτικές συναλλαγές. Γιατί πως αλλιώς θα χαρακτήριζε κανείς την προαναγγελθείσα «αμοιβή» υπηρεσιών πρώην στελεχών μας, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για να κερδίσει η ΝΔ την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Όλοι κρίνονται όμως. Και οι δύο πλευρές μιας πολιτικής συναλλαγής.

Και με τον εκλογικό νόμο τι θα πράξετε; Πιστεύετε, πχ, ότι «πάση θυσία» πρέπει να αποφευχθεί η απλή αναλογική στις προσεχείς εκλογές;

Να το κάνουμε απόλυτα σαφές.

Συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, με «διαρροές» στα ΜΜΕ, δεν γίνεται.

Αρκετά με τα παιχνίδια σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Εμείς έχουμε υπεύθυνα καταθέσει την πρότασή μας, για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που ευνοεί μεν τις προγραμματικές πολιτικές συνεργασίες, αλλά οδηγεί δε και σε σταθερές κυβερνήσεις.

Η Κυβέρνηση οφείλει υπεύθυνα να καταθέσει έγκαιρα τις δικές της απόψεις σε διάλογο με όλα τα κόμματα.

Αν επιμείνει με άμεσα ή έμμεσο τρόπο σε λογικές υπερ-ενισχυμένων εκλογικών συστημάτων, που μετατρέπουν λαϊκές μειοψηφίες σε κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι σαφές ότι θα συναντήσει την δυναμική άρνησή μας.

Αλλά να είστε βέβαιος ότι ανοίγει τον «Ασκό του Αιόλου» όποιος νομίζει ότι με τέτοιες αντιλήψεις θα κερδίζει εκλογές.

Αναθεώρηση της διάταξης του Συντάγματος για τον εκλογικό νόμο, ώστε να απαιτούνται 180 ψήφοι αντί 200 για εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Κάθε πράγμα στον καιρό του. Θα μιλήσουμε συνολικά για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Όχι αποσπασματικά και με επικοινωνιακούς όρους.

Τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα τον ψηφίσετε ακόμα και αν τον προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμφωνήσει ο Αλ. Τσίπρας; Αν προτείνει τον Κώστα Καραμανλή;

Το έχουμε ξεκαθαρίσει. Είναι ώρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

Εάν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν από κοινού να εκλέξουν κάποιον άλλο την πλειοψηφία την έχουν. Και τα πολιτικά συμπεράσματα βέβαια θα εξαχθούν.

Λέτε να έχουμε δικομματικό ταγκό με τριτεγγυητή; Άλλωστε πάντα υπάρχουν πρόθυμοι για τέτοιους ρόλους.

Θεωρείτε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία ή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες; Το Νews 24/7, πχ, έχει γράψει για υπαρκτό σενάριο «2+4»…

Ανοίγετε πρόωρα μια συζήτηση περί «εκλογών».

Αυτοί οι σχεδιασμοί δεν γίνονται τώρα. Λίγη υπομονή για να δούμε σε λίγο χρόνο-που η Κυβέρνηση θα κρίνεται πια για την πολιτική της-αν στέκουν τέτοια σενάρια ή αν θα αρχίσει η φιλολογία περί εξάντλησης 4ετίας.

Οι πληροφορίες, επίσης, επιμένουν πως στην πορεία ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει πρόταση διαλόγου στην Φώφη Γεννηματά. Τι θα πράξετε σε μια τέτοια περίπτωση;

Θυμήθηκε λοιπόν ο κ. Τσίπρας ότι έχουμε διεύθυνση και τηλέφωνο; Γιατί άλλα βλέπαμε ως τώρα με τις εξαγορές στελεχών, τις δήθεν γέφυρες, την πολεμική τύπου Βερναδάκη, τις στημένες υποθέσεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Κύριες Σκουρή, υπάρχει η πραγματικότητα.

Ο κ. Τσίπρας με την πολιτική και τις επιλογές του αποτέλεσε τον μέγα χορηγό της δεξιάς. Έφερε τον κ. Μητσοτάκη αυτοδύναμο στην εξουσία. Απέτυχε στο εγχείρημα της «κυβερνώσας» αριστεράς. Διακρίθηκε κυρίως στις πελατειακές σχέσεις και την προσπάθεια ποδηγέτησης των θεσμών.

Τι έχει αλλάξει σε όλα αυτά; Ποια λάθη έχει αναγνωρίσει ο κ. Τσίπρας; Ποιες είναι οι νέες πολιτικές προτάσεις του;

Δεν αρκεί να αλλάζεις προσωπεία, ούτε να ζητάς συνεργούς με μοναδικό στόχο την επιστροφή σου στην εξουσία.

Πιστεύετε ότι η πρώτη θέση στον προοδευτικό πόλο έχει κριθεί οριστικά;

Το Κίνημα Αλλαγής, εκφράζει πάντα την δημοκρατική προοδευτική παράταξη, είναι ο προοδευτικός πόλος.

Πράγματι παρά την άνοδο των δυνάμεών μας, δεν πετύχαμε τον στόχο μας για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών σε αυτές τις εκλογές.

Εκφράζουμε όμως την θέληση 458.000 πολιτών, με μια δυνατή και ικανή Κοινοβουλευτική Ομάδα, που ασκεί δυναμική, υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση.

Το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει μόνο δύο πόλους, ας το καταλάβουν όλοι πολύ καλά!

Είμαστε εδώ, το Κίνημα Αλλαγής, ένα προοδευτικό, σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με ισχυρές παρακαταθήκες, με διαχρονική προσφορά στον τόπο. Και συνεχίζουμε με τις αρχές και τις αξίες μας με τις πολιτικές μας προτάσεις.

Με σταθερή την επιλογή για την αυτόνομη πορεία μας.

Όταν λέτε «αυτόνομη πορεία» εννοείτε πως το ΚΙΝΑΛ θα μπορεί να είναι εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος-με βάση πολιτική συμφωνία, προφανώς, τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η επιλογή της αυτόνομης πορείας αφορά τον ελληνικό λαό και ειδικά την μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους Έλληνες. Αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε.

* Υπερασπίζουμε τα συμφέροντα τους μέσα και έξω από την Βουλή.

* Προβάλλουμε και διεκδικούμε τις δικές μας εναλλακτικές θέσεις για την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας μας, για το μέλλον της νέας γενιάς σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και προκλήσεων.

Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Τα «ναι» και τα «όχι» μας έχουν να κάνουν μόνο με το αν πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν τους στόχους που έχουμε θέσει.

Οδηγοί μας είναι οι δεσμεύσεις μα απέναντι στον Ελληνικό λαό. Και η συμμετοχή μας σε μελλοντική προγραμματική-Κυβερνητική συνεργασία, θα γίνει μόνο εφόσον αυτή εγγυάται την υλοποίησή τους. Καθαρές κουβέντες.

Σε λίγες ημέρες θα εορτάσετε την 45 επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Η απόφασή σας «να πάτε» στο εξής με το ΚΙΝΑΛ είναι οριστική; Και τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Συνέδριό του που έχετε εξαγγείλει για το τέλος του έτους;

Η απόφασή μας «να πάμε» με το Κίνημα αλλαγής είναι πράγματι οριστική! Έχει εγκριθεί από τους 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στις διαδικασίες μας, από το Συνέδριό μας, από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι «παρόν». Με τις διαχρονικές αξίες και τις αρχές του, την προσφορά του στον τόπο, και την δουλειά των στελεχών του μέσα από το Κίνημα Αλλαγής.

Θα απογοητευθούν αυτοί που επιχειρούν να «παίξουν» με το συναίσθημα, μιλώντας για δήθεν ταφόπλακες κλπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα