Black Out στο Ίντερνετ: Γιατί νέκρωσαν” τα μεγαλύτερα sites παγκοσμίως

Black Out στο Ίντερνετ: Γιατί νέκρωσαν” τα μεγαλύτερα sites παγκοσμίως
photo αρχείου unsplash

To BBC, το Reddit, οι New York Times, o Guardian, η συνδρομητική υπηρεσία Hulu βρέθηκαν εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον 45 λεπτά. Γιατί "έπεσαν" τα μεγαλύτερα sites παγκοσμίως;

Το Internet είναι κομμάτι της ζωής μας, από τις συναλλαγές μέχρι το streaming ψηφιακού περιεχομένου, μέχρι την ανάγνωση ειδήσεων. Μπορεί το Internet – στη συγκεκριμένη περίπτωση τα sites με το περισσότερο traffic παγκοσμίως- να σταματήσουν να λειτουργούν;

Όπως αποδείχθηκε την Τρίτη, η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση μπορεί και να είναι θετική. Από το site του Λευκού Οίκου, το Reddit, το Hulu ως και τους Times της Νέας Υόρκης, τον Guardian, ακόμα και το τεχνολογικό site The Verge, συγκαταλέγονται σε μια μεγάλη ομάδα ιστότοπων με επισκεψιμότητα παγκόσμιας εμβελείας, που έπαψαν να λειτουργούν για 45 λεπτά, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες (Βρετανία-Αμερική).

Τι συνέβη;

Η αιτία του προβλήματος οφείλεται σύμφωνα με τον Guardian σε ζητήματα βλαβών τα οποία ανέφερε ο παροχέας υπηρεσιών Cloud Computing, Fastly. Η εταιρεία με μήνυμα της επιβεβαίωσε πως αντιμετωπίζαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα πώς όλα τα συνεργαζόμενα ψηφιακά μέσα έπρεπε να βγουν offline, μέχρι την αποκατάστασή τους. Με την εξαίρεση του BBC, που κατάφερε να λειτουργήσει ενεργοποιώντας backup συστήματα, όλοι οι υπόλοιποι συνεργάτες της Fastly έριξαν αναγκαστικά εκτός σύνδεσης τa websites τους.

Τι ακριβώς κάνει η Fastly;

Η Fastly προσφέρει γρήγορο και αξιόπιστο δίκτυο Internet (‘content delivery network’ – CDN) τόσο σε publishers όσο και σε επισκέπτες ιστοσελίδων. Για παράδειγμα, όταν ένας αναγνώστης του Guardian συνδέεται στη σελίδα, αυτή η σύνδεση επιτυγχάνεται μέσω του απέραντου δικτύου από servers ανά τον κόσμο που διαχειρίζεται η Fastly. Ο κάθε server περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα του εκάστοτε site με το οποίο συνεργάζεται η Fastly και διασφαλίζει το ότι ο κάθε κάτοχος σύνδεσης Internet θα μπορεί να συνδέεται γρήγορα με κάθε ιστότοπο ανά τον κόσμο. Παράλληλα, οι servers της εταιρείας διαχειρίζονται πιθανές ραγδαίες αυξήσεις επισκεψιμότητας ανά περιοχή, ώστε το εκάστοτε site να μην “πέσει”. Προκειται για μια από τις μόλις τρείς εταιρείες CDN παγκόσμιας εμβέλειας. Ανταγωνιστές της είναι η Cloudflare και η Cloudfront, που ανήκει στην Amazon. Αξίζει να τονίσουμε ότι και το εμπορικό site της Amazon, από τον Απρίλιο του 2020, “τρέχει” με Fastly.

Τι πήγε στραβά;

“Κατά τη διάρκεια εργασιών δικτύου, διαπιστώσαμε προβλήματα στους POP server μας, που μας υποχρέωσαν να τις διακόψουμε προσωρινά” ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. Με πιο απλά λόγια, φαίνεται πως ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα έγινε η αφορμή για ένα ακόμα μεγαλύτερο, που προκάλεσε μια γενικευμένη χιονοστιβάδα τεχνικών ζητημάτων.

Συνέβη κυβερνοεπίθεση;

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επίσημα αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και η εταιρεία επιμένει στην επικοινωνιακή αναφορά του “τεχνικού λάθους”.

Μπορεί το Internet να πέσει τόσο εύκολα;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, μόλις τρείς εταιρείες διαχειρίζονται το μεγαλύτερο τμήμα της παγκόσμιας ιντερνετικής υποδομής. Ακόμα και ένα μικρό λάθος, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αναταράξεις στη δομή που αναπτύσσεται και προβάλλεται η ψηφιακή πληροφορία από τον πομπό προς τον δέκτη. Αν και η συνομωσιολογία είναι πιο παλιά και από το ίδιο το Internet, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πραγματικότητα αποδεικνύεται ξεκάθαρα κυνική.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα