Γιατί τo Source{d} είναι το LinkedIn των προγραμματιστών;!

Γιατί τo Source{d} είναι το LinkedIn των προγραμματιστών;!
Collage with computer (notebook) keyboard and program code Dmitry Nikolaev - Fotolia

Ένα startup που χρησιμοποιώντας μια πρωτότυπη εκδοχή τεχνητής νοημοσύνης, βρίσκει ταιριαστές δουλειές σε developers και προγραμματιστές! Πώς το κάνει όμως;

του Κωνσταντίνου Δημόπουλου

Η εύρεση ενός ατόμου που θα πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς τις γνώσεις και την προϋπηρεσία του για την κάλυψη μίας θέσης, είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί για να αφαιρέσει εξ ολοκλήρου το ρίσκο που εμπεριέχει η πρόσληψή του. Πέραν αυτών, οι recruiters και οι άνθρωποι των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού, εξετάζουν και το κατά πόσο εκείνος που έχουν επιλέξει θα μπορέσει να ενσωματωθεί σε μία ομάδα ανθρώπων και να αποτελέσει παραγωγικό της μέλος. Σε αρκετές περιπτώσεις, βλέπετε, ο κατάλληλος υποψήφιος θα πρέπει να είναι ομαδικός παίκτης, “team player” και όχι “lone wolf”.

Πάνω σε αυτό ακριβώς τον σκοπό εργάζεται από το 2015 το Source{d}, ένα startup ισπανικής προέλευσης η οποία χρησιμοποιώντας τεχνικές “deep machine learning”, βοηθά εταιρείες μεγάλες και μικρές, εδραιωμένες και startups, να βρουν τους κατάλληλους developers. Η τεχνητή νοημοσύνη στην οποία βασίζεται η πλατφόρμα του, αναλύει τον κώδικα με τον οποίο συνεισφέρουν στα open source project της διάφοροι developers, ούσα έτσι σε θέση να αναγνωρίσει την ποιότητα της δουλειάς του καθενός, το στυλ του αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους.

 

Με τον τρόπο αυτό, το Source{d} έχει τη δυνατότητα να προτείνει σε μία εταιρεία όχι απλά υποψηφίους που διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για έναν ρόλο αλλά άτομα τα οποία βάσει του κώδικα που γράφουν, έχουν σοβαρές πιθανότητες να ενσωματωθούν σε μία ομάδα με συγκεκριμένα στοιχεία. Όλα αυτά γίνονται χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση, αφού η αξιολόγηση και η επιλογή των χαρακτηριστικών των προγραμματιστών πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από τους αλγορίθμους του Source{d}.

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει το Source{d} και, κυρίως, η αποτελεσματικότητά του δεν έχουν περάσει απαρατήρητα. Πάνω από 200 εταιρείες το έχουν εμπιστευτεί μέχρι στιγμής για να προσθέσουν developers στις τάξεις τους, ενώ αν και δεν έχει συμπληρώσει καλά-καλά δυο χρόνια λειτουργίας, παρουσιάζει τζίρο ύψους 1 εκατ. ευρώ, με τους ανθρώπους του να δηλώνουν ότι αγγίζει την κερδοφορία.

Η αγορά φαίνεται να έχει πιστέψει στο Source{d} και το έχει δείξει έμπρακτα. Τον Οκτώβριο η εταιρεία ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους 6 εκατ. ευρώ τα οποία προέρχονται από τρία μεγάλα ευρωπαϊκά funds: την Kima Ventures του Xavier Niel, την Otium Venture και τη Sunstone Capital. Με το ποσό που εξασφάλισε δε, θα εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο, αφού πέραν των γραφείων της σε Μαδρίτη και Βερολίνο, θα αποκτήσει παρουσία σε Λονδίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ, Στοκχόλμη, Νέα Υόρκη, Βοστώνη και Σαν Φρανσίσκο.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για το Source{d} δεν είναι άλλο από την περαιτέρω εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης και των machine learning τεχνικών του. Η εύρεση developers και η δραστηριοποίηση στην αγορά εργασίας είναι μια καλή αρχή, όμως με ένα τόσο ισχυρό όπλο στην κατοχή του, θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν το ισπανικό startup δεν επεκταθεί και σε άλλους τομείς μέσα στην προσεχή διετία.

 

Η δημιουργία κώδικα θεωρείται από πολλούς ως ο επόμενος μεγάλος “blue collar” κλάδος και όχι άδικα: προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα και εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στις ΗΠΑ ο μέσος μισθός ενός IT expert ανέρχεται στα 81.000 δολάρια ενώ ο κλάδος αναμένεται να παρουσιάζει μέχρι και το 2024 ρυθμό ανάπτυξης που θα αγγίζει ακόμα και το 12%.

Το Athens Tech θα σας δώσει μέσω των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσετε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον χώρο της Πληροφορικής. Με προγράμματα όπως το BSc (Hons) in Computer Science και το MSc in Advanced Software Engineering – Web and Mobile Applications, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια καριέρα που δεν γνωρίζει σύνορα και γλώσσες –πέραν αυτών του προγραμματισμού.

Με αφορμή το Source{d} και την επιτυχία του, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς συμβούλους του Athens Tech για τις προοπτικές που προσφέρει ο κλάδος της Πληροφορικής ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση και τις γενικότερες προοπτικές του.

[σχόλιο]

Η Πληροφορική εξ άλλου αποτελεί έναν κλάδο έντονα αναπτυσσόμενο, δυναμικά μεταβαλλόμενο και γεμάτο ευκαιρίες προς εκμετάλλευση. Το Athens Tech θα σας προσφέρει τα εφόδια και τις βάσεις για να εκμεταλλευτείτε τις τελευταίες και να μένετε σταθερά μπροστά από τις εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα