Αλλάζουν οι συνήθειες των ταξιδιωτών – Πώς και πού θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους το 2022

Αλλάζουν οι συνήθειες των ταξιδιωτών – Πώς και πού θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους το 2022
Ταξιδιώτες σε αεροδρόμιο εν μέσω πανδημίας Michael Perez/AP Photo

Μεγάλη έρευνα του Tripadvisor καταγράφει την ψυχολογία και τις επιθυμίες των ταξιδιωτών από πέντε μεγάλες χώρες.

Την ουσία αναζητούν πλέον στις διακοπές τους οι ταξιδιώτες, με την ψυχολογία και τις προτιμήσεις τους να αλλάζουν μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού στα σπίτια τους. Πολλά φαίνεται να αλλάζουν και οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου αλλά και όσοι χαράζουν πολιτική για τον τουρισμό, θα πρέπει να ακούσουν τις νέες επιθυμίες του κόσμου και να προσαρμοστούν σε αυτές.

Σε μια μεγάλη έρευνα σε πάνω από 10.000 ενήλικες 18-75 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, από την εταιρεία Ipsos MORI για λογαριασμό του Tripadvisor και αφορούσε τα ταξίδια το 2022, προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τις μελλοντικές ταξιδιωτικές τους τάσεις, πότε σκοπεύουν να ταξιδέψουν και τι αναζητούν σε ένα ταξίδι. Η έρευνα αποδεικνύει ότι ορισμένες συνήθειες των ταξιδιωτών θα αλλάξουν το 2022, και αποκαλύπτει πώς οι ερωτηθέντες σχεδιάζουν να ταξιδέψουν το 2022, όμως εξωτερικοί παράγοντες όπως οι παραλλαγές της COVID-19, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί κανόνες και οι ελλείψεις σε προσωπικό εξακολουθούν να αποτελούν απειλές για τα ταξίδια τους.

Σε κυρίαρχο θέμα αναδείχθηκε ασφάλεια και η καθαριότητα, ενώ οι πολιτιστικές εμπειρίες επίσης κυριαρχούν στις επιθυμίες εκείνων που θα ταξιδέψουν, καθώς και η αναζήτηση του αυθεντικού. Οι περισσότεροι δήλωσαν διατεθημένοι να ξοδέψουν περισσότερα στις φετινές τους διακοπές και ιδανικά να πραγματοποιήσουν ένα μακρινό ταξίδι στο εξωτερικό. Όμως και τα ταξίδια στο εσωτερικό των χωρών τους είναι ακόμη σε προτεραιότητα.

Τα βασικά ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι:

– Τα προγραμματισμένα ταξίδια για το 2022 ξεπερνούν τα πραγματικά ταξίδια του 2019.

– Στις πέντε βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο που ερευνήθηκαν, εκείνες που είναι πιθανό να ταξιδέψουν για λόγους αναψυχής το 2022 ξεπερνούν τα αναφερόμενα πριν από την πανδημία επίπεδα ταξιδιών.

– Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι πιθανό να ταξιδέψει για αναψυχή το 2022, σε σύγκριση με το 72% όσων είπαν ότι ταξίδεψαν για αναψυχή το 2019.

– Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρόθεση για ταξίδια αναψυχής το 2022 αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2019, με το 71% να λέει ότι είναι πιθανό να ταξιδέψει για αναψυχή το 2022.

– Στη Σιγκαπούρη βρίσκονται οι πιο αισιόδοξοι ταξιδιώτες, με το 82% να αναφέρει ότι είναι πιθανό να κάνει διακοπές το 2022, αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2019. Η Αυστραλία (72%) και η Ιαπωνία (51%) καταγράφουν παρόμοια τάση, με αρκετές μονάδες πάνω από τα επίπεδα του 2019.

– Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι για το 2022 υπερβαίνει αυτή του 2019, καθώς οι ταξιδιώτες προσπαθούν να βελτιώσουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία.

– Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες αναμένεται να ξοδέψουν 29% περισσότερα στα ταξίδια τους το 2022 από ό,τι το 2019.

– Στην Αυστραλία, η μέση τιμής μιας κράτησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% το 2022 σε σύγκριση με το 2019.

– Οι τιμές των κρατήσεων στη Σιγκαπούρη αναμένεται επίσης να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 7%.

– Στον αντίποδα, ο μέσος Ιάπωνας ταξιδιώτης αναμένεται να ξοδέψει 30% λιγότερα το 2022 σε σύγκριση με το 2019. Στην Ιταλία, η μέση δαπάνη κράτησης ταξιδιωτικού πακέτου αναμένεται να μειωθεί κατά 19%. Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί σχεδιάζουν να ξοδέψουν ελαφρώς λιγότερα για ταξίδια το 2022 από ό,τι το 2019 (-1%).

– Πάνω από το ένα τέταρτο των ταξιδιωτών σε καθεμία από τις πέντε αγορές που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι είναι πιο σημαντικό τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο ταξίδι.

– Τα ταξίδια εσωτερικού συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν.

– Ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων στις περισσότερες από τις αγορές που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για αναψυχή το 2022, ένα ταξίδι εντός της χώρας τους εξακολουθεί να είναι η κύρια επιλογή τους.

– Το 74% των ερωτηθέντων από τη Σιγκαπούρη σχεδιάζει να ταξιδέψει στο εσωτερικό για αναψυχή, σε σύγκριση με το 53% που σχεδιάζει να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Βρετανούς είναι 73% στο εσωτερικό και 48% στο εξωτερικό.

– Στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι πιθανό να ταξιδέψει στο εσωτερικό το 2022, ενώ το 29% των Αμερικανών δήλωσε ότι είναι πιθανό να ταξιδέψει στο εξωτερικό το 2022 σε σύγκριση με το 38% των Αυστραλών.

– Στην Ιαπωνία, το 50% ανέφεραν ότι είναι πιθανό να ταξιδέψουν στη χώρα τους το 2022, σε σύγκριση με το 10% αυτών που είναι πιθανό να ταξιδέψουν διεθνώς.

– Πολλοί ταξιδιώτες αναζητούν νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες το 2022 αλλά και αργότερα.

– Περισσότεροι από το ένα τρίτο έως σχεδόν οι μισοί ταξιδιώτες που ερωτήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες (41%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (38%), στην Αυστραλία (46%), στην Ιαπωνία (34%) και στη Σιγκαπούρη (49%) δήλωσαν ότι θα ήθελαν να ταξιδέψουν σε έναν προορισμό που δεν έχουν επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν.

– Τα τρία τέταρτα (75%) των Αμερικανών δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να «βλέπουν νέα μέρη», με το 74% των Αυστραλών, το 73% των ταξιδιωτών από τη Σιγκαπούρη, το 70% των Βρετανών και πάνω από τους μισούς (59%) στην Ιαπωνία είπαν το ίδιο.

– Οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες για τους οποίες θα ταξίδευαν όσοι ρωτήθηκαν είναι για να γνωρίσουν νέα μέρη, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό των τόπων που επισκέπτονται.

– Περίπου 2 στους 10 ταξιδιώτες σε καθεμία από τις πέντε αγορές που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα κάνουν περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες με ξεναγούς και ειδικούς.

– Ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19, τα πρωτόκολλα ασφαλείας, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η καθαριότητα είναι όλοι οι βασικοί παράγοντες στη λήψη αποφάσεων ενός ταξιδιού το 2022.

– Το 85% των ταξιδιωτών της Σιγκαπούρης, το 73% των Ιαπώνων, το 74% των Αυστραλών, το 72% των Βρετανών και το 70% των Αμερικανών είπαν λένε ότι τα μέτρα καθαριότητας μιας επιχείρησης φιλοξενίας θα είναι σημαντικός παράγοντας για να την επιλέξουν.

– Περίπου 7 στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι οι προορισμοί που έχουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων COVID-19 είναι παράγοντας που τους επηρεάζει για το που θα ταξιδέψουν.

– Το ένα τρίτο των Βρετανών (32%) και των Αμερικανών (33%) που δεν θα ταξιδέψουν τον επόμενο χρόνο δήλωσαν ότι αποφάσισαν να μην το κάνουν λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με πιθανούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ενώ πάνω από τους μισούς στη Σιγκαπούρη, το 43% των Αυστραλών και το ένα τέταρτο (25%) των Ιαπώνων ερωτηθέντων ανέφεραν τον ίδιο λόγο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα