Facebook – Instagram down: Η νύχτα που “έσβησε” ο πλανήτης (και μια σκληρή παραδοχή)

Facebook – Instagram down: Η νύχτα που “έσβησε” ο πλανήτης (και μια σκληρή παραδοχή)
Facebook app AP

Ο κόσμος έμεινε χωρίς διαδραστικότητα, σχεδόν "τυφλός" απέναντι σε ένα τεράστιο, ψηφιακό ολιγοπώλιο. Οι διαστάσεις ενός μεταμοντέρνου black out.

Είμαστε η γενιά των “εξαρτημένων” από τα κοινωνικά δίκτυα. Μέσα σε μια μέρα εκατομμύρια χρήστες βρέθηκαν χωρίς σπίτι εξ αιτίας του ολιγόωρου black out σε Facebook, Whatsapp και Instagram.

Εκατομμύρια έχασαν την επιλογή του ατελείωτου scroll, του chat. Το fear of missing out έχασε και αυτό το -σχεδόν- κενό, και σε κάθε περίπτωση ματαιόδοξο, νόημά του.

Το twitter έγινε άθελά του η κυψέλη της δράσης των social media, σαν άλλος σημαιοφόρος των ψηφιακών Μέσων. Όσοι είχαν accounts έτρεξαν σε αυτό, άλλοι που δεν είχαν εμφανίστηκαν από το πουθενά για να λάβουν το ψηφιακό placebo τους. Μέχρι και η ίδια η facebook έκανε τις ανακοινώσεις της προς τη δημόσια σφαίρα, μέσω Twitter.

Είμαστε εξαρτημένοι από μια οθόνη σε βαθμό τρομακτικό.

Η κολλητή μου πάντως επέλεξε τα sms, έτσι για να τιμήσουμε την εφηβεία και τα τέλη των 90s. Άλλοι, σαν έτερο κολλητό μου, βρέθηκαν σε μια διαδικτυακή σίγαση ερωτισμού, μιας και δεν είχε κρατήσει ποτέ το τηλέφωνο του κοριτσιού που φλερτάρει αυτή την περίοδο. Όλα βλέπετε σε αυτή τη νέα σχέση, ξεκινούσαν από το facebook ή το instagram.

Κι από την αλλη, για να μη δαιμονοποιούμε ως σύγχρονοι boomers τα μέσα δικτύωσης, μαζί με το facebook χάθηκαν και ομαδικές συνομιλίες που ενώνουν ανθρώπους από διαφορετικές χώρες ή απομακρυσμένες περιοχές. Στη δική μου περίπτωση, κάποιες από αυτές τις συνομιλίες μεταφέρθηκαν στο viber γιατί η ζωή θα βρει τον τρόπο της να συνεχίσει.

Οι περισσότεροι πάντως αντιμετώπισαν το θέμα στωικά και χιουμοριστικά. Κάποιοι θυμήθηκαν τη “μεγάλη απόφραξη” του Τσάκωνα, άλλοι τον θρυλικό κλειδαρά Καλυβάτση από τους ΑΜΑΝ για να ανοίξει τις πόρτες στους τεχνικούς που κλειδώθηκαν έξω από τα κεντρικά της facebook.

Σημεία των καιρών, σωστά;

Κι αν η επόμενη πανδημία είναι ψηφιακή; Σκεφτείτε εν μέσω καραντίνας να μην υπήρχαν τα social, να υπήρχε ένα ίντερνετ δίχως διαδραστικότητα. Ειδικά τώρα που οι τεχνολογικοί κολοσσοί, έχουν την τάση να εξαγοράζουν ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας ένα γιγάντιο ολιγοπώλιο.

Σίγουρα θα διαβάζαμε περισσότερα βιβλία αφενός. Θα επιλέγαμε τις τηλεφωνικές κλήσεις, αν ήταν και αυτές εφικτές. Από την άλλη όμως, σε ένα κόσμο που τρέχει δίχως φρένα, σε έναν κόσμο κατακερματισμένο και σκορπισμένο σε κάθε γωνιά της γης, τα applications αυτά είναι συνεκτικός ιστός για σχέσεις χρόνων. Ή και για νέες που χτίστηκαν μέσα στη νέα τεχνολογική επανάσταση.

Η εξάρτηση έρχεται μαζί με τη κατάχρηση και τούμπαλιν. Δεν είναι όλα άσπρο και μαύρο. Είναι και γκρι.

“Πώς ζούσαμε χωρίς Facebook;”

Αυτό που γίνεται σαφές είναι πως όσο περισσότερο χρόνο περνάει κανείς στα social, τόσο λιγότερο “social” γίνεται. Ακόμη κι αν πρακτικά, δύσκολα επιβιώνεις μακριά τους. Δίκοπο μαχαίρι και ταυτότητα εποχής που καθορίζει τα πάντα, με οικονομικούς όρους. Δείτε ας πούμε πώς κατέρρευσε η μετοχή της facebook μέσα σε ένα βράδυ. Τι απώλειες προκάλεσε για τον δημιουργό της αλλά και για μικρομεσαίους που ζούσαν μέσα από το ψηφιακό εμπόριο στις εφαρμογές που έπεσαν.

Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ έχασε 5,9 δις μέσα σε 3,5 ώρες. Η οικονομική ζημιά αποτυπώθηκε στην τιμή μετοχής του Facebook, η οποία υπέστη βαριές απώλειες, της τάξης του 5%, την ώρα που ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο, παγκοσμίως.

Τα δε ΜΜΕ βρέθηκαν μπροστά σε μια συγκυριακή κρίση ταυτότητας, καθώς έχασαν τη πρόσβασή τους στα app από τα οποία εξαρτώνται εν πολλοίς για τη βιωσιμότητά τους, ως προς τη διάδοση των πληροφοριών.

 

Αν όλα χτίζονται πλέον στη σφαίρα της δικτύωσης, είναι πραγματικά τρομακτικό το τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος αποφασίσει πως θα επιβάλλει ψηφιακή σιωπή σε αυτούς τους βασικούς παίκτες. Ένα μικρό δείγμα το πήραμε το βράδυ της Δευτέρας που θύμισε ένα μικρό επεισόδιο από τα καλά του black mirror, ή του Mr. Robot. Σαν βάση προβληματισμού αλλά και συνειδητοποίησης για το τι μέλλει γενέσθαι.

Κλείνω με το παρακάτω tweet του Vincent Bevins, ρεπόρτερ της washington post ο οποίος εργάζεται στη Βραζιλία. Υπάρχει μια ;άτυπη ή και τυπική κοινωνική ευθύνη πίσω από αυτά τα δίκτυα, που υπερβαίνει τα δεδομένα του δυτικού κόσμου. Υπάρχει μια νέα συνθήκη στην οποία είμαστε όλοι δεμένοι. Άλλοι με καλύτερους και πολλοί άλλοι, με σαφώς χειρότερους όρους. Αν βγούμε από το μικροαστικό – εθνικό καβούκι μας και δούμε τη μεγάλη εικόνα, ίσως καταλάβουμε πως οι ψηφίδες που συγκροτούν το προσωπικό μας digital γίγνεσθαι, είναι ένα τίποτα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες που φτάνουν μέχρι τα όρια της επιβίωσης, για παράλληλες ζωές με τις δικές μας, εκεί έξω.

Τι έγραψε ο Bevins; Ότι χιλιάδες άνθρωποι στη Βραζιλία, βασίζονται στα free apps για να επικοινωνήσουν, καθώς τα χρήματα για αυτούς, μόνο δεδομένα δεν είναι. Το ίδιο ισχύει για την Ινδία και σχεδόν ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, όπως επιβεβαίωσαν χρήστες στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα των Facebook, Instagram και WhatsApp ήταν το δεύτερο ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε ο όμιλος μέσα σε λίγες μόλις ώρες, ύστερα από τις αποκαλύψεις της Frances Haugen, μιας εργαζόμενης με ευρεία γνώση των εσωτερικών λειτουργιών του Facebook.

Καταγγέλλοντας διάφορες επιλήψιμες πρακτικές, η Haugen προκάλεσε, για άλλη μία φορά, την παρέμβαση θεσμικών οργάνων στις ΗΠΑ, οι οποίες έβαλαν στο στόχαστρο το Facebook, διερευνώντας τυχόν αθέμιτες και επικίνδυνες για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων ενέργειες.

Η 37χρονη διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα στη Wall Street Journal, ενώ κατηγόρησε τον όμιλο ότι αδιαφορεί για την ασφάλεια των χρηστών του σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS. Η Φράνσις Χόγκεν, η οποία εργαζόταν ως product manager στην ομάδα παραπληροφόρησης στο Facebook, άλλωστε, είχε καταγγείλει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία παραπλανούσε τους επενδυτές, ενώ όπως είπε, ενήργησε για να βοηθήσει να αλλάξει ο γίγαντας των social media.

Η ίδια καταθέτει σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Αμερικανικής Γερουσίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα